Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Verohallinnon ohje: Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessa — Osa II: Yrityksen arvonmäärityksen menetelmien arviointia

Seppänen, Harri

Artikkelit, Asiantuntija-artikkeli
Alkuperäinen julkaisupäivä: 8.3.2019

Tiivistelmä

Arvonmäärityksessä arvonmäärityksen lähestymistavalla, menetelmillä, niissä käytettävillä syöttötiedoilla sekä niiden soveltamisessa tehdyillä oletuksilla on olennainen ja merkittävä vaikutus siihen, mikä on arvonmäärityksen kohteen, eli tässä tapauksessa yrityksen, arvon indikaatio eli estimoitu arvo rahamääräisesti.

Artikkelissa analysoidaan osakeyhtiömuotoisen yrityksen osakkeen arvonmääritystä Verohallinnon ohjeen Varojen arvostaminen perintö- ja lahjaverotuksessa (VHO) perusteella. Artikkeli pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, johtaako VHO:n yrityksen arvonmääritysmenetelmiä, syöttötietoja ja oletuksia koskeva ohjeistus kohteen todellista taloudellista arvoa vastaavaan arvon indikaatioon ja sitä kautta oikeudenmukaiseen ja tasapuoliseen verotukseen verovelvollisten näkökulmasta.

Artikkeli käsittelee myös VHO:n ja arvonmääritysteorian ja -käytännön eroja ja seurauksia ja arvioi, onko olemassa tilanteita, joissa on mahdollisesti perusteltu syy poiketa VHO:n mukaisista ohjeista. Artikkelissa arvioidaan myös, kuinka VHO:n ohjeistusta täytyisi kehittää, jotta sen perusteella määritelty käypä arvo ja siihen perustuva verotusarvo vastaisivat mahdollisimman hyvin arvonmäärityksen kohteen todellista taloudellista arvoa ja johtaisivat näin useimmissa tapauksissa oikeudenmukaiseen ja tasapuoliseen verovelvollisten kohteluun.

(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2019/9

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.