Edilexissä on huoltokatko keskiviikkona 8.12.2021. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilexissä tehdään teknisiä huoltotöitä tiistaina 7.12.2021 klo 21.00 alkaen. Palvelun hakutoiminnot ovat pois käytöstä 8.12.2021 n. klo 02.00 asti. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Om mervärdesbeskattning i den digitala ekonomin, särskilt ur vissa rättsprincipers synvinkel

Streng, Alfred

Artikkelit 19.10.2018, Väitöskirja-artikkeli
Alkuperäinen julkaisupäivä: 19.10.2018

Tiivistelmä

Den digitala ekonomin är numera en ytterst viktig resurs för företag för att öka den kommersiella prestandan. Den digitala ekonomin kännetecknas av stor förtrogenhet till immateriella tillgångar, massiv användning av data, även persondata, utbrett utnyttjande av multipla företagsmodeller och svårigheten att avgöra i vilken jurisdiktion värde skapas. Detta ger upphov till sådana grundläggande frågor såsom hur företag skapar värde och vinst i den digitala ekonomin och hur karaktäriseringen av inkomst för skatteändamål sker i den digitala ekonomin. Nya sätt att idka handel kan bland annat resultera i omlokalisering av företagens kärnfunktioner och följaktligen en annan fördelning av beskattningsrättigheter. Mervärdesskattelagstiftningen ska här inte utgöra ett hinder för företag. Tvärtom ska lagstiftningen underlätta för företag att idka handel och ge rättssäkerhet samt reducera onödiga skattemässiga pålagor. Inom EU har strävan varit att förenkla mervärdesskattelagstiftningen men många utmaningar återstår för skatteförvaltningen.
Här granskas de egenskaper som förutsätts av mervärdesskattesystemet i den digitala ekonomin i förhållande till förverkligandet av vissa centrala rättsprinciper, såsom legalitetsprincipen och rättssäkerhetsprincipen, men till att börja med redogörs för lagstiftningen för området i fråga. (Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2018/35

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.