Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Poliisimiesten kokemuksia hallinto- ja rikosprosessista

Rikander, Henri

Artikkelit 8.6.2018, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Poliisille on annettu merkittävää yhteiskunnallista valtaa suhteessa kansalaisiin, ja yhteiskuntajärjestyksemme edellyttää, että poliisimiehet käyttävät tätä valtaa vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti. Tästä syystä poliisin virkatoimen kohteeksi joutuneen henkilön oikeusturva edellyttää, että niin halutessaan hänellä on jälkikäteen mahdollisuus saattaa asia tutkittavaksi. Poliisimiehen toimien jälkikäteiselle tarkastelulle on olemassa sekä kohteeksi joutuneen että yhteiskunnan intressit, jotka saattavat olla ristiriidassa poliisimiehen intressien kanssa.

Tutkimuksessa tarkastellaan poliisimiesten kokemuksia sekä kanteluiden tai rikostutkinnan kohteeksi joutumisesta että osallistumisesta rikosprosessiin niin asianosaisroolissa kuin myös todistajana. Tutkimusta varten haastateltiin 19 poliisimiestä, jotka haastatteluhetkellä olivat virkasuhteessa Sisä-Suomen poliisilaitoksessa. Tutkimukseen osallistuneiden poliisimiesten kokemuspohja kattoi yhteensä liki kaksisataa tuomioistuinkäsittelyä. Kanteluihin ja esiselvityksiin haastatellut olivat yhteensä vastanneet liki kuusikymmentä kertaa.

Keskeiset havainnot ovat, että yksittäiseen poliisimieheen kohdistuneet kantelut koettiin henkilökohtaisesti ja katsottiin, että kanteluiden tutkinta aloitettiin liian herkästi. Esitutkintalain mukainen esiselvitys nähtiin hyvänä prosessiekonomisena työkaluna, joka vähentää turhia tutkintatoimenpiteitä. Esiselvityksen antamiseen suhtauduttiin kuitenkin ristiriitaisesti, sillä haastatellut tunnistivat mahdollisuuden saattaa itsensä syytteen vaaraan. Yli puolet haastatelluista koki käräjäoikeudessa todistamisen työtehtäviin kuuluvana, mutta heidän näkökulmastaan turhana. Tyytymättömyyttä aiheutti myös haastatellun odotuksiin nähden tekijälle langetetut liian lievät tuomiot.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2018/17

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.