Jotta voisimme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin, käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla eteenpäin hyväksyt evästeiden käyttämisen. Lue lisää.
Edilexissä on huoltokatko keskiviikkona 15.8.2018. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.00 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uhkasakkolaki pähkinänkuoressa

Määttä, Kalle

Artikkelit 4.10.2017, Asiantuntija-artikkeli
Alkuperäinen julkaisupäivä: 4.10.2017

Tiivistelmä

Uhkasakkolaki (1113/1990) on yleislaki, joka sisältää uhkasakon käyttöä koskevat keskeisimmät säännökset. Lakia sovelletaan myös teettämisuhan ja keskeyttämisuhan asettamiseen ja määräämiseen täytäntöön pantavaksi. Uhkasakko, teettämisuhka tai keskeyttämisuhka voidaan asettaa yksityiselle kansalaiselle tai yhteisölle lakisääteisten velvoitteiden täyttämisen tehosteeksi. Tehosteen asettaminen kuuluu yleensä asianomaisten säännösten noudattamista valvovan viranomaisen toimivaltaan. Uhkasakkolaista ei ole kirjoitettu paljoltikaan tutkimuksia. Näin on siitä huolimatta, että kysymys on juridisesti erittäin merkittävästä instituutiosta. Artikkelissa pyritään osaltaan täyttämään tätä tutkimuksellista aukkoa. Tutkimus keskittyy lainopillisiin kysymyksiin. Tätä tehtävää lähestytään ensisijaisesti uhkasakkolaista käsin edeten pykäläkommentaarille ominaisella tavalla. Samalla uhkasakkolain osalta tunnistetaan kytkennät muuhun lainsäädäntöön. Kysymys ei ole tältä osin ainoastaan uhkasakkolain toissijaisuudesta, vaan paljon tätä monivivahteisemmasta asiakokonaisuudesta. (Edilex-toimitus)

Aihealueet

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.