Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Edilex-sarja 2016/30

Työnantajan oikeus päättää työntekijän työsopimus sairausloman väärinkäytön perusteella – Sairauslomalla on tarkoitus parantua

Koskinen, Seppo

4.10.2016, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Sairauspoissaolot aiheuttavat Suomessa noin 3,5 miljardin euron kustannukset työpaikoille ja yhteiskunnalle vuodessa, joista luvattomien sairauspoissaolojen kustannukset ovat ehkä noin 1,4 miljardia euroa vuodessa. Artikkelissa kyse on yhdestä näkökulmasta tapahtuvasta sairauspoissaoloihin puuttumisesta. Jos työntekijä näyttää sairausloman aikaisen toimintansa perusteella ainakin osin työkykyiseltä, sairauspoissaolojen kulut olisivat vähäisemmät, jos kyseinen työntekijä käyttäisi tervehtymistään vaarantamatta jäljellä olevan työkykynsä työnantajansa hyväksi. Kirjoituksessa tarkastellaan tarkemmin sairausloman aikaisia työntekijän ja työnantajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Varsinaisena kohteena kirjoituksessa ovat väitettyyn sairausloman väärinkäyttöön perustuvat työsopimuksen päättämiset oikeuskäytännössä. Lisäksi erityisenä kysymyksenä käsitellään työnantajan oikeutta eri tavoin selvittää sairauslomaoikeuden mahdollista väärinkäyttöä, esimerkiksi vaatimalla sairauslomalainen saapumaan tätä varten työpaikalle. Kirjoituksen lopuksi arvioidaan nykytilaa ja sen aiheuttamia ongelmia.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.