Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Alaikäisen omaisuudensuoja – oikeus velattomaan alkuun täysi-ikäisenä?

Hovila, Maarit

Artikkelit 7.6.2016, Referee-artikkeli

Tiivistelmä

Kirjoituksen keskiössä on alaikäisen henkilön omaisuudensuoja. Artikkelissa ”alaikäisen taloudelliseksi nollatilanteeksi” nimitetään tilannetta, jossa alaikäisen, jolla ei ole varallisuutta, omaisuuden suojan kohteena on velaton lähtöasema tuleviin taloudellisiin suhteisiin nähden. Artikkelin tarkoituksena on perustella, miksi alaikäisen taloudellinen nollatilanne tulisi ottaa osaksi omaisuudensuojan tulkinnallista sisältöä.
Kirjoituksessa esitetty omaisuudensuojan tulkinta koskee ensi sijassa alle 15-vuotiaita lapsia. Heidän kohdallaan velkaantuminen on lähes aina aiheutunut vanhempien toimenpiteistä. Näissä tilanteissa tulevan taloudellisen itsemääräämisoikeuden suojaaminen jopa perustuslaillisen omaisuudensuojan tulkinnalla on erityisen tärkeää. Vaikutusta voi olla välillisesti myös 15 vuotta täyttäneisiin alaikäisiin, mutta heidän itsenäinen toimintamahdollisuutensa taloudellisissa suhteissa on jo laajempi, eikä siksi kaikkea heihin kohdistuvaa velkaantumista voida pitää ulkoisten tekijöiden, kuten vanhempien, aiheuttamana. Yli 15-vuotiaiden kohdalla velkaantumista tulisi estää kehittämällä lainsäädäntöä paremmin tämä erityisryhmä huomioon ottavaksi.
Alaikäisen taloudellisen nollatilanteen suojaaminen liittyy kiinteästi lasten ja nuorten velkaantumiseen. Nollatilanteen suojaamisen tarkoituksena olisikin viime kädessä vaikuttaa velkaantuneiden alaikäisten aseman parantamiseen. Artikkelissa esitetyllä argumentaatiolla on siten myös oikeuspoliittisia tavoitteita. (Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2016/10

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.