Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Oikeudellisen ja yhteiskunnallisen toimintaympäristön muutoksien vaikutus toiminta- ja yritysmuodon muutoksen verokohteluun

Järvenoja, Markku

Artikkelit 14.12.2015, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Vero-oikeus on dynaaminen oikeudenala. Verolakien säännöksiä muutetaan hyvin usein, ja uutta oikeuskäytäntöä syntyy vuosittain huomattava määrä. Kuitenkin vero-oikeudessa on paljon pysyvää ja pitkäaikaista; myös monet verosäännökset ovat sellaisinaan tai vain vähäisin muutoksin voimassa vuosikymmeniä. Näiden pitkäikäisempien verosäännösten voimassaoloaikana voi yhteiskunnallinen ja oikeudellinen toimintaympäristö muuttua merkittävästi. Kun verosäännösten tulkinnan lähtökohtana on perustuslain 81 §:n legaliteettiperiaatteen perusteella sen sanamuoto, nousee esiin kysymys, onko verolain tulkinnan joustettava yhteiskunnan ja oikeuden kehityksen mukana.

Artikkelissa tutkitaan yritysmuodon muutosta koskevan säännöstön kehitystä oikeuskäytännön kodifioinnin kautta lainsäännöksiksi ja niiden tulkinnallista joustavuutta uusiin oikeudellisiin oikeustoimiin, joilla yrityksen juridinen toimintamuoto muutetaan toiseksi. Tavoitteena on tutkia, ovatko muodonmuutosopin oikeuskäytännössä muotoutuneet perusteet säilyttäneet merkityksensä, kun oikeuskäytäntö on kodifioitu lainsäännöksiksi ja oikeudelliset ratkaisut ovat sen jälkeen perustuneet kirjoitettuihin säännöksiin.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2015/50

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.