Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Kuullaanko kuultavaa? Empiirinen analyysi lausuntojen vaikutuksesta hallituksen esitykseen laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista

Keinänen, Anssi – Paasonen, Jyri

Artikkelit 26.5.2015, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Tämän tutkimuksen tavoitteena on arvioida lausuntojen huomioimista hallituksen esityksessä laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi . Kyseinen hallituksen esitys lähetettiin lausuntakierrokselle tammikuussa 2013. Tutkimuksessa tarkastellaan seuraavia kysymyksiä: a) mikä merkitys lausunnoilla on suhteessa hyvän säädösvalmistelun kriteereihin, b) mitkä tekijät vaikuttavat sidosryhmän kykyyn saada omat näkemyksensä huomioitua säädösvalmistelussa, c) mihin asioihin lausunnonantajat ottivat kantaa ja miten kannanotot jakaantuivat kriittisiin, neutraaleihin ja ehdotusta tukeviin kannanottoihin, d) miten hallituksen esityksessä on kuvattu lausuntoja ja niissä esille tulleisiin kannanottoihin reagoimista säädösvalmistelussa, ja e) onko havaittavissa, että hallituksen esitykseen on tullut muutoksia niissä kohdissa, joihin lausunnonantajat ovat eniten ottaneet kriittisesti kantaa.

Tutkimuksen rakenne on seuraavanlainen. Tutkimuksen alussa tarkastellaan sidosryhmien kuulemista ja vaikuttamista säädösvalmisteluun yleisesti. Tutkimuksen toisessa luvussa käydään läpi sidosryhmien kuulemisen merkitystä hyvän lainvalmistelun kannalta sekä lausuntojen roolia yhtenä kuulemisen muotona. Kolmannessa luvussa tarkastellaan aikaisempaan tutkimuskirjallisuuteen perustuen, mitkä tekijät vaikuttavat sidosryhmien kykyyn saada oma näkemyksensä huomioitua säädösvalmistelussa. Tutkimuksen neljännessä luvussa esitellään lyhyesti yksityisen turvallisuusalan lakihanketta ja tutkimusaineisto. Viidennessä luvussa esitellään tutkimuksen tulokset ja tutkimuksen viimeisessä luvussa tehdään johtopäätökset.
(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2015/20

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.