Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Julkisuus ja henkilötietojen suoja oikeustieteellisessä tutkimuksessa

Voutilainen, Tomi

Artikkelit 19.1.2015, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Tieteellistä tutkimusta tehtäessä joudutaan tasapainottelemaan useamman perusoikeuden kanssa. Tutkijalla on perustuslaissa säädetty tieteellisen tutkimuksen vapaus ja yleinen sananvapaus. Näiden puitteissa tutkijalla on oikeus vastaanottaa ja julkaista tietoa. Henkilötietojen suoja koskee puolestaan tutkimuskohteena olevien henkilöiden tietojen suojaa tai tietoja, joista ilmenee luonnollista henkilöä taikka hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhteitaan koskevia merkintöjä. Näiden tietojen käsittelylle on asetettu laissa vaatimukset myös tieteellisessä tutkimuksessa kuitenkin tasapainottaen näitä perusoikeuksia mahdollistamalla riittävässä määrin kummankin toteutuminen. Julkisuusperiaate puolestaan koskee tutkimusaineistojen saatavuutta, käyttöä sekä itse tutkimusta. Julkisuusperiaatteen toteuttamiseen sisältyy myös välttämättömien syiden vuoksi säädetyt salassa pidettävät tiedot. Tieteellisessä tutkimuksessa voidaan tarvita myös viranomaisen salassa pidettäviä tietoja, jolloin lainsäädännöstä on löydyttävä näiden perusoikeuksien välille tasapainotila.

Tässä artikkelissa selvitetään, miten tieteellisen tutkimuksen vapauden, julkisuusperiaatteen ja henkilötietojen suojan perusoikeuksien välinen tasapainotila on järjestetty Suomen oikeusjärjestyksessä ja kuinka se vaikuttaa tieteelliseen tutkimukseen erityisesti oikeustieteelliseen tutkimukseen ja kuinka tutkijan on otettava huomioon eri perusoikeuksista tulevat vaatimukset tiedonhallinnalle. (Muokannut Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2015/1. Artikkeli on osa teosta Oikeustieteellinen opinnäyte – Artikkeleita oikeustieteellisten opinnäytteiden vaatimuksista, metodista ja arvostelusta. Toim. Tarmo Miettinen.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.