Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

KHO 2014:17: Asemakaava – asemakaavamääräykset – arvokas porrashuone – hissi

Susanna Wähä

Artikkelit 14.5.2014, Oikeustapauskommentti

Tiivistelmä

Vuosikirjaratkaisussa on kysymys Helsingin kaupunginvaltuuston elokuussa 2012 hyväksymästä Kruununhaan kaupunginosaan sijoittuvasta asemakaavan muutoksesta. Tapauksen tekee mielenkiintoiseksi se, että kaavan tavoitteena on ollut mahdollistaa suojeltaviin asuinkerrostaloihin esteettömyyden parantamiseksi hissien rakentaminen. Tavoitteena hissien rakentamiselle on kuitenkin ollut, että arvokkaat porrashuoneet säilyvät. Kerrostalot oli kaavassa osoitettu rakennustaiteellisesti, historiallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaiksi rakennuksiksi kaavamerkinnällä sr-1.

Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden ja kaupungin päätökset. Kaavamääräyksien avulla arvioiden KHO totesi, että asian tueksi annetut selvitykset riittäviä ja asiantuntevasti laadittuja, mutta porrashuoneiden suojelun kannalta keskeiset selvitysten johtopäätökset eivät olleet riittävästi tulleet huomioon otetuiksi kaavaratkaisussa. (Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Julkaistu RY Rakennettu ympäristö -lehdessä 2/2014

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.