Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Voiko kirjanpidossa tulona kirjattu erä olla verotuksessa verovapaata tuloa, vaikka tulon verovapaudesta ei olisi erikseen säädetty?

Torkkel, Timo

Artikkelit, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Kirjoituksessa tarkastellaan kirjanpitoon tulona kirjattujen erien veronalaisuutta. Kysymystä lähestytään laajuusongelman kannalta. Tällöin keskeisen säännöksen muodostaa EVL 4 §. Tämän mukaan veronalaisia elinkeinotuloja ovat elinkeinotoiminnassa
rahana tai rahanarvoisena etuutena saadut tulot. Kirjoituksen tarkoituksena on kartoittaa tulon veronalaisuuden rajoja. Vastausta haetaan kysymykseen, voiko kirjanpidon tuloslaskelmaan tai omaan pääomaan kirjattuihin eriin sisältyä prima facie tulolta vaikuttavia eriä, joiden veronalaisuudesta ei nimenomaan laissa säädetä, mutta jotka tarkemman analyysin jälkeen eivät kuitenkaan ole EVL 4 §:ssä tarkoitettuja veronalaisia elinkeinotuloja. Kirjoituksen johtopäätöksenä todetaan, että teoreettisesti tarkastellen elinkeinotuloverolain tulokäsitteen taustalla olevien yleisten periaatteiden ns. kiperissä tulkintatilanteissa kirjanpidon meno-tulo -teoria voi antaa laintulkinnassa johtoa.
Esillä olevan tutkimusongelman kannalta tämä tarkoittaa sitä, että periaatteessa voi olla eriä, jotka kirjanpitoon merkittyinä ilman nimenomaista verovapautta osoittavaa verolain säännöstä voivat kuitenkin olla elinkeinotulon verotuksessa verovapaita eriä. (ET)

Aihealueet
    Lisätiedot
  • Julkaistu aiemmin teoksessa Yritys, omistaja ja verotus – juhlajulkaisu Seppo Penttilälle

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.