Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Rahankeräyslain mukainen yleisöön vetoaminen internetissä

Forss, Marko

Artikkelit 29.4.2014, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Internet ja sosiaalinen media ovat muuttaneet käsityksiä siitä, miten rahankeräys on mahdollista toteuttaa. Rahankeräyslain (255/2006) esityöt jättivät kuitenkin näiden uusien ilmiöiden vaikutusarvioinnin hyvin vähälle.

Rahankeräyslain 3 §:n mukaan rahankeräyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa yleisöön vetoamalla kerätään vastikkeetta rahaa. Rahankeräyslain 4 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan yleisöllä tarkoitetaan ”ennalta rajoittamatonta ja määrittelemätöntä joukkoa henkilöitä”. 3 kohdan mukaan yleisöön vetoamisella tarkoitetaan ”suullisesti, kirjallisesti tai muulla tavoin ilmaistua pyyntöä tai kehotusta antaa rahaa keräykseen”. Yleisöön vetoamisen osalta kyseessä on lain esitöiden mukaan välineneutraalista sääntelystä, eli vetoaminen ei ole sidottu mihinkään tiettyyn viestintämuotoon tai -tapaan.

Kirjoituksessa tarkastellaan niitä rahankeräyslain yleisöön vetoamista ja vastiketta koskevia tulkintaongelmia, joita internetissä ja sosiaalisessa mediassa esiintyvät varojenhankintakeinot aiheuttavat ja esitetään, miten sääntelyä tulisi tarkentaa.

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2014/8

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.