Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu Edilex-sarja 2024/1

Osakesaannon merkitseminen osakasluetteloon – varainsiirtoveron suorituksen valvonta

Keskitalo, Kristian

6.5.2024, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Osakeyhtiön (ml. asunto-osakeyhtiön) toimielimille on säädetty varainsiirtoveron suoritusta koskeva valvontavelvollisuus osakesaannon osakasluetteloon merkinnän yhteydessä. Mikäli osakesaanto merkitään osakasluetteloon ennen kuin varainsiirtoveron suorittamisesta on saatu selvitys, on yhtiön vastuussa kyseisestä varainsiirtoverosta. Valvontavelvollisuus perustuu yhtiöoikeudelliseen sääntelyyn ja yhtiöoikeudellinen sääntely perustuu nykyään varainsiirtoverolain (931/1996, muutoksineen) 24 §:ään. Lainsäädäntö ja sen esityöt kuitenkin vaikenevat siitä, mitä kyseisellä selvityksellä tarkoitetaan. Yhtäältä myöskään lainsäädännöstä ei suoranaisesti ilmene, miten pitkälle hallitus voi mennä pyytäessään selvitystä varainsiirtoveron suorituksesta.

Artikkeli käsittelee nimenomaisesti edellä olevaa, mitä varainsiirtoveroa koskevalla selvityksellä tarkoitetaan. Yhtäältä artikkelissa käsitellään sitä, voiko hallituksen jäsenille syntyä henkilökohtainen vastuu osakesaantoa koskevan varainsiirtoveron osalta. Lisäksi kirjoituksessa käsitellään myös asian kannalta muuta relevanttia rikosoikeudellista ja muuta yhtiöoikeudellista sääntelyä. Artikkeli on näin ollen de lege lata -tutkimus.

Artikkelissa esitetään, että varainsiirtoveron osalta riittävänä selvityksenä voidaan pitää Verohallinnon tai asianhoitajan antamaa todistusta. Asianhoitajana artikkelissa kuvatulla tavalla voidaan pitää asianajajaa, luvan saanutta oikeudenkäyntiavustajaa, kiinteistönvälittäjää tai muuta vastaavaa tahoa. Lisäksi osakkeet hankkinut taho voi antaa henkilökohtaisen vakuutuksen tai muuta selvitystä, mikä tulee ottaa huomioon selvityksen riittävyyden kokonaisarvioinnissa.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.