Hakutulokset
- Uutiset
1.10.2019 8.29
Selvitys: Maataloustuottajien saama tieto ympäristöstä on liian pirstaleista ja yleistävääTuoreen selvityksen mukaan viestintä ympäristöasioista ei tavoita maataloustuottajia. He saavat tietoa maatalouden ympäristökysymyksistä mediasta ja kokevat mediakeskustelun usein syyllistäväksi. Useat tahot viestivät tuottajille ympäristöystävällisistä toimintatavoista. - Uutiset
30.9.2019 15.15
EtlaTalks: Mistä sisäilmaongelmissa oikein on kysymys?Sisäilmaongelmat ja niistä johtuva oireilu puhuttavat Suomessa paljon. Lääketiede ei ole pystynyt vielä vastaamaan kysymykseen, mistä oireet johtuvat ja lisäksi kohteiden rakennusvaiheen ja kunnostamisen taustoihinkin liittyy paljon tietämättömyyttä. ”Huomenta Töölöstä” on EtlaTalksin syksyn erikoissarja, jossa toimittaja Jari Korkki haastattelee Etlan tutkijoita. Tutkimuspäällikkö Martti Kulvikin haastattelu on osa Rakki-hanketta, jonka toteuttavat Etlatieto, Tampereen Teknillinen yliopisto sekä BES Built Environment Systems.
- Uutiset
30.9.2019 8.13
KHO muutti hallinto-oikeuden Korkeasaaren Kruununsillat-siltapäätöksen lupaehtoja lintujen pesimisen turvaamisen osalta - Uutiset
30.9.2019 7.52
Tulli teki Länsisatamassa jäteratsian – asiakirjoissa puutteita ja väärinkäytöksiä paljastuiTulli tarkasti 11.9. Tallinnaan lähtevien laivojen kuormia Helsingin Länsisatamassa. Etukäteen suunniteltu jätesiirtojen valvontaoperaatio toteutettiin yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa. Tehdyt valvontatoimet ovat osa vuosille 2017–2019 tehdyn kansainvälisten jätesiirtojen tarkastussuunnitelmaa.
- Uutiset
27.9.2019 14.15
SLL: Susikonfliktin lievittämiseen tähtäävä EU LIFE -hanke käynnistyyLuonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoiman, lokakuun alussa alkavan LIFE BorealWOLF-hankkeen keskeisenä tavoitteena on parantaa suden hyväksyttävyyttä Suomessa ja lievittää suteen liittyviä ristiriitoja. Tavoitteeseen pyritään lisäämällä tiedon välitystä ja etsimällä konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla suden aiheuttamia vahinkoja, susipelkoa ja laitonta tappamista voidaan vähentää.
- Uutiset
27.9.2019 11.40
KHO kumosi hallinto-oikeuden ympäristönsuojelulain mukaista hallintopakkoasiaa koskevan päätöksen turpeen polttamisestaKorkeimmassa hallinto-oikeudessa oli Ylivieskan rakennus- ja ympäristölautakunnan valituksesta ratkaistavana, oliko Vaasan hallinto-oikeus voinut kumota lautakunnan hallintopakkopäätöksen selvityksen esittämisestä sillä perusteella, että hallinto-oikeus oli katsonut sille toimitetun lausunnon täyttävän lautakunnan päätöksessä edellytetyn selvityksen. KHO katsoi, että koska lausunnosta ei ilmene esimerkiksi kuvausta palotapahtumista erilaisten lämmitysolosuhteiden aikana, lausuntoa ei voitu pitää riittävänä selvityksenä kattilan ja sen palamisolosuhteiden soveltuvuudesta turpeen polttamiseen. Se, että lausunnossa todetaan nuohoojan keskustelleen oikeaoppisesta polttamisesta A:n kanssa, ei myöskään täyttänyt velvoitteen vaatimusta siitä, että arviossa tulee esittää tarvittavat toimenpiteet palamisolosuhteiden hallitsemiseksi ja haju- ja hiukkaspäästöjen vähentämiseksi. Näin ollen hallinto-oikeus ei voinut kumota Ylivieskan rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöstä sillä perusteella, että se oli katsonut kiinteistönhaltijoiden noudattaneen päävelvoitetta.
- Uutiset
25.9.2019 13.36
MMM IPCC:n uudesta raportista: Ilmastonmuutokseen sopeutumisella on jo kiireHallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) julkaisema erikoisraportti valtameristä, lumesta ja jäästä osoittaa, että ilmastossa tapahtuvat muutokset haastavat meidän elintapamme, ruoantuotannon, luonnonvarojen kestävän käytön ja ympäristön sellaisena kuin olemme oppineet ne tuntemaan. Toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja muutokseen sopeutumiseksi on siksi tehtävä kiireesti ja samanaikaisesti.
- Uutiset
24.9.2019 16.00
Hallinto-oikeus: Seinäjoen lupa-asiainlautakunta ei ollut toimivaltainen käsittelemään lentotuhkan hyödyntämistä koskevaa ympäristölupaaYmpäristöhaittojen kannalta arvioituna valumavesien käsittely on merkittävässä asemassa turvetuotantoalueella. Nyt kyseessä oleva lentotuhkan hyödyntäminen liittyy vesien johtamisen osalta Halkinevan turvetuotantotoimintaan siten, että niiden ympäristövaikutuksia on tarpeen tarkastella yhdessä. Luvan myöntämisen edellytykset tulee arvioida ottaen huomioon alueella harjoitettava turvetuotantotoiminta kokonaisuutena. Näin ollen Seinäjoen lupa-asiainlautakunta ei ollut toimivaltainen käsittelemään lentotuhkan hyödyntämistä koskevaa ympäristölupaa, vaan asia kuuluu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimivaltaan. Vapo Oy:lle tulee varata tilaisuus täydentää hakemustaan aluehallintoviraston tarpeellisiksi katsomilla selvityksillä. (Ks. KHO:2020:79, hallinto-oikeuden ratkaisu kumottiin ja ympäristöviranomaisen lupapäätös saatettiin voimaan)
- Uutiset
24.9.2019 11.11
Euroopan parlamentti haluaa kieltää luonnollisten kasvilajikkeiden patentoinninMepit vahvistivat vastustavansa luonnollisin keinoin kehitettyjen kasvilajikkeiden patentointia. Mutta mistä patentointia koskevassa kiistassa on kyse?
- Uutiset
23.9.2019 10.10
Uusi ulkoilureittien sopimusmalli julkaistuMTK:n, SLC:n ja Suomen Ladun suosittelema sopimusmalli ulkoilureittien perustamiseen on julkaistu. Malli on tarkoitettu ulkoilureittien perustajien, ylläpitäjien ja maanomistajien väliseen asioista sopimiseen ja se kattaa erilaisten ulkoilureittien perustamista, ylläpitoa ja lakkauttamista koskevat yleisimmät tilanteet.
- Uutiset
20.9.2019 12.05
Hallinto-oikeus: Enduropyörien harjoitusradalle voitiin myöntää lupa kun luontovaikutukset oli riittävästi selvitettyHallinto-oikeus totesi, että hankkeen luontovaikutuksista oli esitetty selvitystä ja selvitystä oli pidettävä riittävänä. Hanke ei sijoitu luokitellulle pohjavesialueelle. Kun otettiin huomioon lupamääräysten mukaiset ajoradan toteuttamista ja ajoaikoja koskevat määräykset ja rajoitukset sekä hakijalle asetetut lupamääräykset valvonnasta sekä tiedotus- ja ilmoitusvelvollisuudesta, toiminnasta ei voitu katsoa aiheutuvan kohtuutonta haittaa ympäristölle, asutukselle tai yleiselle edulle taikka muutakaan maastoliikennelain 30 §:n 3 momentissa tarkoitettua haittaa. Tapahtuma täytti riittävät turvallisuuden vaatimukset ja hakemuksen mukaiselle käytölle oli maanomistajan lupa. Ympäristövalvontapäällikkö oli voinut vahvistamillaan lupamääräyksillä myöntää haetun luvan. (Vailla lainvoimaa 20.9.2019)
- Uutiset
19.9.2019 12.30
Ympäristöministeriö selvittää MAL-sopimusmenettelyn laajentamista Jyväskylän, Lahden ja Kuopion seuduilleYmpäristöministeriö on käynnistänyt selvitystyön maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusmenettelyn laajentamisesta Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kaupunkiseuduille. Selvityshenkilöksi on asetettu arkkitehti Matti Vatlilo.
- Uutiset
19.9.2019 10.10
Juoksuvaijeriin kiinnitetty kaukasiankoira karkasi pihaltaan ja puri koulusta kotiin palaamassa ollutta tyttöä - pariskunta tuomittiin metsästyslain rikkomisesta ja vammantuottamuksesta sakkoihin ja vahingonkorvauksiinVastaajat olivat töihin lähtiessään jättäneet koiran yksin pihalleen kiinnitettynä juoksuvaijeriin ja ketjuun ilman valvontaa. Koira oli karannut kiinnityksestä ja purrut sekä raapinut lasta aiheuttaen asiassa kuvatut vammat. (Vailla lainvoimaa 19.9.2019)
- Uutiset
17.9.2019 10.00
Väitös: Lapin ympäristökiistoissa eri toimijat eivät kohtaa - miten ja kuka Lapin luontoa voi käyttää ja suojella?Lappiin sijoittuvia ympäristökiistoja ja niiden hallintaa luonnehtii toimijoiden moninaisuus ja kohtaamattomuus todetaan Helsingin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa. Luonnonkäytön ja ympäristökiistojen hallinnassa kulttuurisensitiivisestä lähestymistavasta olisi hyötyä. Lapissa korostuu perinteisten elinkeinojen kuten poronhoidon ja luonnonvarojen kotitarvekäytön merkitys ja arvostus, mutta niiden saamia kulttuurisia sisältöjä ei aina tunnisteta. MMM Mikko Jokisen väitöskirjatutkimuksen teesi on, että luonnonkäytön ja ympäristökiistojen hallinnassa tarvitaan kulttuurisensitiivistä otetta, joka tunnistaa ja ottaa huomioon Lapin yhteiskunnalliset ominaispiirteet. Helsingin yliopistossa on valmistunut myös yliopiston ja Luken tutkimus siitä miten sidosryhmien erilaiset mielipiteet saadaan paremmin mukaan ympäristöpäätösten tekoon.
- Uutiset
17.9.2019 8.34
Työryhmä: Jätteiden lajittelua ja erilliskeräystä lisättävä merkittävästiJätelain uudistusta pohtinut työryhmä ehdottaa biojätteen ja pakkausjätteiden (muovi-, kartonki-, metalli- ja lasipakkaukset) erilliskeräyksen laajentamista kaikissa taajamissa viiden huoneiston ja sitä suurempiin kiinteistöihin. Yli 10.000 asukkaan taajamissa biojätteen erilliskeräys halutaan laajentaa kaikkiin kiinteistöihin. Erilliskeräys tulisi järjestää vastaavasti myös liike- ja yrityskiinteistöissä.
- Uutiset
13.9.2019 12.50
KHO: Ravintolatilasta kantautuvan karaoketoiminnan melusta oli voinut aiheutua yöaikaan terveydensuojelulain 1 §:ssä tarkoitettua terveyshaittaa läheisessä asunnossa oleskelevalleKun otettiin huomioon asunnossa suoritetuissa tarkastuksissa karaoketoiminnan melusta ja sen häiritsevyydestä aistinvaraisesti tehdyt havainnot sekä karaokemusiikin laatu ja toiminnan melun toistuvuus, asiassa oli terveydensuojelulain 27 §:n 4 momentin ja asumisterveysasetuksen 3 §:n 1 momentin edellyttämä riittävä selvitys siitä, että ravintolatilasta kantautuvan karaoketoiminnan melusta voi aiheutua yöaikaan terveydensuojelulain 1 §:ssä tarkoitettua terveyshaittaa ravintolan yläpuolisessa asunnossa oleskelevalle. Ympäristölautakunnalla oli ollut terveydensuojelulain ja asumisterveysasetuksen mukaiset edellytykset asettaa terveyshaitan poistamista koskeva velvoite. (KHO:n päätöksestä on julkaistu vain lyhyt ratkaisuseloste. Edilexissä päätös on julkaistu kokonaisuudessaan)
- Uutiset
12.9.2019 16.00
Lausuntotiivistelmä esityksestä kalatalousvelvoitteen määräämisestä vesitalousluvan haltijalleEnemmistö lausunnonantajista kannattaa tai pitää mahdollisena vesilain muuttamista siten, että lupaviranomainen voisi hakemuksesta määrätä kalatalousvelvoitteen sellaiseen lupaan, johon kalatalousvelvoitetta ei ole aikaisemmin sisältynyt. Muutama lausunnonantaja vastustaa edellä mainitun muutoksen toteuttamista. Osa muutokseen myönteisesti suhtautuvista lausunnonantajista ei kuitenkaan pidä muutoksen toteuttamista mahdollisena arviomuistion taustalla olevassa esityksessä ehdotetulla tavalla, vaan katsoo, että muutos edellyttäisi laajamittaisempaa vesilain yleissäännösten tarkastelua sekä vaikutusten ja toteuttamisvaihtoehtojen kattavampaa selvittämistä muun muassa vesilain systematiikan ja perusoikeuksien turvaamisen näkökulmasta.
- Uutiset
10.9.2019 14.00
Tupakkalain ja alkoholihallinnon valtakunnalliset valvontaohjelmat vuosille 2020–2024 on julkaistuTupakkalain valvontaohjelman painopisteitä vuosina 2020–2024 ovat toiminnanharjoittajien omavalvonnan tukeminen, yhteistyö ehkäisevän päihdetyön kanssa sekä laittoman kaupan ehkäisy ja viranomaisten välinen yhteistyö. Painopisteillä edistetään tupakkalain ja tupakkapolitiikan tavoitteiden toteutumista. Alkoholihallinnon osalta viranomaisvalvontaa kohdennetaan valvontaohjelmakaudella aiempaa selkeämmin riskikohteisiin valvontatarpeiden perusteella. Valvonnalla tuetaan alkoholielinkeinoa vastuulliseen myyntiin, varmistetaan alkoholilain noudattamista ja tuetaan luvanhakijoiden ja -haltijoiden omavalvonnan kehittämistä. Tavoitteena on myös vastata nykyaikaisen viranomaistoiminnan ja alkoholielinkeinon vaatimuksiin.
- Uutiset
9.9.2019 16.00
Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi ympäristöministeriön hallinnonalan eräiden muutoksenhakua koskevien säännösten muuttamisesta lausunnoille 3. lokakuuta saakkaEsityksessä ehdotetaan muutettavaksi 29 ympäristöministeriön toimialan lakia, jotta lakien muutoksenhakusäännökset erityisesti valitusluvan osalta olisivat yhdenmukaiset 1 päivänä tammikuuta 2020 voimaantulevan oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) kanssa. - Uutiset
29.8.2019 10.10
KHO hylkäsi Olkiluoto 3:n käyttölupaa koskevat valituksetKHO totesi muun muassa, että valituksessa tarkoitettua Olkiluodon ydinvoimalan liikkumis- ja oleskelurajoitusaluetta ja sen laajuutta koskevaa kysymystä ei ollut ratkaistu eikä poliisilain 9 luvun 8 § huomioon ottaen ollut voitukaan ratkaista valituksenalaisessa ydinvoimalan käyttölupaa koskevassa valtioneuvoston päätöksessä. Valituksessa ei esitetty turvallisuuteen liittyviä tai muitakaan sellaisia seikkoja, joiden vuoksi valtioneuvoston päätöstä olisi pidettävä lainvastaisena.
- Uutiset
26.8.2019 10.10
KHO:n ratkaisu Terrafamen keskitetyn vedenpuhdistamon ympäristölupaa koskevassa asiassaKorkeimmassa hallinto-oikeudessa saatu selvitys sekä asiakirjoista muutoin saatava selvitys eivät osoittaneet, että hallinto-oikeuden ratkaisua voitaisiin sinänsä pitää virheellisenä. Kun Terrafame Oy:n kaivoksen uutta ympäristölupaa koskeva, 30.8.2017 vireille tullut hakemus oli kuitenkin vireillä aluehallintovirastossa, oli perusteltua yhtiön valituksen toissijaiset vaatimukset huomioon ottaen ottaa nyt kysymyksessä oleva asia mahdollisesti tarvittavien lisäselvitysten jälkeen sen yhteydessä uudelleen käsiteltäväksi. Tämän vuoksi ottamatta asiaa korkeimmassa hallinto-oikeudessa enemmälti välittömästi ratkaistavaksi hallinto-oikeuden päätös oli hallinto-oikeuden muuttaman lupamääräyksen 77a toisen kappaleen osalta kumottava ja asia palautettava tältä osin aluehallintovirastolle uudelleen käsiteltäväksi. - Uutiset
19.8.2019 14.00
Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksenRuokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaan kuuluvassa RuokaMinimi-hankkeessa tarkasteltiin ravitsemussuositusten mukaisen syömisen ja kuluttajan ruokahävikin vähentämisen vaikutusta ruokavalion ilmastovaikutukseen. Hankkeessa arvioitiin myös, miten ilmasto- ja ravitsemushyötyjä tuottava ruokavaliomuutos vaikuttaisi suomalaiseen maa- ja elintarviketalouteen ja minkälaisilla politiikkakeinoilla ja toimenpiteillä muutosta voidaan tukea.
- Uutiset
16.8.2019 14.16
Puihin reikiä poranneen ja reikiin kasvimyrkkyä laittaneen naapurin ei näytetty syyllistyneen vammantuottamukseenKaikella KO:ssa esitetyllä näytön arvioinnilla ja johtopäätöksillä tuli katsoa, ettei vastaaja ollut syyllistynyt vammantuottamukseen ja sen johdosta kaikki asianomistajan vastaajaan kohdistamat vaatimukset tuli hylätä. Koska asianomistaja hävisi jutun, hänet velvoittiin korvaamaan vastaajan oikeudenkäyntikulut sen jälkeiseltä ajalta kun virallinen syyttäjä oli luopunut vaatimuksistaan vastaajaa vastaan. Asianomistaja oli myöntänyt vastaajan vaatimien kulujen (3.124,80 euroa) määrän oikeaksi. HO ei myöntänyt asianomistajalle jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 16.8.2019)
- Uutiset
14.8.2019 15.10
Apulaisoikeusasiamies otti kantaa koulujen sisäilmaongelmiin – ei suoranaisia toimenpiteitäKantelija arvosteli Kotkan kaupungin menettelyä sen koulujen sisäilmaongelmia koskevassa asiassa. Kantelun mukaan Kotkan kaupunki ”tietoisesti sairastuttaa lapsia” laiminlyömällä kiinteistöjensä kunnossapitoa ja asianmukaisia korjauksia. Kaupunki salaa ja vähättelee sisäilmaongelmia, oiretietoja ei välitetä eteenpäin eikä oirekyselyjä tehdä. Johtopäätöksenään apulaisoikeusasiamies totesi, että kantelu ei antanut aihetta enempiin toimenpiteisiin.
- Uutiset
13.8.2019 12.27
Afrikkalaisen sikaruton torjuntaa tehostetaan – Tulli kouluttaa uuden ruokakoiran Helsinki-Vantaan lentoasemalleTulli tehostaa afrikkalaisen sikaruton torjuntaa kouluttamalla uuden eläinperäisiä elintarvikkeita etsivän tullikoiran, ruokakoiran. Uusi ruokakoira sijoitetaan Helsinki–Vantaan lentoasemalle, koska afrikkalainen sikarutto on levinnyt viime vuosina Aasiaan ja koska matkustajamäärät Aasiasta Suomeen ovat suuria. Afrikkalaista sikaruttoa havaittiin ensimmäisen kerran Kiinan koillisosassa heinäkuussa 2018 ja sen jälkeen se on levinnyt rajusti Kiinassa läpi lähes koko maan. Tauti on levinnyt myös Kiinan naapurimaihin.
- Uutiset
13.8.2019 9.30
Ekologinen päätösanalyysi yhteiskunnallisen päätöksenteon tukena – MetZo II -projektin loppuraporttiMetsäanalyysien tavoitteena on ollut tukea METSOn toteutusta ja Suomen metsien suojelualueverkoston vahvistamista tarjoamalla apumateriaalia maanomistajien kanssa asioiville.
- Uutiset
12.8.2019 13.16
Hallinto-oikeuden ratkaisu jätevesiasiassaYmpäristönsuojelulaki - Ojitus – Jätevesien johtaminen toisen alueella – Ojitus pohjavesialueella
- Uutiset
9.8.2019 15.40
MMM: Merihanhen metsästäjille suositellaan rannikolla enintään kahden linnun päiväkiintiötä – sisämaassa metsästys kiellettyMaa- ja metsätalousministeriö kieltää tänäkin vuonna asetuksellaan merihanhen metsästyksen sisämaassa. Ministeriö suosittaa lisäksi, että metsästäjät noudattaisivat rannikkoalueilla sallitussa merihanhen metsästyksessä enintään kahden linnun metsästäjä- ja päiväkohtaista saaliskiintiötä.
- Uutiset
9.8.2019 8.11
Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden ratkaisun ympäristövahingon vuoksi kaupungille maksettavista korvauksista – kysymys ei ollut ympäristörikkomuksestaVastaaja oli ympäristövahinkojen korvaamisesta annetun lain nojalla velvollinen korvaamaan Hämeenlinnan kaupungille kohtuulliset kustannukset, jotka olivat johtuneet öljyvahingon uhan tai sen vaikutusten torjumisesta ja pilaantuneen ympäristön ennalleen palauttamisesta. (Vailla lainvoimaa 9.8.2019)
- Uutiset
8.8.2019 12.01
Ilmastopaneeli IPCC:n maankäytön erikoisraportti julkistettiinHallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n tuoreen raportin mukaan ennennäkemättömän nopeasti lisääntynyt maankäyttö on kiihdyttänyt osaltaan ilmaston lämpenemistä, aavikoitumista ja elinympäristöjen köyhtymistä viime vuosikymmeninä. Raportin mukaan maapallon lämpenemisen pysäyttäminen alle 1,5 asteeseen vaatii kaikilta sektoreilta toimenpiteitä. Maankäyttösektorin tulee alentaa päästöjä nopeasti ja lisätä hiilidioksidia ilmasta poistavia hiilinieluja.
- Uutiset
6.8.2019 15.00
Yle: Kiivas keskustelu kaivoslaista hallituspuolueiden välillä: "Jos ollaan lakkauttamassa kaivoksia, meillä on puoli miljoonaa työtöntä lisää"Keskustelu kaivoslain uudistamistarpeesta johti poliitikkojen kipakkaan sananvaihtoon, Yle uutisoi.
- Uutiset
6.8.2019 10.51
Omin jaloin Suomeen tullut kultasakaali on tulokaslaji – tappaminen kiellettyä25. heinäkuuta uutisoitiin laajalti Suomen ensimmäisestä varmistetusta kultasakaalista tehdystä havainnosta. Laji on levittäytynyt varsin nopeasti Välimeren alueelta kohti pohjoista. Ensimmäiset havainnot kultasakaalista tehtiin Virossa vuonna 2011. Laji on Virossa tulokaslaji ja siitä säädetään Viron metsästyslaissa.
- Uutiset
6.8.2019 8.47
Ilmastopaneelin ensimmäinen toimikausi arvioitu – Ilmastolain määräämä rooli täytetty hyvinSuomen ilmastopaneelin toiminnasta on teetetty ensimmäinen ulkopuolinen arviointi. Toimikauden arvion mukaan paneelin työ on vahvistanut tieteellistä näkökulmaa ilmastopolitiikan päätöksenteossa, ja se on vaikuttanut rakentavasti myös yhteiskunnalliseen keskusteluun ilmastonmuutoksesta. Arvion mukaan ilmastopaneelin riippumattomuus on keskeistä, ja juuri riippumattomuus on vahvistanut sen painoarvoa.
- Uutiset
5.8.2019 10.07
MMM avasi riistatalouden edistämiseen ja arvokkaiden lintuvesien kunnostukseen liittyvät hankerahoitushautMaa- ja metsätalousministeriö myöntää hakemusten perusteella avustuksia valtakunnallisiin ja paikallisiin riistatalouden edistämishankkeisiin. Avustuksilla tuetaan tänä vuonna erityisesti riistanhoitoyhdistysten yhdistymishankkeita, muita riistakonsernistrategian mukaisia hankkeita sekä arvokkaiden lintuvesien kunnostukseen ja hoitoon kytkeytyviä hankkeita.
- Uutiset
2.8.2019 8.06
Paritalon huoneiston edellinen omistaja oli oman huolimattomuutensa perusteella vastuussa teettämänsä pesuhuoneremontin aiheuttamasta vesivahingosta naapuriasunnolle - käräjäoikeuden tuomio kumottiinToisin kuin käräjäoikeus HO katsoi, että vastaajalla oli ollut erityinen syy varmistua takkahuoneen pesukoneen poistoputken liittämisestä pesuhuoneen lattiakaivoon. Vastaaja velvoitettiin suorittamaan kantajalle asunnon vaurioiden korjauskustannuksista 23.000 euroa, omasta työstä 2.630,25 euroa sekä asumishaitasta ja lisääntyneistä asumiskustannuksista 2.125 euroa viivästyskorkoineen. Vastaaja velvoitettiin myös korvaamaan kantajan oikeudenkäyntikulut KO:sta 18.327,90 eurolla ja HO:sta 7.857,50 eurolla viivästyskorkoineen. (Vailla lainvoimaa 2.8.2019)
- Uutiset
29.7.2019 11.11
Karanneen koiran palautuspäätökseen liitetty ehto oli ennakollinen kannanotto, josta ei saanut valittaaValvontaeläinlääkäri oli päättänyt, että koira palautetaan B:lle ehdollisesti, koska koirasta ei ollut ollut ihmiselle vaaraa. Mikäli koira päästetään taas karkaamaan, sitä ei enää palauteta omistajalleen vaan joko sijoitetaan uuteen kotiin tai lopetetaan. HAO totesi, että valvontaeläinlääkärin päätös oli valittajille myönteinen, sillä koira oli palautettu. Valittajat olivat vaatineet päätöksen kumoamista siltä osin kuin siinä oli asetettu ehto koiran palauttamisesta. HAO katsoi, että päätökseen liitetty ehto oli luonteeltaan ennakollinen kannanotto siitä, miten koiran palauttamista tullaan jatkossa arvioimaan. Ehdolla ei siten ollut eikä ollut voitukaan sitovasti ratkaista, miten asiaa arvioidaan tilanteessa, jossa koira on päässyt karkaamaan uudestaan. Tämä ennakollinen kannanotto ei sisältänyt sellaista hallintolainkäyttölain 5 §:ssä tarkoitettua ratkaisua, johon saa hakea valittamalla muutosta. Valitus oli tämän vuoksi jätettävä tutkimatta.
- Uutiset
22.7.2019 11.00
Sitoi eläinten raajat, minkä jälkeen viilsi niiden kurkut auki ilman eläinten tainnutusta - hovioikeus piti eläinsuojelurikosta erityisen raakana ja julmana ja myös kokonaisuutena arvostellen törkeänäVastaaja oli teurastanut 8 vuohta, 2 lammasta ja 2 pientä sonnia syytteen teonkuvauksen tarkoitetulla tavalla, eli sitomalla ensin eläinten raajat ja sen jälkeen viiltämällä niiden kurkut auki ilman, että eläimiä oli tainnutettu lainkaan. HO piti rikoksen tekotapaa laissa tarkoitetulla tavalla erityisen raakana ja erityisen julmana. HO totesi vielä, ettei vastaaja ollut voinut olla teon erityisen raakuuden ja erityisen julmuuden perustavista seikoista tietämätön. Vastaajan syyksi luettua eläinsuojelurikosta voitiin pitää myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä, kun huomioon otettiin hänen noudattamansa teurastustapa sekä lisäksi se, että teot olivat kohdistuneet 12 eläimeen ja että teot oli tehty vastaajan elinkeinotoiminnassa. HO katsoi, että oikeudenmukainen seuraamus kohtien 1-2 ja 6 teoista oli yhteinen 7 kk vankeusrangaistus, joka voitin määrätä ehdolliseksi. Kohtuullinen eläintenpitokiellon pituus oli tässä tapauksessa noin 5 vuotta. Kielto koskee tuotantoeläimiä: nauta, sika, lammas, vuohi, siipikarja, turkiseläin. (Vailla lainvoimaa 22.7.2019)
- Uutiset
19.7.2019 14.00
KHO tekee katselmuksen Kuopioon Finnpulp Oy:n ympäristölupaan liittyen 28. elokuuta 2019Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi 31.3.2017 Finnpulp Oy:lle toistaiseksi voimassa olevan ympäristö- ja vesitalousluvan biotuotetehtaan toimintaan Kuopion Sorsasalossa. Vaasan hallinto-oikeuden asiaa koskevasta päätöksestä on vireillä useita valituslupahakemuksia korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Valituksissa on vaadittu muun ohella Vaasan hallinto-oikeuden ja aluehallintoviraston päätöksen kumoamista ja Finnpulp Oy:n lupahakemuksen hylkäämistä ja toissijaisesti asian palauttamista aluehallintovirastolle uudelleen käsiteltäväksi. - Uutiset
18.7.2019 14.15
Selvitys: hiilinieluilla käytävässä kaupassa on useita haasteitaHiilinieluilla käytävään kauppaan sisältyy useita haasteita, käy ilmi ympäristöministeriön Helsingin yliopistolla teettämästä selvityksestä. Selvityksen mukaan hiilipörsseillä aikaansaatavat päästövähennykset eivät välttämättä ole pysyviä eivätkä niillä tehtävät hyvitykset velvoitteisiin nähden lisäisiä. Lisäksi hiilivuoto on pörsseissä todellinen riski.
- Uutiset
15.7.2019 13.10
Pysyvien ympäristömyrkkyjen lainsäädäntö kiristyiUudistettu EU:n asetus pysyvistä orgaanisista yhdisteistä (POP-yhdisteet) tuli voimaan 15. heinäkuuta 2019. Asetus tiukentaa entisestään erityisesti tiettyjen bromattujen palonsuoja-aineiden, perfluorattujen oktyylisulfonaattien (PFOS-yhdisteet) sekä puunsuoja-aine pentakloorifenolin käyttöä ja jätehuoltoa koskevia rajoituksia.
- Uutiset
15.7.2019 9.10
Hovioikeuden ratkaisu ympäristön turmelemisestaKiinteistön alueelle oli saatettu suuri määrä rakennusjätettä myönnetyn ympäristöluvan vastaisesti. Rakennusjätettä oli tuotu alueelle usean vuoden kuluessa useista rakennuspurkukohteista. Teko oli tehty yritystoiminnan piirissä ja sillä oli saavutettu taloudellista etua. Näihin seikkoihin nähden tekoa ei voitu pitää kokonaisuutena arvostellen vähäisenä, vaikkakin alue oli sittemmin ennallistettu. Vastaajat olivat syyllistyneet ympäristön turmelemiseen. (Vailla lainvoimaa 15.7.2019)
- Uutiset
8.7.2019 11.50
KHO:n ratkaisu terveydensuojelulain nojalla määrätystä tarkastusmaksustaRauman kaupungin terveystarkastaja on suorittanut 15.3.2017 hoitola A:ssa valvontasuunnitelman mukaisen tarkastuksen terveydensuojelulain nojalla. Terveystarkastaja on määrännyt 23.3.2017 päivätyssä tarkastuskertomuksessa perittäväksi terveydensuojelulain 50 §:n nojalla tarkastusmaksun. B on hoitola A:n puolesta 2.3.2018 tehnyt Turun hallinto-oikeudelle perustevalituksen, jossa hän on vaatinut aiheettoman maksun palautusta. Rauman kaupungin terveystarkastajan laatimaa tarkastuskertomusta ja siihen sisältyvää toimenpidekehotusta ei ole tullut pitää Rauman terveysvalvonnan viranhaltijan päätöksenä, josta olisi tullut hakea muutosta kunnan terveydensuojeluviranomaiselta oikaisuvaatimuksella. Säännönmukaisen muutoksenhakutien puuttuessa tarkastuksesta peritystä maksusta on voitu hakea muutosta verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetun lain 10 §:n 1 momentin mukaisesti suoraan Turun hallinto-oikeudelta, jonka olisi tullut tutkia B:n sille tekemä perustevalitus.
- Uutiset
8.7.2019 11.20
KHO: Koulukoiratoiminnan säännöllisyys huomioon ottaen koiran pitämistä kuljetushäkissä autossa ei voitu pitää eläinsuojeluasetuksen mukaisesti tilapäisenäEläinsuojeluasetuksen 22 §:n mukaan muun ohella koiraa saadaan pitää sen kuljetukseen tarkoitetussa laatikossa tai häkissä taikka muussa vastaavassa pienikokoisessa säilytystilassa vain, jos eläimen kuljettaminen, sairaus tai muu tilapäinen ja hyväksyttävä syy sitä vaatii. Koira työskenteli koululla 1-5 päivänä viikossa. Koira lepäsi työpäivien aikana sekä autossa olevassa häkissä että luokkahuoneessa. Korkein hallinto-oikeus totesi, että kysymyksessä olevan koulukoiratoiminnan säännöllisyys kouluviikkojen aikana poikkesi tyypillisistä koiran kuljettamisesta tai sairaudesta aiheutuvista tilapäisistä säilytystarpeista. Kun otettiin huomioon eläinsuojeluasetuksen 22 §:n ehdoton muotoilu ja sen tarkoitus estää koiran pitopaikaksi soveltumattomien säilytystilojen pitempiaikainen käyttö, koiran pitämistä kuljetushäkissä autossa ei voitu pitää säännöksessä tarkoitetulla tavalla tilapäisenä. Valvontaeläinlääkärin määräys siitä, että koiran pitopaikan tuli olla riittävän tilava, ei ollut lainvastainen.
- Uutiset
8.7.2019 10.50
Hallinto-oikeuden ratkaisu meluhaitastaHelsingin kaupungin ympäristölautakunta oli 9.5.2017 § 158 terveydensuojelulain 27 §:n nojalla määrännyt Yhtiö Oy:n poistamaan ravintolan tiloista asuntoon aiheutuvan terveyshaitaksi luokiteltavan meluhaitan. Velvoitepäätöksen mukaan meluhaitta tuli poistaa siten, ettei ravintolatilassa soitettava musiikki ja ravintolan asiakkaiden aiheuttama melu ylitä asumisterveysasetuksen toimenpiderajoja ja ole kuultavissa niin voimakkaana, että se häiritsee nukkumista. Ympäristölautakunta on asettanut päävelvoitteen noudattamisen tehosteeksi 15 000 euron uhkasakon. Yhtiö Oy oli valittanut uhkasakon asettamispäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Asian käsittely hallinto-oikeudessa oli 18.8.2017 rauennut, koska Yhtiö Oy on peruuttanut valituksensa. Ympäristö- ja lupajaosto on päättänyt tuomita Yhtiö Oy:n maksettavaksi 15 000 euron uhkasakon, koska ympäristölautakunnan 9.5.2017 § 158 tekemällä lainvoiman saaneella päätöksellä antamaa määräystä ei ole noudatettu määräaikaan mennessä. Hallinto-oikeus katsoi, ettei meluhaitan voitu katsoa johtuvan asuinhuoneiston ulkoseinän rakenteiden puutteista ja näin ollen velvoite voitiin kohdistaa ravintolatilan toiminnasta vastaavaan tahoon, jolla on viime kädessä esitettävän musiikin voimakkuutta säätelemällä mahdollisuus poistaa terveyshaitta. Asiassa ei ole epäselvyyttä siitä, mihin valittajayhtiö oli velvoitettu, joten ympäristö- ja lupajaosto oli voinut tuomita lainvoimaisella päätöksellä asetetun uhkasakon maksettavaksi. (Vailla lainvoimaa 8.7.2019)
- Uutiset
4.7.2019 11.55
Ulkomailta – Ruotsi: Kesällä 2019 voimaan tulevia säädöksiä ja säädösmuutoksiaRuotsissa on tullut ja tulee voimaan kesällä 2018 lukuisia uusia säädöksiä ja muutossäädöksiä, jotka koskevat mm. työrauhavelvoitetta, valtion palvelujen tarjoamista, työnantajan sosiaaliturvamaksuja, tiemaksuja, maksukyvyttömyysrekisteriä, puolustusta rikosprosesissa, poliisin ja puolustusvoimien tiedusteluyhteistyötä, ympäristövahinkoja, hiilidioksidin geologista varastoimista, vanhempainpäivärahoja sekä uudenlaisia alkoholivalmisteita.
- Uutiset
3.7.2019 11.15
Hallinto-oikeus: tuotantoeläinmäärän suurin piirtein kaksinkertaistavaa sikalan laajennusta olisi tullut lupaharkinnassa käsitellä uutena hankkeenaAluehallintovirasto oli myöntänyt lihasikalatoiminnalle ja sen laajentamiselle annettuja lupaehtoja noudattaen. AVI oli ympäristölupapäätöksessään katsonut, että vaikka hankkeessa tuotantoeläinten määrä suurin piirtein kaksinkertaistuu, kyseessä oli laajennushanke eikä uusi tai uuteen toimintaan rinnastettavissa oleva hanke ja vähimmäissuositusetäisyydet voidaan laskea sen mukaisesti ja että laajennushankkeissa suojaetäisyyksiksi voidaan hyväksyä jonkin verran lyhyemmät etäisyydet kuin uusissa hankkeissa. Hallinto-oikeus katsoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen valituksen hyväksyen, että toiminnan sijaintiin nähden laajennus oli niin merkittävä, että se olisi tullut lupaharkinnassa rinnastaa uudeksi hankkeeksi ja vähimmäissuositusetäisyydet olisi tullut laskea uusia hankkeita koskevien ohjeiden mukaisesti. Hallinto-oikeus totesi myös, että ottaen huomioon toiminnan luonne ja laajuus, paikalliset olosuhteet, muu kotieläintoiminta alueella, lähialueella olevan asutuksen määrä ja lyhyet etäisyydet lähimpiin häiriintyviin kohteisiin, toiminnasta aiheutuisi ennalta arvioiden hakemuksen mukaisesti laajennettuna ympäristössä hajun vuoksi ympäristönsuojelulaissa tarkoitettua merkittävää yleisen viihtyisyyden vähentymistä sekä kohtuutonta rasitusta lähiasutukselle, eikä näitä haittoja voitaisi riittäväti ehkäistä hakemuksessa esietyillä toimenpiteillä tai annetuilla lupamääräyksillä ja näin ollen hakemuksen mukainen sijoituspaikka ei edellä mainituista syistä täytä ympäristönsuojelulain 11 §:ssä säädettyjä sijoituspaikan valintaa koskevia vaatimuksia. AVI:n päätös kumottiin. (Vailla lainvoimaa 3.7.2019)
- Uutiset
1.7.2019 9.30
KHO:n ratkaisu jätemateriaalien käsittelylaitoksen ympäristöluvan muuttamista koskevassa asiassaKorkein hallinto-oikeus muutti teollisuusalueella, mutta asutuksen lähellä sijaitsevan jätemateriaalien käsittelylaitoksen ympäristöluvan ehtoja niin, että muuta melua aiheuttavaa toimintaa kuin kaikista meluisimpia toimintoja, metallien leikkausta ja paalaamista, koskevaa aikaväliä pidennettin kahdella tunnilla arkisin klo 18 asti. Peitsileikkauksen aiheuttaman savun osalta KHO totesi toimintaa harjoittavan yhtiön verkkosivuille etukäteen laitettava tiedotteen olevan riittävä toimenpide lähiympäristön tiedottamiseen.
- Uutiset
28.6.2019 16.00
Hallinto-oikeus kumosi puutteelliseen selvitykseen perustuneen päätöksen asunnon meluhaitastaAsunto-osakeyhtiön asukas oli pyytänyt kaupungin ympäristöterveydenhuoltoa tekemään tarkastuksen sen johdosta, että hänen asuntoonsa kuuluu sen yläpuolisesta asunnosta erittäin kovaa ääntä kuten teräviä kolahduksia. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta oli päättänyt, ettei asia antanut aihetta jatkotoimenpiteisiin, koska terveyshaittaa ei ollut voitu osoittaa. Asukas vaati HAO:ssa asunto-osakeyhtiön velvoitettamista ryhtymään terveydensuojelulain mukaisiin toimenpiteisiin asukkallle asunnon heikosta äänieristyksestä aiheutuvan terveyshaitan selvittämiseksi, poistamiseksi ja rajoittamiseksi. HAO hylkäsi vaatimuksen katselmuksen toimittamisesta. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan päätös kumottiin ja asia palautettiin asian lautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi. Kaupunki velvoitettiin korvaamaan asukkaalle oikeudenkäyntikuluina 2 000 euroa. (Ei lainvoim. 28.6.2019)
- Uutiset
27.6.2019 13.35
Unionin tuomioistuin: Kansallisilla tuomioistuimilla on toimivalta tarkastella ilmanlaadun mittausasemien sijainnin valintaa ja ryhtyä kaikkiin tarvittaviin toimenpiteisiin asianomaista kansallista viranomaista vastaanArvioidessaan, onko raja-arvoja noudatettu, jokaisen näytteenottopaikan saastetaso on otettava huomioon erikseen.
- Uutiset
27.6.2019 9.30
Hallinto-oikeuden ratkaisu luonnonsuojelulain rauhoitussäännöksistä poikkeamisestaUudenmaan ELY-keskus oli myöntänyt luvan rauhoitetun lahokaviosammaleen siirtämiseen nykyiseltä paikaltaan suojeluohjelma-alueelle. Hallinto-oikeus katsoi SLL:n Uudenmaan piirin valituksen mukaisesti, ettei asiassa esitetyn selvityksen valossa oltu voitu riittävästi varmistua siitä, että erityisesti suojeltavaksi säädetyn uhanalaisen lajin suojelutaso voisi säilyä suotuisana, jos poikkeaminen myönnettäisiin. Oikeudellisia edellytyksiä poikkeamisen myöntämiselle ei siis ollut, ja ELY-keskuksen tekemä päätös kumottiin. (Vailla lainvoimaa 27.6.2019)