Hakutulokset
- Uutiset
23.4.2020 13.39
Unionin tuomioistuin: Suomi ei ole noudattanut lintudirektiivin mukaisia velvoitteitaanEUT:n torstaina (23.4.) antaman tuomion mukaan Suomi ei ole noudattanut lintudirektiivin 2009/147/EY 7 artiklan 4 kohdan ja 9 artiklan 1 kohdan c alakohdan mukaisia velvoitteitaan, koska se on toistuvasti myöntänyt lupia urospuolisen haahkan (Somateria mollissima) kevätmetsästykseen Ahvenanmaan maakunnassa vuodesta 2011 alkaen vuoteen 2019 saakka se mukaan lukien.
- Uutiset
22.4.2020 10.16
Tutkimus: Nautoihin ja sikoihin kohdistuneista eläinsuojelurikoksista selvittiin pääosin sakoillaNautoja ja sikoja koskevien oikeuteen päätyneiden eläinsuojelurikostapausten taustasyinä olivat 2011–2016 useimmiten likaisuus sekä ruuan ja veden puutteet, todetaan Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen tutkimuksessa. Tyypillisesti rikoksista annettiin lieviä tuomioita. Puolessa tapauksista tuomioita tehostettiin eläintenpitokielloilla. Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat selvittivät vuosina 2011–2016 annettujen nautoja ja sikoja koskevien rikostuomioiden taustalla olevia eläinsuojelullisia laiminlyöntejä ja annettuja rangaistuksia.
- Uutiset
17.4.2020 14.21
SYKE: Ympäristöjalanjälki tukemaan julkisten hankintojen ilmastovaikutusten arviointiaEuroopan komission kehittämää tuotteiden ympäristöjalanjälkimenetelmää käytetään tuotteiden koko elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten arvioinnissa. Menetelmää tulisi hyödyntää myös julkisten hankintojen ilmastovaikutusten selvittämisessä, ehdottaa Suomen ympäristökeskus uudessa selvityksessä.
- Uutiset
17.4.2020 11.25
Vierashuoneessa professori Kai Kokko: Konkurssipesän julkisoikeudellinen ympäristövastuu tukee yritysten yhteiskuntavastuutaKonkurssioikeuden ytimessä on Joseph A. Schumpeterin (1883-1950) teoria luovasta tuhosta myöhemmin havaituin heikkouksineen. Konkurssi on tässä teoriassa väline jakaa yhdenvertaisesti velkojille konkurssiin joutuneen velallisen varat, jotta tämän ns. luovan tuhon jälkeen varat saadaan nopeasti uudelleen markkinatalouden kiertoon. Tästä näkökulmasta mahdolliset velalliselta konkurssipesälle siirtyvät ympäristövastuut koetaan rajoitteena vapaalle markkinataloudelle, sillä ympäristövahinkoja korjaavien toimintavelvoitteiden täyttäminen konkurssipesän massavelasta vähentää ja jopa poistaa velkojille muutoin tulevan jako-osuuden.Avoin uutinen
- Uutiset
15.4.2020 13.00
Tutkimus: Jätevesien lääkeaineisiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota lääketuotantolaitosten ja jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvissaLääkeaineita tai niiden jäämiä löytyy ympäristöstä yhä enemmän. Niitä joutuu ympäristöön valmistuksen, käytön ja loppukäsittelyn yhteydessä. Tuore tutkimus osoittaa, että lääketuotantolaitosten ja jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvissa annetaan kuitenkin harvoin lääkeaineita koskevia lupamääräyksiä.
- Uutiset
15.4.2020 12.34
Suomen Akatemian tutkijatohtorin Visa Kurjen mukaan eläinten perusoikeudet on kirjattava perustuslakiinEläimillä ei ole perustuslaillista suojaa, eikä nykyistä lakia oteta tarpeeksi vakavasti, sanoo Visa Kurki. Suomen Akatemian tutkijatohtori Visa Kurki ehdottaa, että eläin voisi olla oikeussubjekti siinä missä ihminen ja yrityskin. Vain oikeussubjektilla voi olla oikeuksia. Nykylainsäädännön mukaan eläin on esineeseen verrattavaa omaisuutta, mutta eläimellä voidaan hahmottaa olevan jo nykylainsäädännön nojalla oikeuksia.
- Uutiset
14.4.2020 14.55
TEM: Suomi toimitti pitkän aikavälin päästövähennysstrategian komissiolleSuomi on toimittanut Euroopan komissiolle pitkän aikavälin strategian, jossa kuvataan päästövähennysskenaarioita ja niihin liittyviä vaikutusarvioita vuoteen 2050 asti. Laadittujen skenaarioiden lähtökohtana on pyrkimys saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2035.
- Uutiset
8.4.2020 15.20
Selvitys rakentamisen maankäyttömuutosmaksustaPääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelma pyrkii hillitsemään ilmastonmuutosta ja vahvistamaan metsien ja maaperän hiilinieluja, missä tarkoituksessa muun muassa pyritään vähentämään metsäkatoa. Yhtenä mahdollisena keinona hallitusohjelmassa todetaan maankäyttömuutosmaksun käyttöönotto silloin, kun metsämaata muutetaan rakennetuksi maaksi. Selvitystyössä selvitettiin ja arvioitiin mahdollisen maankäyttömuutosmaksun perusteita ja käyttöön otettavia menettelyitä, hahmotettiin yleisellä tasolla, kuinka maksu voitaisiin ottaa huomioon maankäyttö- ja rakennuslakia uudistettaessa sekä arvioitiin maksun käyttöönoton vaikuttavuutta ilmastotavoitteisiin ja muihin ohjauskeinoihin nähden.
- Uutiset
7.4.2020 16.00
Hallinto-oikeus: Elintarvikearomeja sisältäville sähkösavukkeiden nesteille voitiin asettaa uhkasakolla tehostettu myyntikieltoKaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta oli voinut tupakkalain 96 §:n nojalla kieltää yhtiötä myymästä tai muutoin luovuttamasta sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden erikoisliikkeessään erilaisia tunnusomaisen maun sisältäviä nesteitä, joita voidaan käyttää höyrystämällä sähkösavukkeen avulla (sellaisenaan tai muihin nesteisiin sekoitettuna). Kieltoa on noudatettava välittömästi. Lautakunta oli asettanut kiellon tehosteeksi tupakkalain 105 §:n 1 momentin nojalla 10 000 euron suuruisen uhkasakon. (Ei lainvoim. 7.4.2020)
- Uutiset
2.4.2020 12.30
KHO:n lyhyt ratkaisuseloste: Aluehallintoviraston ei olisi tullut päättää paperitehtaan ympäristöluvan määräysten tarkistamisesta ennen Natura-arviointiaKorkein hallinto-oikeus katsoi, että saadun selvityksen perusteella ei ollut voitu sulkea pois sitä, että paperitehtaan kiintoainepäästöt ja lupapäätöksessä päästöjen osalta määrätyt päätelmien mukaisia päästötasoja lievemmät raja-arvot tarkasteltuna yhdessä muun kuormituksen kanssa vaikuttivat merkittävästi heikentävästi Natura-kohteen suojelun perusteena oleviin luonnonarvoihin. Aluehallintoviraston ei olisi tullut päättää tehtaan ympäristöluvan määräysten tarkistamisesta ennen kuin luonnonsuojelulain 65 §:n mukainen Natura-arviointi oli suoritettu. Hallinto-oikeuden ja aluehallintoviraston päätökset kumottiin ja asia palautettiin aluehallintovirastolle uudelleen käsiteltäväksi.
- Uutiset
31.3.2020 13.29
Metsähallituksen erävalvontaraportti 2019: Joka kymmenes rikkoi lakiaMetsähallituksen erävalvonta tarkasti vuonna 2019 8.700 maastossa liikkujaa. Joka kymmenes oli liikkeellä ilman harrastukseen tarvittavaa lupaa tai ei noudattanut lainsäädäntöä. Tavallisimmin rikkeihin syyllistyvät kalastajat, selviää Metsähallituksen erävalvontaraportista. Tarkastetuista kalastajista 84 prosenttia kalasti täysin luvallisesti ja lain kirjaimen mukaan. Tyypillisiä rikkeitä olivat sen sijaan pyydysten puutteellinen merkintä ja kalastonhoitomaksun laiminlyönti. Metsästäjillä luvat olivat paremmin hallussa, kuten myös edellisvuosina. 96 prosenttia metsästäjistä selvisi tarkastuksesta puhtain paperein. Tyypilliset rikkeet olivat aseen kuljettaminen väärin ajoneuvossa ja puutteellinen suojavaatetus hirvijahdissa.
- Uutiset
30.3.2020 8.00
Luonnonsuojelulainsäädännön kehittäminen kiinnosti – kansalaiskyselyllä 2126 vastaajaaYmpäristöministeriö käynnisti luonnonsuojelulainsäädännön uudistuksen tammikuussa 2020 kuuntelemalla kansalaisia ja sidosryhmiä. Näkemyksiä kerättiin kaikille avoimella verkkokyselyllä ja keskusteluilla keskeisten sidosryhmien kanssa. 2126 henkilöä vastasi verkkokyselyyn toivoen muun muassa lisää kannustavuutta luonnonsuojeluun.
- Uutiset
26.3.2020 12.05
Hovioikeuden tuomio eläinsuojelurikoksesta: Pysyvä koiria koskeva eläintenpitokielto poistettiin ja määrättiin neljäksi vuodeksiA oli laiminlyönyt koiran hoitoa 4.6.2014 alkaen aina 25.11.2015 sydänlääkityksen aloittamiseen asti. Lääkityksen sopivuutta ei ollut arvioitu A:n laiminlyötyä kontrollikäynnin. Koira oli menehtynyt alle kolmen kuukauden kuluttua lääkityksen aloittamisesta 17.2.2016. Hovioikeus katsoi, että A oli ajalla 4.6.2014 - 17.2.2016 jättänyt koiran tarpeellista hoitoa vaille. Valvontaeläinlääkäri K ei ollut puuttunut koiran hoitoon 3.9.2014 jälkeen. Tällä seikalla ei ollut merkitystä tekoajan tai rangaistusvastuun kannalta. A:n oli tullut huolehtia koiran hoidosta ilman valvontaeläinlääkärin määräyksiäkin. A määrättiin eläintenpitokieltoon neljäksi vuodeksi. A:n ei selvitetty laiminlyöneen muiden eläinlajien hoitoa. Tämän vuoksi hovioikeus katsoi kuten käräjäoikeus, että eläintenpitokielto voitiin määrätä rajoitettuna koskemaan vain koiria. (Vailla lainvoimaa 26.3.2020)
- Uutiset
26.3.2020 8.30
Ulkomailta: Ruotsi - Korkeimman oikeuden ratkaisujaRuotsin korkeimman oikeuden vuoden 2020 ensimmäisissä ratkaisuissa oli kysymys muun muassa metsästys- ja kalastusoikeuksista, yritysvakuutussopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä, tuomionpurusta, asianomistajan oikeudesta avustajaan ylemmässä oikeusasteessa, ennakkoratkaisun sitovuudesta, teon tahallisuudesta, syy-yhteyden uudelleenarvioimisesta, eduvalvonnassa olevan oikeudesta valtuuttaa edustaja valittamaan edunvalvontapäätöksestä, menetetyn määräajan palauttamisesta, valitusoikeudesta rakennuslupaa koskevassa asiassa, vainoamisrikoksen rangaistuksen mittaamisesta ja rangaistuslajista, palkkaturvasta yrityssaneerauksen yhteydessä, yksityiselämää loukaavasta tiedon levittämisestä, lahjusrikoksista, oikeudenkäyntikuluista, korvauksesta tekijänoikeuden alaisten kuvien ja videoleikkeiden käytöstä ajankohtaisohjelmissa, siirtymäsäännöksistä sekä velkojan oikeudesta kohdistaa vaatimus kolmanteen, jolle saatava oli virheellisesti maksettu.
- Uutiset
25.3.2020 11.00
KHO: Suomen riistakeskus ei ollut asianmukaisesti arvioinut poikkeusluvalla sallitun pyynnin vaikutusta Natura-kohteiden ahmakantaanKorkein hallinto-oikeus katsoi, että olemassa olevien tietojen perusteella ei ollut voitu sulkea pois sitä, että Suomen riistakeskuksen päätöksellä sallittu kahden ahman tappaminen vaikutti merkittävästi Natura-kohteiden suojelun perusteena oleviin luonnonarvoihin. Poikkeusluvan myöntäminen ilman Natura-arviointia oli ollut vastoin luonnonsuojelulain 65 §:ää.
- Uutiset
19.3.2020 11.12
KHO:n kolme vuosikirjaratkaisua suden rauhoituksesta poikkeamisesta – yleisen turvallisuuden perusteella poikkeuslupa voitiin myöntääTapauksessa KHO:2020:29 Suomen riistakeskuksen myöntämä lupa oli ihmisten turvallisuuden kannalta perusteltu. Muuta tyydyttävää ratkaisua ei tässä tapauksessa ollut. EU-tuomioistuin on korkeimman hallinto-oikeuden pyynnöstä antanut susien metsästykseen liittyvän ennakkoratkaisun. Ennakkoratkaisun pohjalta KHO arvioi kahta (KHO:2020:27 ja KHO:2020:28) suteen liittyvää niin sanottua kannanhoidollista poikkeuslupaa. Lupaehdot eivät riittäneet takaamaan sitä, että pyynti tapahtuisi tarkoin valvotuissa oloissa valikoiden ja rajoitetusti, ja että pyynti kohdistuisi haittaa tuottaviin yksilöihin. Lupa olisi voinut myös huonontaa susikannan suojelun tasoa. Poikkeusluvan päämäärää eli salametsästyksen torjuntaa ei pystytty näyttämään toteen.
- Uutiset
19.3.2020 7.55
Raportti: Toissijaiselle ympäristövahinkovastuulle on useita rahoitusratkaisujaErilaisia ympäristövahinkoihin liittyviä toissijaisia rahoitusjärjestelmiä on kokeiltu tai on käytössä monessa maassa. Kaikki toimialat ja vahingot kattavia yleisiä vahinkorahastoja ei kuitenkaan ole. Sen sijaan on kirjo erilaisia rahoituskeinoja, joista valitsemalla voidaan kehittää parhaiten Suomeen soveltuva ratkaisu, kertoo Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston tuore selvitys. Toissijaisen ympäristövahinkovastuun rahoitusmallien vertailu (TOVARAMA) -hanke kokosi tietoa yhdeksän maan toissijaisista vastuujärjestelmistä, arvioi niihin liittyviä rahoitusmalleja ja niiden soveltuvuutta Suomen ympäristövastuun järjestelmään.
- Uutiset
13.3.2020 14.12
Mikä on valmiuslaki?Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys. Laissa säädetään viranomaisten toimivaltuuksista poikkeusolojen aikana. Lisäksi laissa säädetään viranomaisten varautumisesta poikkeusoloihin.Avoin uutinen
- Uutiset
12.3.2020 12.28
Hovioikeuden tuomio ympäristön turmelemisesta: Kolme kuukautta ehdotonta vankeuttaA oli säilyttänyt maaleja, muita kemikaaleja ja akkuja ilman asianmukaisia suoja-altaita tai suojaavia jäteastioita. Asiassa ei kuitenkaan ollut selvitetty, että A:n menettelyn seurauksena maaperä tai pohjavesi olisi pilaantunut. A:n menettely oli tältä osin kuitenkin ollut jätelain 13 ja 72 §:ien vastaista ja ollut omiaan aiheuttamaan ympäristön pilaantumisen vaaraa ja roskaamaan ympäristöä. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut ja johtopäätökset A:n vastuuasemasta ja hänen menettelynsä tahallisuudesta. Siten aihetta muuttaa syyksilukemista ei ollut. Hovioikeus katsoi kuten käräjäoikeus, että vankeusrangaistuksen oli oltava ehdoton. A oli 5.9.2016 tuomittu 21.10.2012–13.11.2014 tehdyistä kaikkiaan 21:stä lähinnä petosrikoksesta 2 vuoden 2 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hovioikeus totesi, että aiempi tuomio käsitti huomattavan määrän rikoksia. Nyt käsiteltävänä oleva teko oli tehty sekä ennen näitä tekoja että samaan aikaan näiden tekojen kanssa ja se oli jatkunut vielä aiemman tuomion antamisen jälkeen. Edellytyksiä A:lle tuomitun kolmen kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen tuomitsemiselle yhdyskuntapalveluna tai valvontarangaistuksena ei ollut. (Vailla lainvoimaa 12.3.2020)
- Uutiset
12.3.2020 7.55
Väitös samastamisen edellytyksistä: Piercing the Corporate Veil in Finland – A Multijurisdictional Study Aimed at Developing the Finnish Piercing DoctrineVäitöskirjassaan “Piercing the Corporate Veil in Finland – A Multijurisdictional Study Aimed at Developing the Finnish Piercing Doctrine” OTM Anssi Kärki selvittää samastamisen edellytyksiä kotimaisessa oikeudessa. Tutkimustulosten avulla osakeyhtiömuotoisen liiketoiminnan potentiaaliset vastuut voidaan määritellä aiempaa selkeämmin ja ne ovat paremmin ennustettavissa.