Hakutulokset
- Uutiset
29.11.2018 15.01
Hallituksen esitys uudeksi elintarvikelaiksiHallitus antoi 29. marraskuuta esityksen uudeksi elintarvikelaiksi osana elintarvikelainsäädännön kokonaisuudistusta. Uudistuksen tavoitteena on vähentää lainsäädännöstä elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa vaarantamatta elintarviketurvallisuutta sekä lisätä elintarvikevalvonnan riskiperusteisuutta ja vaikuttavuutta. Uusi elintarvikelaki toteuttaa EU:n elintarvikelainsäädäntöön kirjattua periaatetta, jonka mukaan elintarvikealan toimija vastaa elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa elintarvikkeiden turvallisuudesta ja siitä, että toiminta täyttää elintarvikelainsäädännön vaatimukset. Elintarvikelain voimaantulo on kytketty maakuntauudistukseen.
- Uutiset
13.11.2018 7.31
Ravitsemus- ja terveysväitteet hukassa? Ei hätää, kertoo EviraEviran uusi Väitteiden pikaopas auttaa alkuun. Myös väitteitä käsittelevät internetsivut on uudistettu vastaamaan Eviran väiteoppaan rakennetta ja sisältöä. Sivuille lisätään hyviä ja huonoja esimerkkejä. Tavoitteena on tuoda Eviran mahdolliset tulkinnat kaikkien halukkaiden nähtäville.
- Uutiset
12.11.2018 10.10
Tietosuoja - elintarvikealan toiminta ja valvonta: Mitä tietoja valvoja voi vaatia elintarvikealan toimijalta?Valvojilla on elintarvikelakiin perustuva lakisääteinen oikeus saada riittävät tiedot siitä, että elintarvikealan toimijan omavalvontasuunnitelma on kunnossa (esimerkiksi tiedot hygieniapasseista, terveydentilan selvityksistä). Valvojalla on mahdollisuus todentaa tämä eri tavoin. Valvojan tulee pystyä todentamaan, onko omavalvontasuunnitelma riittävän kattava suhteessa toiminnan luonteeseen ja laajuuteen nähden.
- Uutiset
29.10.2018 14.30
Arviointineuvosto: Elintarvikelaki hyvin valmisteltu – vaihtoehdot tavoitteiden saavuttamiseksi jäävät kuitenkin uupumaanLainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut elintarvikelakia koskevaa hallituksen esitysluonnosta, joka toimitettiin neuvostolle 11. lokakuuta. Lakiluonnoksen perusteella saa hyvän käsityksen esityksen vaikutuksista yrityksille. Esityksessä on runsaasti numeerista tietoa mm. elintarviketurvallisuuteen käytetyistä nykyisistä resursseista, mikä on myönteistä. Arviointineuvoston mukaan esityksessä tulisi kuitenkin käsitellä vaihtoehtoja tavoitteen saavuttamiseksi eli sääntelyn keventämiseksi ja elintarviketurvallisuuden ylläpitämiseksi.
- Uutiset
29.10.2018 12.13
Komissio julkaisi ensimmäisen raporttinsa kilpailusääntöjen soveltamisesta maatalousalallaEuroopan komissio on julkaissut ensimmäisen raporttinsa kilpailusääntöjen soveltamisesta maatalousalalla. Raportti osoittaa, että Euroopan kilpailuviranomaisten toiminnan avulla maataloustuottajat voivat saada edullisemmat ehdot myydessään tuotteitaan suurille ostajille tai osuuskunnille.
- Uutiset
27.9.2018 16.41
Tietopaketti elintarvikelain kokonaisuudistuksestaEduskunnan kirjastossa on valmistunut tietopaketti elintarvikelain uudistamisesta. Kyseessä on kokonaisuudistus, jolla myös elintarvikelain nojalla annettavat keskeiset alemman asteiset säädökset uudistetaan. Samalla muutettaisiin myös terveydensuojelulakia, kasvinsuojalakia sekä Harmaan talouden selvitysyksiköstä annettua lakia.
- Uutiset
20.9.2018 16.00
Komissio rekisteröi ruoan alkuperän ilmoittamista koskevan kansalaisaloitteen ”Eat ORIGINal! Unmask your food”Euroopan komissio on päättänyt rekisteröidä kansalaisaloitteen ”Eat ORIGINal! Unmask your food”. Aloitteella pyritään ottamaan käyttöön kaikkia elintarvikkeita koskevat pakolliset alkuperäilmoitukset, jotta voidaan ehkäistä petoksia, suojella kansanterveyttä ja taata kuluttajien tiedonsaantioikeus. - Uutiset
18.9.2018 9.00
Selvityksiä harmaasta taloudesta: Elintarvikepetokset lisääntymässä – valvonta vaikeaaElintarvikesektori on altis petolliselle toiminnalle: kiinnijäämisriski on pieni, voitot ovat usein suuria ja rangaistukset tehdyistä rikoksista ovat usein vaatimattomia. Elintarvikerikoksissa yhteisenä kannustimena on taloudellinen hyöty. Kyse on yleensä aina talousrikoksista, usein myös piilorikollisuudesta. Elintarvikepetosten torjunta ja tutkinta ovat haasteellisia. Suomessa elintarvikevalvontaviranomaisten päähuomio on suuntautunut elintarviketurvallisuuteen, eikä mahdollisia rikosepäilyjä ole aina saatettu esitutkintaan.
- Uutiset
14.9.2018 7.56
Hallituksen esitys elintarvikemarkkinalaiksiValtioneuvosto antoi 13. syyskuuta eduskunnalle hallituksen esityksen elintarvikemarkkinalaiksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2019 ja sen tavoitteena on parantaa elintarvikemarkkinoiden toimivuutta ja turvata elintarvikeketjussa heikoimmassa asemassa olevien toimijoiden asemaa. Elintarvikekauppaa valvomaan tulee elintarvikemarkkinavaltuutettu.
- Uutiset
26.6.2018 12.41
Luonnos uudeksi elintarvikelaiksi lähti lausunnoilleHallituksen esitys uudeksi elintarvikelaiksi lähetettiin lausunnolle juhannusviikolla. Lakiesityksen mukaan elintarvikealan toimijoille tulisi aikaisempaa suurempi vapaus ja vastuu ratkaista, kuinka elintarvikehygienia tuotannossa käytännössä järjestetään.
- Uutiset
19.6.2018 15.00
Suomelta ehdotus uudeksi asetukseksi koskien ravintolan alkuperämerkintäasetustaSuomi lähettää Euroopan komissiolle uuden ehdotuksen asetuksesta, joka velvoittaisi ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi kalan ja lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa. Alkuperämerkintävaatimuksella halutaan edistää kuluttajan edellytyksiä tehdä tietoisia ja vastuullisia valintoja ravintoloissa. Asetus olisi määräaikainen, kuten jo voimassa oleva valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkintöjä koskeva asetus.
- Uutiset
4.6.2018 8.10
Maksuton Elintarvikkeista annettavat tiedot -verkkokurssi on julkaistuEvira on julkaissut Elintarvikkeista annettavat tiedot (Pakkausmerkinnät) -verkkokurssin. Kurssilla opit muun muassa laatimaan ainesosaluettelon ja ravintoarvomerkinnät reseptin pohjalta.
- Uutiset
1.6.2018 14.00
Väitös: Määräykset ja kiellot ovat tärkeä osa elintarviketurvallisuuden valvontaaTerveysvaaran uhatessa tai toistuvien kehotusten kaikuessa kuuroille korville elintarvikealan valvontaviranomaiset käynnistävät pakkokeinoprosessin. Elintarvikealan toimijat kokevat valvonnan tärkeäksi, mutta ovat toisaalta huolestuneita sen yhdenmukaisuudesta. Tehokas ja yhdenmukainen elintarviketurvallisuuden viranomaisvalvonta on yksi kansanterveyden kulmakivistä. Se ehkäisee myös elintarvikealan toimijoiden välistä epärehellistä kilpailua.
- Uutiset
17.5.2018 10.00
Lainsäädännön arviointineuvosto: Muuntogeenisen organismin viljelykiellon vaikutukset voivat ulottua koko elintarvikeketjuun – vaikutusarvioita tulisi laajentaaHallituksen esitysluonnoksella ehdotetaan säädettäväksi laki, joka antaa mahdollisuuden valtioneuvoston asetuksella rajoittaa tai kieltää muuntogeenisten organismien viljely Suomessa. Hallitus ehdottaa esitysluonnoksessaan, että muuntogeenisten organismien viljelyä voitaisiin rajoittaa. Koska mahdolliset viljelyrajoitukset ja -kiellot voisivat vaikuttaa koko elintarvikeketjuun ja tutkimukseen, lainsäädännön arviointineuvoston näkemyksen mukaan esityksen vaikutusarvioita tulisi laajentaa.
- Uutiset
16.4.2018 9.05
Euroopan komissio toteuttaa toimia epäterveiden kaupan käytäntöjen kieltämiseksi elintarvikeketjussaKomissio kohdentaa toimet kaikkein vahingollisimpiin epäterveisiin kaupan käytäntöihin, jotta viljelijät ja pienet ja keskisuuret yritykset voisivat olla luottavaisempia ja niillä olisi vähemmän tarvetta hallita riskejä, joihin ne eivät voi juurikaan tai lainkaan vaikuttaa. Komissio ehdottaa vahingollisimpien epäterveiden kaupan käytäntöjen kieltämistä elintarvikeketjussa. Tarkoituksena on varmistaa pienten ja keskisuurten elintarvike- ja maatalousyritysten oikeudenmukaisempi kohtelu. Ehdotukseen sisältyy myös tehokkaita lainvalvontasäännöksiä: kansalliset viranomaiset voivat määrätä seuraamuksia, jos todetaan, että sääntöjä on rikottu.
- Uutiset
14.3.2018 14.24
Mikä muuttui väkiviinan ja teollisuusalkoholin osalta 1.3.2018?Uusi alkoholilaki ei tuo muutoksia väkiviinan eli etanolin luvanvaraisuuteen. Väkiviinan maahantuontiin, valmistukseen, tukkumyyntiin ja käyttöön tarvitaan myös jatkossa Valviran myöntämä lupa. Uuden lain myötä lievästi denaturoidun etanolin käyttölupa samoin kuin alkoholivalmisteen tukkumyyntilupa poistuivat 1.3.2018. Valvira lähettää luvanhaltijoille kirjeen luvan päättymisestä maaliskuun aikana. Enintään 2,8 painoprosenttia etyylialkoholia sisältäviä kiinteitä alkoholivalmisteita, esimerkiksi suklaamakeisia tai jäätelöitä, saa myydä vapaasti. Tätä vahvempien tuotteiden vähittäismyyntiä, anniskelua ja markkinointia koskevat alkoholilain alkoholijuomien säännökset kuten esimerkiksi ikärajat. - Uutiset
13.3.2018 8.42
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta: Ruokahävikkiä voidaan vähentää kehittämällä lainsäädäntöä12. maaliskuuta julkaistu selvitys osoittaa, että lainsäädännön hienosäädöllä olisi mahdollista ehkäistä ruokahävikin syntymistä ilman että elintarviketurvallisuus vaarantuu. Suomi on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Suomalaisessa ruokaketjussa ruokahävikkiä syntyy kaikissa vaiheissa, alkutuotannosta kuluttajaan, keskimäärin 450 miljoonaa kiloa vuodessa. Vähentämistoimia tarvitaan läpi ketjun, jotta asetettuihin ruokahävikin vähentämistavoitteisiin voidaan päästä.
- Uutiset
12.2.2018 8.25
Asetus ravintoloiden alkuperämerkinnöistä palautettiin valmisteluun komission kannan vuoksiMaa- ja metsätalousministeriön valmistelema ruuan alkuperämerkintöjen ilmoittamista koskeva asetus ei astu voimaan keväällä 2018. Euroopan komission ratkaisun perusteella asetus on palautettu ministeriössä valmisteluun. Suomi on pyrkinyt edistämään elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen ilmoittamista kansallisilla asetuksilla, koska EU-lainsäädännössä asia on edennyt toivottua hitaammin.
- Uutiset
31.1.2018 15.52
Työryhmä: Elintarvikemarkkinavaltuutetulle sovittelijan rooli ja huomautusoikeusElintarvikemarkkinalakityöryhmä esittää, että Suomeen perustetaan elintarvikemarkkinavaltuutetun virka. Hyvien kauppatapojen varmistamiseksi työryhmä päätyi markkinaosapuolia kuultuaan esittämään myös velvoitetta tehdä maataloustuotteiden ostosopimukset kirjallisesti ja valtuutetulle mahdollisuutta antaa huomautus tai julkinen varoitus, jos sopimuskäytäntöjä ei noudateta.
- Uutiset
23.1.2018 12.05
Varhaiskasvatukseen ensimmäistä kertaa oma ruokailusuositusTerveyttä ja iloa ruoasta -suositus opastaa varhaiskasvatuksessa, ruokapalveluissa ja lasten terveyden edistämisen parissa työskenteleviä ammattilaisia sekä perheitä terveelliseen ja lapsen kasvua tukevaan ruokailuun. Ruokailusuositus on yhteinen työkalu lasten ruokailun ja ruokakasvatuksen toteuttamisessa, kehittämisessä, seurannassa ja arvioinnissa. Suositus on laadittu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan, Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä. Valmistelutyöhön sisältyi avoin verkkokommentointi, johon saatiin 200 viestiä.
- Uutiset
3.11.2017 14.17
Ravintoloiden alkuperämerkintäasetus eteni EU-komissioonMaa- ja metsätalousministeriön valmistelema ruuan alkuperämerkintöjen ilmoittamista koskeva asetus on edennyt EU-komissioon, jonka odotetaan antavan lausuntonsa vuoden 2018 alussa. Toteutuessaan asetus velvoittaa ravintolat jatkossa ilmoittamaan lihan ja kalan alkuperämaan näkyvästi kuluttajille. Jos komissio hyväksyy asetuksen, sen arvioidaan astuvan voimaan vielä 2018 keväänä asianmukaisine siirtymäaikoineen.
- Uutiset
12.10.2017 13.36
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä annetun asetuksen tulkinnastaJotta katsottaisiin, että tuotteet on myyty asetuksen (EY) N:o 834/2007 28 artiklan 2 kohdan tarkoitetulla tavalla ”suoraan” loppukuluttajalle tai ‑käyttäjälle, myynti on suoritettava siten, että toimija tai sen myyntihenkilöstöä ja loppukuluttaja ovat läsnä samanaikaisesti. - Uutiset
27.9.2017 12.10
Elintarvikkeiden laatuerot: Komissio antaa jäsenvaltioille ohjeita sopimattomiin kaupallisiin menettelyihin puuttumista vartenKomissio on hyväksynyt ohjeita EU:n elintarvike- ja kuluttajansuojalainsäädännön soveltamisesta elintarvikkeiden laatueroihin. Ohjeet auttavat jäsenvaltioiden viranomaisia selvittämään, milloin jokin yritys rikkoo EU:n lainsäädäntöä myymällä eri maissa erilaatuisia tuotteita.
- Uutiset
20.9.2017 14.25
Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myynnin elintarvikkeenaSuomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin. Kuluttajien ja yritysten kiinnostus hyönteisten kasvattamiseen ja hyödyntämiseen elintarvikkeena on kasvanut myös Suomessa ja hyönteisiä on ollut markkinoilla esimerkiksi keittiökoristeena. Koska hyönteistuotantoa ei ole pidetty laillisesti elintarviketuotantona, se ei ole myöskään ollut elintarvikevalvonnan piirissä. Tähän ministeriö halusi muutoksen ja EU:n uuselintarvikeasetuksen tulkinnanvarainen kirjaus teki sen mahdolliseksi.
- Uutiset
16.8.2017 16.01
Komissio selvittää, kuinka EU:n elintarvikeketjun oikeudenmukaisuutta voitaisiin parantaaMaataloustuottajia, kansalaisia ja muita sidosryhmiä pyydetään esittämään näkemyksiään elintarvikeketjun toiminnasta online-kuulemisessa, joka päättyy 17. marraskuuta.
- Uutiset
20.7.2017 8.08
Komission ehdotus akryyliamidin vähentämisestä elintarvikkeissa sai kannatusta jäsenvaltioissaJäsenvaltioiden edustajat äänestivät 19. heinäkuuta akryyliamidin vähentämistä elintarvikkeissa koskevan Euroopan komission asetusehdotuksen puolesta. Kun uusi asetus on pantu täytäntöön, elintarvikealan toimijoiden on toteutettava toimintansa kokoon ja luonteeseen suhteutettuja pakollisia toimenpiteitä akryyliamidipitoisuuden vähentämiseksi.
- Uutiset
22.5.2017 16.08
Mavin, Eviran ja Mitpan yhdistämishankkeen hankesuunnitelma valmistuiHankesuunnitelma maatalous- ja elintarvikehallinnosta vastaavien virastojen yhdistämiseksi on valmistunut. Hankkeen tavoitteena on yhdistää Maaseutuvirasto Mavi, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä osa Maanmittauslaitoksen tietopalvelukeskus Mitpasta vuoden 2019 alkuun mennessä. Hankkeen ohjausryhmä hyväksyi hankejohtaja Kirsi Heinosen tekemän hankesuunnitelman kokouksessaan 19.5.2017. - Uutiset
18.5.2017 15.00
Norminpurkutyön tuloksia: Säädökset eivät enää estä kahvilaa leipomasta pullaa ja piirakoita lähimaidollaMMM on muuttanut ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen hygieniasta annettua asetusta. Uusi asetus yksinkertaistaa aikaisempaan nähden elintarvikehuoneistojen rakenteellisia vaatimuksia ja henkilökunnan suojavaatetusvaatimuksia sekä laajentaa raakamaidon ammattikäyttöä ja tuottajien omien teuraseläinten käyttöä. Uusi asetus tulee voimaan 1. kesäkuuta 2017.
- Uutiset
6.4.2017 12.01
Maidon ja lihan alkuperämerkinnät kuluttajapakkauksiin kesäkuusta alkaenAsetus liha- ja maitotuotteiden alkuperämerkinnöistä tuo kuluttajille lisätietoa ruoan alkuperästä valintojen tueksi. Kuluttajapakkauksien tuoteselosteessa on viimeistään kesäkuusta alkaen ilmoitettava tuotteessa käytetyn lihan ja maidon alkuperämaa. Asetusta sovelletaan valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden ainesosana käytetyn lihan sekä maidon ja maitotuotteiden ainesosana käytetyn maidon alkuperämaan ilmoittamiseen.
- Uutiset
20.3.2017 8.30
KHO:n tuloverotusta koskeva ennakkoratkaisu - sähkönsiirtoliiketoimintaKHO:n päätös 15.3.2017; Taltionro 1249; Dnro 3936/2/15; KVL 39/2015 (Julkaisematon 20.3.2017)
- Uutiset
8.2.2017 16.00
Kevennyksiä maatilojen kirjaamis- ja tutkimusvelvoitteisiin - myös raakamaidon luovutus kuluttajille helpottuuMaa- ja metsätalousministeriö on muuttanut maatilojen kirjanpitovelvoitteita ja hygieniaa sääteleviä asetuksia. Suurimmat muutokset koskevat maitotilojen toimintaa ja helpottavat esimerkiksi raakamaidon luovutusta kuluttajille ja jatkojalostukseen. Muutokset tulevat voimaan helmikuun 6. päivänä. Asetusmuutos poistaa maitotilojen osalta erillisiä maidon käsittelyyn tarkoitettuja tiloja ja varastotiloja koskevat vaatimukset.
- Uutiset
8.2.2017 12.03
Julkisen sektorin vastuullisten elintarvikehankintojen kriteereihin toivotaan kommentteja 24. helmikuuta mennessäMotiva pyytää kommentteja vastuullisten elintarvikehankintojen kriteeriehdotukseen. Tavoitteena on kehittää toimivat kriteerit, joita julkinen sektori pystyy hyödyntämään hankinnoissaan ja joihin elintarvikesektori kykenee kilpailutuksissa vastaamaan. Kommentoinnin takaraja on 24. helmikuuta 2017.
- Uutiset
13.1.2017 9.10
Kasvisten, hunajan ja sienten suoramyynti tiloilta helpottuu helmikuusta alkaenValtioneuvosto muutti 12. tammikuuta asetusta eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista. Uudistunut asetus lisää tiloilta suoraan myytävien kasvisten, hunajan ja sienten enimmäismääriä merkittävästi ja helpottaa siten lähiruuan saatavuutta. Muutos myös käytännössä keventää paperityön määrää tiloilla. Asetusmuutoksessa tilalta suoraan kuluttajalle luovutettavien lehtivihannesten enimmäismäärää nostettiin 5 000 kilosta 50 000 kiloon ja kasveista saatavien alkutuotannon tuotteiden, kuten perunoiden ja juuresten sekä sienten määrä 10 000 kilosta 100 000 kiloon. Hunajan enimmäismäärää nostettiin 1 000 kilosta 2 500 kiloon. Muutos tulee voimaan 1. helmikuuta 2017.
- Uutiset
7.12.2016 15.15
Elintarviketietoasetuksen ravintoarvomerkintää koskeva siirtymäaika päättyy 13.12.2016 – kuluttajan tietoa elintarvikkeista on parannettu myös muutoinElintarvikkeista annettavia tietoja koskeva lainsäädäntö uudistettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU:n elintarviketietoasetus). Asetuksella koottiin yhteen ja päivitettiin elintarvikkeiden merkintöjä koskevan lainsäädännön kaksi osa-aluetta: yleiset merkinnät ja ravintoarvomerkinnät. Elintarviketietoasetuksen yleisiä merkintävaatimuksia alettiin soveltaa joulukuussa 2014.
- Uutiset
8.11.2016 8.23
Väitös: Elintarvikkeiden paikallisen viranomaisvalvonnan vaikuttavuus ja yhtenäisyysMsc (eläinlääketiede) Tiina Läikkö-Roton väitöstutkimuksessa selvitettiin paikallisen viranomaisvalvonnan vaikuttavuuden taustatekijöitä ja mahdollisuuksia lisätä vaikuttavuutta valvontaketjun eri tasoilla. Lisäksi tutkittiin valvonnan yhtenäisyyttä ja laatua sekä keinoja näiden lisäämiseksi. Tulosten perusteella elintarvikkeiden paikallisen viranomaisvalvonnan vaikuttavuudessa ja yhtenäisyydessä on tiettyjä haasteita. Valvonnan vaikuttavuutta ja yhtenäisyyttä voidaan kuitenkin lisätä useilla keinoilla elintarvikevalvontaketjun eri tasoilla. Osa näistä keinoista, kuten tarkastuksen muistilistojen ja tarkastuskertomusmallien käyttäminen, ovat suhteellisen yksinkertaisia toteuttaa. Toiset, kuten täysimääräinen riskiperusteisten menettelyjen soveltaminen tarkastuksilla ja järjestelmällinen hiljaisen tiedon hyödyntäminen, vaativat kuitenkin huomattavasti enemmän aikaa ja vaivannäköä.
- Uutiset
22.8.2016 9.10
WTO: Venäjän kielto tuoda eläviä sikoja, tuoretta sianlihaa ja muita sianlihatuotteita EU:sta on kansainvälisten kauppasääntöjen vastainenMaailman kauppajärjestön WTO:n paneeli katsoo, että Venäjän kielto tuoda eläviä sikoja, tuoretta sianlihaa ja muita sianlihatuotteita EU:sta on laiton kansainvälisten kauppasääntöjen mukaisesti. Päätös koskee kieltoa, jonka Venäjä otti käyttöön vuoden 2014 alussa sen vuoksi, että joitakin afrikkalaisen sikaruton tapauksia oli esiintynyt Valko-Venäjän rajan lähellä olevilla EU:n alueilla.
- Uutiset
19.7.2016 11.40
Erityisruokavaliovalmistelainsäädäntö uudistuu 20.7.2016Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta erityisille ryhmille tarkoitetuista elintarvikkeista (ERE-asetus) aletaan soveltaa 20.7.2016. Merkittävimmät muutokset tapahtuvat tuotteista annettavassa kuluttajainformaatiossa. Myös EU:n jäsenvaltioiden eri tulkinnat siitä, mitä ruokavaliota voidaan pitää erityisenä poistuvat, ja toimijoita ei tämän takia enää voi kohdella eri tavalla eri EU-maissa. - Uutiset
19.7.2016 9.30
EU:lta lisätukea maitomarkkinoiden vakauttamiseenEuroopan komissio esitteli maanantaina uuden 500 miljoonan euron tukipaketin Euroopan maitomarkkinoiden vakauttamiseksi. Toimet ovat jatkoa aiemmille tukipaketeille, jotka hyväksyttiin syyskuussa 2015 ja maaliskuussa 2016. Maatalouskomissaari Phil Hogan kertoi paketin yksityiskohdat maanantaina pidetyssä maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa Brysselissä. Suomea kokouksessa edusti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.
- Uutiset
30.6.2016 8.00
Periaatepäätös julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen vastuullisuudesta hyväksytty – suomalaisen ruuan määrän tulisi kasvaaHallituksen tavoite on, että julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa käytetään jatkossa vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Tänään hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätös linjaa, että valtion elintarvikehankinnoissa otetaan tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Käytännössä periaatepäätös näkyy julkisissa keittiöissä tarjottavan suomalaisen ruuan määrän kasvuna.
- Uutiset
16.6.2016 14.30
Sorkka- ja kavioeläinten pienteurastamoiden teurasmäärät nousevat ja lihantarkastus helpottuuKotieläiminä pidettäviä sorkka- ja kavioeläimiä saa jatkossa teurastaa pienteurastamoissa huomattavasti aiempaa enemmän. Laitosasetuksen muutoksessa on myös selvennetty nykykäytäntöä, jonka mukaan lihantarkastus voidaan pienteurastamoissa suorittaa myös jäähdyttämössä. Lisäksi asetuksessa on otettu käyttöön EU-lainsäädännön mahdollistama siipikarjan ja kanien ruhojen ja elinten eräkohtainen yhdistäminen lihantarkastuksessa, mikä helpottaa pienteurastamoiden toimintaa.
- Uutiset
16.5.2016 13.19
Julkisiin ruokahankintoihin halutaan lisää vastuullisuuttaEläinten hyvinvointitekijöitä, ympäristön kannalta hyviä viljelytapoja ja elintarviketurvallisuutta esitetään kriteereiksi julkisiin elintarvike- ja ruokapalveluhankintoihin. Suomen julkisten hankintojen yhteenlaskettu arvo on vuosittain 35 miljardia euroa. Hankinnoilla on merkittävä vaikutus kotimaisten tuotteiden ja yritysten palveluiden kysynnälle. Suomi on edelläkävijä monissa elintarviketurvallisuuteen, eläinten hyvinvointiin ja ympäristötoimenpiteisiin liittyvissä tuotantotavoissa, mutta näitä ei ole tarpeeksi hyödynnetty osana laadukasta julkista ruokapalvelua.
- Uutiset
4.5.2016 12.58
Tilannetietoa elintarvikealan norminpurustaElintarvikealaa koskevaa byrokratiaa on perattu ja purettu kesästä 2015 alkaen. Perkausoperaatiossa ongelmia aiheuttavia normeja kysyttiin koko ruokaketjusta. Toimijoiden esiintuomat ongelmat analysoitiin yksitellen, jonka jälkeen suunniteltiin konkreettiset toimenpiteet ongelmien ratkaisemiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön ja Eviran yhteenvedossa listataan nyt ratkaisut viiteenkymmeneen ongelmaan.
- Uutiset
11.4.2016 16.00
Uudet ohjeet helpottavat pienimuotoista elintarvikkeiden valmistusta ja myyntiäElintarvikelainsäädäntö mahdollistaa monenlaista pienimuotoista myynti- ja jalostustoimintaa ilman suurta byrokratiaa. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti -oppaassa selkeytetään elintarvikelain soveltamista sekä kerrotaan helpotuksista elintarvikealan yritystoiminnan alkuun pääsemiseksi. Helpotuksista huolimatta elintarviketurvallisuudesta ja toimijan vastuusta ei tingitä.
- Uutiset
1.4.2016 16.15
Rehu-, lannoitevalmiste- ja siemenkauppalainsäädännön vahingonkorvaussäännösten selvitysraportti valmis – ankara vastuu halutaan säilyttää mutta lisätä sovitteluRehu-, lannoitevalmiste- ja siemenkauppalainsäädännön vahingonkorvaussäännöksiä selvittämään perustettu työryhmä on luovuttanut raporttinsa. Työryhmän tehtävänä oli selvittää voimassaolevan rehu-, lannoitevalmiste- ja siemenkauppalainsäädännön vahingonkorvaussäännösten ajanmukaisuutta, sääntelytavan tarpeellisuutta ja vastaavuutta nykyiseen toimintaympäristöön. Lisäksi työryhmän tehtävänä oli selkeyttää vahingonkorvaussäännöksiä. Työryhmän lähtökohtana oli salmonellariskin minimointi ja elintarviketurvallisuuden korkean tason säilyttäminen.
- Uutiset
10.3.2016 15.50
Tilojen suora- ja vähittäismyyntiä helpotetaanHallituksen uusilla päätöksillä helpotetaan lähiruuan saatavuutta. Tilalla kasvatetun siipikarjan ja kanin lihaa on mahdollista toimittaa paikalliseen vähittäismyyntiin ilman lihantarkastusta 15.3.2016 alkaen. Lisäksi tilalta suoraan kuluttajille myytävien kananmunien ja linnunmunien enimmäismäärät nousevat. Myös luonnonvaraisia hirvieläimiä saa jatkossa toimittaa paikalliseen vähittäismyyntiin.
- Uutiset
1.3.2016 8.06
Markkinaoikeus määräsi Leipuriliitolle 15.000 euron seuraamusmaksun kielletyistä hintasuosituksistaMarkkinaoikeus määräsi Suomen Leipuriliitto ry:lle 15 000 euron seuraamusmaksun liiton vuosina 2007–2011 antamista lainvastaisista hintasuosituksista. Markkinaoikeuden päätös on Kilpailu- ja kuluttajaviraston seuraamusmaksuesityksen mukainen, mutta seuraamusmaksu jäi esitettyä alhaisemmaksi. KKV:n esitys oli 55.000 euroa, ja virasto selvittää nyt valittaako se päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
- Uutiset
22.1.2016 12.05
Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä väheni vuonna 2015Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tietojen mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta 111 kertaa vuonna 2015. Määrä on noin kahdeksan prosenttia edellisvuotta pienempi. Yleisin syy takaisinvetoon oli allergeenivirheet. Allergeenivirheiden osuus takaisinvedoista on vaihdellut paljon viime vuosina. Vuonna 2015 määrä nousi 30:een. Elintarvikealan yritykset löysivät itse omavalvonnassaan allergeenivirheitä enemmän kuin ennen.
- Uutiset
22.1.2016 11.19
Uudet lapsiperheiden ruokasuositukset julkaistiinLapsiperheiden uusissa Syödään yhdessä -ruokasuosituksissa korostetaan ruokakasvatusta, lapsen syömään oppimisen tukemista ja perheen yhteisten ruokahetkien tärkeyttä. Suositukset kattavat perheen ruokailun raskauden suunnittelusta aina lapsen varhaiseen aikuisuuteen saakka. Kansalliset suositukset on laatinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan asettama asiantuntijatyöryhmä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on hyväksynyt suositukset ja ne julkaistaan yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.
- Uutiset
28.12.2015 8.17
EU-tuomioistuin: Skotlanti ei voi asettaa alkoholille yksikköperusteista vähimmäishintaaEU-tuomioistuin katsoo, että Skotlannin alkoholille asettama yksikköperusteinen vähimmäishinta on vastoin EU-lainsäädäntöä. EU-tuomioistuimen mukaan alkoholin käyttöön olisi puututtava verotuksen keinoin eikä hintarajoituksilla.
- Uutiset
21.12.2015 8.02
EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisu natrium- tai suolapitoisuuden ilmoittamisesta kivennäisvesipulloissaLuontaisten kivennäisvesien pakkauksiin, merkintöihin tai mainontaan ei saa sisältää väitteitä tai mainintoja, joissa kuluttajan annetaan ymmärtää, että kyseiset vedet ovat vähän natriumia sisältäviä tai vähäsuolaisia tai sopivat vähänatriumiseen ruokavalioon, kun vedessä kaikissa kemiallisissa muodoissa olevan natriumin kokonaispitoisuus on 20 mg/l tai enemmän.