Hakutulokset
- Uutiset
25.8.2020 6.59
Harmaa talous & talousrikollisuus: Virtuaalivaluuttojen yleistyminen ruokkii rikollisuutta – virtuaalivaluutat ovat vakiintuneet vaihdannan välineiksiErilaisten virtuaalivaluuttojen määrä kasvaa vauhdilla eikä kaikille virtuaalivaluutoille ole laskettavissa suoraa rahallista arvoa. Virtuaalivaluutoista puhutaan usein myös kryptovaluuttoina, koska osa niistä on kryptografiaan perustuvia digitaalisia valuuttoja. Niistä, joille voidaan laskea rahallinen arvo, markkina-arvoltaan suurin on Bitcoin. Virtuaalivaluutalla ei ole laillisen maksuvälineen asemaa, mutta sitä voidaan käyttää vaihdannan välineenä. Joitain virtuaalivaluuttoja hyväksytään maksuvälineinä esimerkiksi internet-palveluissa tai fyysisissä kaupoissa. Tästä esimerkkinä muun muassa Bitcoin, joka on yleisesti hyväksytty maksuvälineenä.
- Uutiset
21.8.2020 10.00
Hallinto-oikeus: Aluehallintovirasto ei käyttämällään perusteella voinut antaa kiinteistönvälitysliikkeelle varoitustaAsiassa saadun selvityksen perusteella välittäjät olivat yhteistyösopimuksen perusteella kiinteistönvälitysliike X:n palveluksessa välitysliikelain tarkoittamalla tavalla. Asiassa ei ollut ratkaisevaa merkitystä sillä, miten kiinteistönvälitysliike X:n ja välittäjän välistä suhdetta työsopimuslain nojalla on arvioitava. Aluehallintovirasto ei käyttämällään perusteella voinut antaa välitysliikkeelle varoitusta. (Vailla lainvoimaa 21.8.2020)
- Uutiset
19.8.2020 7.52
FINE: Ulkomailta saadun shekin lunastus, pankin esittämät oudot kysymykset, kuolinpesän monimutkaiset asiat, huijaukset sekä maksukortin väärinkäyttö ovat esimerkkejä kesän aikana pankkiasioiden neuvonnassa nousseista asioistaVaikka moni ei muista edes käyttäneensä shekkejä saati nähneensä niitä aikoihin, kysytään niistä neuvonnassa viikoittain. Shekin lunastus voi osoittautua hyvinkin monimutkaiseksi asiaksi, koska useimmat pankit eivät ota niitä vastaan. Asiakkaalle jääkin usein ainoaksi vaihtoehdoksi ottaa yhteyttä shekin myöntäjään ja yrittää sitä kautta saada rahat itselleen esimerkiksi tilisiirtona. - Uutiset
18.8.2020 13.11
Parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkkeiden myyntiä rajoitetaan saatavuuden ja riittävyyden varmistamiseksiSTM on päättänyt rajoittaa väliaikaisesti parasetamolia tai deksametasonia sisältävien lääkevalmisteiden myyntiä ja kulutukseen luovutusta. Rajoitukset tulevat voimaan tiistaina (18.8.) ja ne ovat voimassa 15. tammikuuta 2021 saakka.
- Uutiset
12.8.2020 12.25
Kuluttaja-asiamiehen blogissa: Ohjausta vai pakottamista lainmukaiseen toimintaan? Kuluttaja-asiamiehen uudet valvontakeinot voimaanMeillä Suomessa on pitkät perinteet kuluttajansuojan korkeassa tasossa. Viime vuosikymmenenä siitä on pitänyt yhä enemmän huolta EU:n täysharmonisoiva lainsäädäntö. Sääntely ei kuitenkaan automaattisesti paranna kuluttajan oikeusasemaa. Tarvitaan myös tehokkaat valvontakeinot, joiden avulla pystymme puuttumaan harmaalla alueella toimijoihin. Taloudellisten seuraamusten puuttuessa on ollut toisinaan tuskastuttavaa käyttää vähäisiä resursseja samojen yritysten tai vastuutahojen toistuviin rikkeisiin, olipa sitten kyseessä sähkönmyynti, alemarkkinointi, pikaluotot tai tilausansat.
- Uutiset
10.8.2020 15.14
Vakuutuslautakunnan ja FINEn uusimpia ratkaisusuosituksiaRatkaisusuosituksissa on kysymys muun muassa kiinteistövakuutuksesta, yksityistapaturmavakuutuksesta, autovakuutuksesta, matkavakuutuksesta ja oikeusturvavakuutuksesta.
- Uutiset
23.7.2020 13.00
Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Syrjintä verkossa olevilla ilmoituspalstoillaYhdenvertaisuusvaltuutetulle tulee säännöllisesti yhteydenottoja erilaisissa ilmoituspalveluissa esiintyvistä syrjivistä tai rasistisista ilmoituksista. Viimeisin yhteydenotto tuli asunnonvuokrausilmoituksesta, jossa vuokralaiselta vaadittiin Suomen kansalaisuutta ja sujuvaa suomen kieltä. Kyseinen ilmoitus oli yhdenvertaisuuslain vastainen ja rikkoi syrjinnän kieltoa.
- Uutiset
23.7.2020 12.20
Kuluttaja-asiamiehen linjausta Kaupallinen vaikuttaminen kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa voi kommentoida 18.9.2020 saakkaKuluttaja-asiamiehen linjausluonnos Kaupallinen vaikuttaminen kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa on julkaistu kommentoitavaksi. Viimeinen päivä kommenttien antamiselle on 18. syyskuuta 2020.
- Uutiset
23.7.2020 9.28
Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämisestä voi lausua 21.8.2020 saakkaOikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentämisestä. Erityisesti on selvitetty, onko maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoja mahdollista lyhentää jo ennen kuin positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön. Arviomuistio on lähetetty lausuntokierrokselle ja siihen voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 21. elokuuta 2020 saakka. Samassa yhteydessä pyydetään lausumaan eduskunnan edellyttämän lainsäädäntömuutoksen vaikutuksista.
- Uutiset
20.7.2020 13.00
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu toimivallasta tutkia jäsenvaltion viranomaisten toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneita yhtiöitä vastaan nostamat kanteetTuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta siviili- ja kauppaoikeuden alalla annetun asetuksen (EU) N:o 1215/2012 (Bryssel I) 1 artiklan 1 kohtaa on tulkittava siten, että tässä säännöksessä tarkoitetun siviili- ja kauppaoikeudellisen asian käsitteen alaan kuuluu jäsenvaltion viranomaisten toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneita elinkeinonharjoittajia vastaan nostama kanne, jossa kyseiset viranomaiset vaativat ensisijaisesti toteamaan rikkomiset, jotka muodostuvat väitetysti lakia rikkovista sopimattomista kaupallisista menettelyistä, ja määräämään, että ne on lopetettava, ja liitännäisesti määräämään julkaisutoimenpiteistä ja uhkasakosta.
- Uutiset
17.7.2020 16.00
Unionin tuomioistuin tulkitsi ”kuluttajalle aiheutuvat luoton kokonaiskustannukset” -käsitettäKulutusluottosopimuksista ja direktiivin 87/102/ETY kumoamisesta annetun direktiivin 2008/48/EY 3 artiklan g alakohdassa olevaa käsitettä ”kuluttajalle aiheutuvat luoton kokonaiskustannukset” on tulkittava siten, että tämä käsite kattaa laina-ajan mahdollisesta pidentämisestä aiheutuvat kulut, mikäli yhtäältä laina-ajan mahdollista pidentämistä koskevat konkreettiset ja täsmälliset ehdot, laina-ajan pituus mukaan lukien, on otettu luottosopimuksen ehtoihin, jotka luotonantaja ja luotonottaja ovat hyväksyneet, ja mikäli toisaalta nämä kulut ovat luotonantajan tiedossa.
- Uutiset
17.7.2020 14.15
Kilpailunrajoitukset: Komissio käynnistää toimialatutkinnan kuluttajatuotteiden internetistäEuroopan komissio on käynnistänyt kilpailunrajoituksia ja esineiden internetiä koskevan tutkinnan, jonka aiheena on kuluttajille tarkoitettujen tuotteiden ja palvelujen internet Euroopan unionissa. Kohteena ovat siis sellaiset kuluttajalaitteet ja -palvelut, jotka ovat yhteydessä verkkoon ja joita voidaan ohjata etäältä vaikkapa äänen tai mobiililaitteen avulla. Tällaisia ovat esimerkiksi älykkäät kodinkoneet ja puettavat laitteet. Tutkinnan yhteydessä kerätystä tietämyksestä on hyötyä, kun komissio panee täytäntöön alan kilpailulainsäädäntöä.
- Uutiset
17.7.2020 13.18
Euroopan kuluttajakeskuksen heinäkuun teemana lentomatkustajan oikeudet - Uutiset
17.7.2020 13.00
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista - kiinnelainasopimusPyynnöt on esitetty kahdessa espanjalaisessa oikeusriidassa, ja jotka koskevat kiinnelainasopimusten kohtuuttomia ehtoja. Ennakkoratkaisu koskee kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista annetun neuvoston direktiivin 93/13/ETY 3–8 artiklan tulkintaa.
- Uutiset
15.7.2020 9.12
Koronavirustoimet: Komissio tyytyväinen kuluttajia ja yrityksiä tukeviin parhaisiin käytäntöihinEuroopan komissio on tyytyväinen rahoitusalan sekä kuluttaja- ja elinkeinoelämän järjestöjen sopimiin parhaisiin käytäntöihin, joiden avulla voidaan lieventää koronaviruspandemian vaikutuksia. Parhailla käytännöillä esitetään konkreettisesti, miten eri markkinatoimijat voivat tukea kansalaisia ja yrityksiä koko kriisin ajan.
- Uutiset
13.7.2020 15.40
EUT: kansallisella lainsäädännöllä voi säätää vanhentumisajasta EU-oikeuteen perustuvalle kuluttajakanteelle kohtuuttoman ehdon myötä tapahtuvista palautuksista – aikaraja ei kuitenkaan saa olla epäedullisempi kuin kansalliseen oikeuteen perustuvalle kanteelleEUT katsoi, ettei kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista annettu neuvoston direktiivi ole esteenä kansalliselle säännöstölle, jossa säädetään, ettei kannetta, jossa vaaditaan elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan väliseen sopimukseen sisältyvän kohtuuttoman ehdon pätemättömyyden toteamista, koske vanhentumisaika, mutta jossa asetetaan vanhentumisaika kanteelle, jolla vedotaan niihin tällaisen toteamuksen vaikutuksiin, jotka koskevat maksettujen määrien palauttamista. Tällöin vanhentumisaika ei saa olla epäedullisempi kuin samankaltaisia kansalliseen oikeuteen perustuvia vaatimuksia koskeva vanhentumisaika (vastaavuusperiaate) ja kunhan se ei tee taattujen oikeuksien käyttämisestä käytännössä mahdotonta tai suhteettoman vaikeaa (tehokkuusperiaate). Direktiiviä 93/13 sekä vastaavuusperiaatetta, tehokkuusperiaatetta ja oikeusvarmuuden periaatetta on kuitenkin tulkittava siten, että ne ovat esteenä kansallisen säännöksen soveltamiselle niin, että kanteeseen, joka koskee kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisen sopimuksen kohtuuttoman ehdon perusteella aiheettomasti maksettujen määrien palauttamista, sovelletaan kolmen vuoden vanhentumisaikaa, joka alkaa kulua siitä ajankohdasta, jona kyseinen sopimus on kokonaan täytetty tai kansallisesta oikeudesta riippuen tuomioistuin on todennut niiden perusteen. Tässä on oletus siitä, että kyseisenä ajankohtana kuluttajan oli täytynyt olla tietoinen kyseisen ehdon kohtuuttomuudesta.
- Uutiset
10.7.2020 15.00
EUT: sopimusehtoon, joka on tullut sovellettavaksi toissijaisesti kansallisen lain myötä ei sovellu direktiivi kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoistaUnionin tuomioistuin katsoi, että kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista annetun neuvoston direktiivin 93/13/ETY 1 artiklan 2 kohtaa on tulkittava siten, että sopimusehto, josta ei ole erikseen neuvoteltu mutta joka heijastaa sääntöä, jota kansallisen lain mukaan sovelletaan sopimuspuolten välillä silloin, kun tältä osin ei ole sovittu muusta järjestelystä, ei kuulu tämän direktiivin soveltamisalaan.
- Uutiset
10.7.2020 11.15
Vakuutuslautakunnan ja FINEn uusimpia ratkaisusuosituksiaSuosituksissa on kysymys muun muassa kotivakuutuksista, yksityistapaturmavakuutuksista, vastuuvakuutuksista, matkavakuutuksista ja sairausvakuutuksista.
- Uutiset
10.7.2020 9.37
Kuluttajansuojaviranomaisten toimivaltuudet laajenevatKuluttajansuojaviranomaisten toimivaltuudet laajenevat 15. heinäkuuta. Lakimuutoksilla halutaan tehostaa kuluttajansuojalainsäädännön noudattamista ja parantaa valvonnan uskottavuutta. Tarkoituksena on myös vähentää rikkomuksista aiheutuvia vahinkoja kuluttajille ja elinkeinonharjoittajan kilpailijoille.
- Uutiset
9.7.2020 14.26
Kuluttaja-asiamies selvittää 365 Hankinnan sähkösopimusten puhelinmyyntiä – toimintaohjeita kuluttajilleSähkönmyyntisopimusta ja siihen liittyvää sähkönsiirron kilpailuttamista puhelimitse markkinoivasta 365 Hankinta Oy:stä on tullut kuluttajaneuvontaan ja kuluttaja-asiamiehelle runsaasti kuluttajien ilmoituksia keväästä lähtien ja kiihtyvällä tahdilla heinäkuussa. Ilmoitusten mukaan kuluttajat ovat saaneet 365 Hankinta Oy:ltä sähkönmyyntisopimuksen, vaikka eivät olisi hyväksyneet yhtiön puhelimessa esittämää tarjousta.