Hakutulokset
- Uutiset
27.1.2021 9.43
Oliko poliisia Lahdenväylällä paennut autonkuljettaja syyllistynyt virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen - hovioikeus oli erimielinenSyytteen mukaan vastaaja oli uhannut käyttää väkivaltaa pakottaakseen virkamiehen jättämään tekemättä julkisen vallan käyttöä sisältävän virkatoimen kuljettamalla autoa siten, että poliisi oli joutunut hyppäämään sivuun, jotta ei jää vastaajan kuljettaman auton alle. KO oli katsonut, että kun otettiin huomioon poliisin sijainti ja vastaajan käyttämä tilannenopeus, tilanteessa oli ollut olemassa väkivallan uhka ja vastaaja oli aiheuttanut A:lle vakavan hengen ja terveyden vaaran. KO oli lukenut vastaajan syyksi virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen syytteen mukaisesti katsoen kuitenkin jääneen näyttämättä, että A olisi jäänyt vastaajan kuljettaman auton alle ellei A olisi siirtynyt. Toisin kuin HO:n enemmistö eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos katsoi jääneen näyttämättä, että vastaaja olisi uhannut käyttää väkivaltaa pakottaakseen virkamiehen jättämään tekemättä virkatoimen ja aiheuttanut poliisille vakavan hengen ja terveyden vaaran. (Vailla lainvoimaa 27.1.2021)
- Uutiset
26.1.2021 15.15
Syyttäjälaitoksen Akkusastoori-lehti: Uusi Euroopan syyttäjänvirasto aikoo estää EU-rahojen päätymisen rikollisten käsiinLuxemburgissa toimiva Euroopan syyttäjänvirasto EPPO tutkii Euroopan unionin taloudellisia etuja vahingoittavia rikoksia. Suomen edustaja EPPOssa eli Euroopan syyttäjä on Harri Tiesmaa. Hän kertoo Akkusastoorissa, miten toimintaa on valmisteltu ja mitä kaikkea EPPO haluaa saada aikaan.
- Uutiset
26.1.2021 15.00
Ulkomailta – Ruotsi: Vuoden 2021 alussa voimaantulleita säädöksiä ja säädösmuutoksiaRuotsissa tuli vuodenvaihteen aikana voimaan uusia säädöksiä ja muutossäädöksiä, jotka koskevat muun muassa aseiden ja räjähteiden käsittelyä, päästökauppaa, työnantajamaksujen alentamista, ajoneuvoihin liittyvien maksujen välttelyä, nuorisovalvontaa, tuomioistuimen digitaalista viestintää ja asiantuntijaverotusta.
- Uutiset
26.1.2021 14.22
Toimenpideohjelma kiusaamisen ehkäisemiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa – keskiössä resurssit, koulutus ja lainsäädännön päivittäminenOpetus- ja kulttuuriministeriö on valmistellut laajan toimenpideohjelman kiusaamisen, väkivallan sekä häirinnän ehkäisemiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa. Sisäministeriö, oikeusministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat valmistellet toimenpiteet ohjelmaan. Ohjelman taustalla ovat hallitusohjelman kirjaukset syrjimättömyydestä, jokaisen lapsen ja nuoren oikeudesta koskemattomuuteen sekä nollatoleranssista koulukiusaamiselle. Kaikki ohjelman toimet toteutetaan tämän hallituskauden aikana.
- Uutiset
26.1.2021 14.00
Hovioikeus arvioi oikeudenkäyntikulujen maksuvelvollisuutta vakuutusyhtiön ja kiinteistöyhtiön välisessä riidassa toisin kuin käräjäoikeusAsiassa oli HO:ssa kysymys oikeudenkäyntikulujen maksuvelvollisuudesta KO:n katsottua, että osapuolet olivat kumpikin yhtäläisesti osin voittaneet ja osin hävinneet asian. Oikeudenkäynnin kulkua kokonaisuutena arvioiden HO totesi, että kiinteistöyhtiö oli siinä määrin voittanut asian, että vakuutusyhtiön oli korvattava yksi kolmasosa kiinteistöyhtiön tätä asiaa koskevista oikeudenkäyntikuluista KO:ssa. (Vailla lainvoimaa 26.1.2021)
- Uutiset
26.1.2021 12.16
Kuuden viikon ikäisen tyttärensä suupieltä voimakkaasti venyttänyt isä tuomittiin 3 kuukauden vankeusrangaistukseen ja korvauksiinVastaajan (s. 1980) oli korvattava lapselle kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 4 000 euroa ja pysyvästä kosmeettisesta haitasta 500 euroa viivästyskorkoineen 12.9.2017 lukien. (Vailla lainvoimaa 26.1.2021) - Uutiset
26.1.2021 11.45
Vierashuoneessa ma. vakuutusoikeustuomari Ville Savela: Juristin ja lääkärin roolit vakuutusoikeuden ratkaisutoiminnassa: juristin kokemuksiaVakuutusoikeudessa lääketieteellisten valitusasioiden ratkaisuun osallistuu lääkärijäsenen lisäksi yksi tai kaksi tuomarijäsentä, joilla on oikeustieteellinen tutkinto, ja ratkaisuesityksen laatii juristiesittelijä. Tavallisesti juristeilla ei ole lääketieteellistä koulutusta eikä lääkärijäsenillä oikeustieteellistä koulutusta. Omasta juridiikan (oletetun) asiantuntijan ja lääketieteen maallikon näkökulmasta olen kokenut kiinnostavaksi sen, miten omien osaamisalojen rajoja joudutaan ylittämään. Koetan vierashuonetekstissäni kuvata tiiviisti sitä, miten juristin ja lääkärin tehtävät käytännön ratkaisutoiminnassa jakautuvat.Avoin uutinen
- Uutiset
26.1.2021 10.45
Hovioikeus alensi lukuisiin petoksiin aiemminkin syyllistyneiden puolisoiden rangaistuksiaKoska nyt kysymyksessä olevien petosrikosten yksittäinen rangaistusarvo oli vähäinen ja niiden mekaaninen huomioon ottaminen olisi vaikuttanut liiaksi rangaistuksen määrään, HO katsoi, että rangaistuksen mittaamisessa nyt kysymyksessä olevia ja aikaisemmissa tuomioissa mainittuja petoksia oli tässä tilanteessa perustelluinta arvioida kokonaisuutena (vrt. KKO 2018:44). (Vailla lainvoimaa 26.1.20201) - Uutiset
26.1.2021 10.00
Kiinteistön myyjä oli vahingonkorvausvastuussa sovintosopimuksen noudattamatta jättämisestäKiinteistön myyjä velvoitettiin maksamaan ostajille vahingonkorvauksena sopimusrikkomuksesta 50.000 euroa korkolain 3.2 §:n mukaisine korkoineen 17.10.2019 lukien 1.3.2020 saakka ja korkolain 4.1 §:n momentin mukaisine viivästyskorkoineen 2.3.2020 lukien. Lisäksi myyjä velvoitettiin suorittamaan ostajille asianosaiskulujen ja oikeudenkäyntikulujen korvauksena 9.059,76 euroa (sis. ALV) korkolain 4.1 §:n mukaisine viivästyskorkoineen siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tuomion antamisesta. HO ei myöntänyt kanteen hylkäämistä vaatineelle myyjälle jatkokäsittelylupaa. KO:n ratkaisu jäi pysyväksi. (Vailla lainvoimaa 26.1.2021)
- Uutiset
26.1.2021 9.40
Yle: Käräjäriitojen kalleus kauhistuttaa jopa lakimiehiä itseään – "Keskituloisen kuluriski on joskus järjettömän suuri"Oikeusministeriön tilaamasta ja Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa laaditusta tuoreesta selvityksestä ilmenee, että riitajuttujen oikeudenkäyntikulujen kasvu on jatkunut käräjäoikeuksissa jo pitkään.
- Uutiset
26.1.2021 9.34
KKO:n ratkaisu törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, asianosaisen kuulemisesta KKO:n suullisessa käsittelyssä videoyhteyden välityksellä ja puolustajan palkkion korvaamisesta valtiolleKysymys syyksi lukemiseen riittävän näytön arvioinnista törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevassa asiassa, kun tekoaikana 8–9-vuotiaan lapsen kertomuksen tueksi ei ollut esitetty välillistä näyttöä. (Ks. KKO:2013:96)
Kysymys myös siitä, voitiinko asianosaisia kuulla Korkeimman oikeuden suullisessa käsittelyssä videoyhteyden välityksellä, ja poikkeusolojen merkityksestä.
Lisäksi kysymys siitä, voitiinko vastaaja velvoittaa korvaamaan valtiolle puolustajalleen valtion varoista alemmissa tuomioistuimissa maksetut palkkiot. - Uutiset
26.1.2021 8.35
Hovioikeus: Käräjäoikeuden päätökselle tutkintavangin sijoittamisesta Seinäjoen poliisivankilaan yli 7 vuorokaudeksi ei ollut laillisia edellytyksiäKysymys ei ollut laajasta lukuisia epäiltyjä sisältävästä rikoskokonaisuudesta. Tutkinnanjohtaja oli todennut, että epäillyistä rikoksista erityisesti törkeä kiristys oli luonteeltaan sellainen, jossa pyritään väkivallalla ja uhkauksin vaikuttamaan uhriin niin, että tämä ei uskaltaisi kertoa asiasta poliisille tai oikeudelle. Hovioikeus ei pitänyt tutkinnanjohtajan esiin nostamaa vaaraa puheena olevassa asiassa varteenotettavana. Kun tutkinnanjohtaja ei ollut vaatimuksensa perusteena esittänyt muitakaan sellaisia konkreettisia vangitsemisen perusteeseen, rikoksen laatuun, esitutkinnan vaiheeseen tai esitutkinnan turvaamisen tarpeeseen liittyviä seikkoja, joiden voitaisiin katsoa muodostaneen poikkeuksellisen painavan syyn A:n säilyttämiselle poliisivankilassa sen jälkeen, kun hänen sijoituksensa siellä oli kestänyt seitsemän vuorokautta, käräjäoikeuden määräykselle hänen sijoittamisestaan Seinäjoen poliisivankilan tiloissa 22.1.2021 saakka, ei ollut laillisia edellytyksiä. (Vailla lainvoimaa 26.1.2021)
- Uutiset
26.1.2021 8.02
Syyte huumausainerikoksesta ja salakuljetuksista ei menestynyt hovioikeudessakaan – varteenotettava epäilys jäiHovioikeus katsoi, etteivät syytteen tueksi esitetyt todisteet ja seikat riittäneet sulkemaan pois varteenotettavaa epäilyä siitä, ettei A ollut laittomasti tuonut maahan kysymyksessä olevaa huumausainetta ja kuluttajamarkkinoilta kiellettyjä psykoaktiivisia aineita. Näin ollen syyte tuli hylätä, eikä aihetta käräjäoikeuden tuomion muuttamiseen ollut. (Vailla lainvoimaa 26.1.2021)
- Uutiset
25.1.2021 15.15
OTM Miikka Vuorelan väitös 19.2.2021: Autonomian ajan rikos ja rangaistus oikeustilaston valossaTutkimuksen tarkoituksena on muodostaa kokonaiskuva tilastoidun rikollisuuden, rangaistuskäytännön sekä vankilukujen kehityksestä Suomessa vuosina 1809–1917. Suomea verrataan lisäksi järjestelmällisesti muihin Pohjoismaihin. Tutkimuksen yhteydessä myös rakennetaan tilastoaineisto, joka kuvaa rikostuomioita, seuraamuksia sekä vankiloita Suomessa, Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa vuosina 1809–1917. Uuden aikasarja-aineiston myötä vankilukutilastot alkavat nyt vuodesta 1810 ja muut oikeustilastot vuodesta 1842. Tutkimuksessa analysoidaan näitä aineistoja määrällisiä menetelmiä käyttäen.
- Uutiset
25.1.2021 14.26
Oikeusasiamiehelle ennätysmäärä kanteluja vuonna 2020Eduskunnan oikeusasiamiehelle saapui vuonna 2020 ennätykselliset 7059 kantelua. Tämä on noin 800 kantelua enemmän kuin vuonna 2019 (6267 kantelua), joka myös oli ennätysvuosi kantelumäärissä. - Uutiset
25.1.2021 13.30
Seksuaalirikoksista 12 vuotta vankeuttaHO täydensi KO:n tuomion perusteluja. KO:n ratkaisua syyksilukemisen, rangaistuksen tai korvausvelvollisuuden osalta ei muutettu. (Vailla lainvoimaa 25.1.2021) - Uutiset
25.1.2021 13.21
Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus hylkäsi syytteen avunannosta törkeään kotirauhan rikkomiseenA:n kuljettajana toimiminen oli ollut käräjäoikeuden katsomin tavoin merkittävä toimi muiden vastaajien kohdassa 6 syyksi luetun rikoksen toteuttamiseksi. Asiassa ei kuitenkaan esitetty sellaista selvitystä, jonka perusteella A:n voitaisiin rikosoikeudellisen syyksilukemisen edellyttämällä riittävällä varmuudella katsoa kuljettamiseen ryhtyessään tai sen aikana tienneen tai pitäneen varsin todennäköisenä, että muu seurue tulee menettelemään heidän kohdassa 6 syyksi luetulla tavalla. Näin ollen, ja koska epäselvässä tilanteessa asia on ratkaistava vastaajan eduksi, A:n ei voitu katsoa syyllistyneen menettelyllään avunantoon törkeän kotirauhan rikkomiseen. (Vailla lainvoimaa 25.1.2021) - Uutiset
25.1.2021 11.45
Vierashuoneessa asianajaja, työelämäprofessori, OTT Kai Kotiranta: Selvitysmiehen raportti oikeushenkilön rangaistusvastuusta – oikeustila rangaistusvastuun siirtymisestä oikeushenkilön lakatessa on edelleen epäselväJakautumisen ja sulautumisen seurauksena lakanneen ja purkautuneen osakeyhtiön toiminnassa aiheutuneen rangaistusseuraamuksen siirtymistä vastaanottavalle yhtiölle on syytä tarkastella kriittisesti, eikä oikeuskirjallisuudessa esitetty kannanotto rangaistusvastuun siirtymisestä vastaanottavalle yhtiölle ole sellaisenaan hyväksyttävissä. Vallitseva oikeustila ei kategorisesti ole se, että rikosoikeudellinen rangaistusvastuu siirtyisi sulautuvan tai jakautuvan yhtiön purkauduttua vastaanottavalle yhtiölle. Kun asiaan ei ole voimassa olevassa laissa otettu nimenomaisesti kantaa, voi tästä myös päätellä, että lainsäätäjä on tietoisesti halunnut jättää tulkintatilanteen sääntelemättä. Tämä johtaa puolestaan siihen, että rangaistusvastuuta ei tule tulkinnallisesti laajentaa eikä siis rikosoikeudellista osallisuusoppia kehittää laventavasti. Oikeustieteellistä keskustelua tästä kysymyksestä on kuitenkin syytä jatkaa systemaattisesti, kirjoittaa asianajaja, työelämäprofessori, OTT Kai Kotiranta Edilexin Vierashuoneessa.Avoin uutinen
- Uutiset
25.1.2021 10.45
Hovioikeus: Tuomiossa ollut selvä virhe voitiin korjata kirjoitusvirheenäKun otettiin huomioon vähimmäismäärä, jota määräaikaista vankeusrangaistusta voidaan RL 2 c luvun 2 §:n 2 momentin mukaan tuomita sekä julistetun tuomion sisältö ja tuomiosta ilmenevät perustelut rangaistuksen mittaamisen osalta sekä asiassa mainittu KKO:n ratkaisusta ilmenevä oikeusohje, kyse oli ollut siinä määrin selvästä virheestä, että se oli voitu korjata kirjoitusvirheenä ROL 11 luvun 9 §:n perusteella. Vaikka korjaus oli tehty vastaajan vahingoksi, voitiin virhettä pitää niin selvänä, ettei vastaajan kuuleminen ennen virheen korjaamista ollut ollut tarpeen. Koska vastaajalla oli lisäksi ollut tilaisuus ottaa kantaa korjaukseen HO:lle osoittamassaan kantelussa, ei asiaa ollut aihetta palauttaa KO:een tilaisuuden varaamiseksi vastaajalle tulla asiassa kuulluksi (KKO 2002:115). (Vailla lainvoimaa 25.1.2021)
- Uutiset
25.1.2021 9.00
Hovioikeuden ratkaisu palovahingon korvaamista koskevan asian oikeudenkäyntikuluistaOikeudenkäynnin kulkua kokonaisuutena arvioiden hovioikeus totesi, että kiinteistöyhtiö oli siinä määrin voittanut asian, että vakuutusyhtiön oli korvattava yksi kolmasosa kiinteistöyhtiön tätä asiaa koskevista oikeudenkäyntikuluista käräjäoikeudessa. (Vailla lainvoimaa 25.1.2021)