Hakutulokset
- Uutiset
30.3.2021 10.00
Hovioikeus: Lähestymiskieltotuomiosta valittanut oli aiheuttanut vastapuolelle tarpeettomia lisäkustannuksia - asiassa oli painavia syitä velvoittaa valittaja korvaamaan vastapuolen kohtuulliset oikeudenkäyntikulutValittajalla ei ollut nyt kyseessä olevassa asiassa ollut enää oikeussuojan tarvetta. Ottaen huomioon, että valittajan tiedossa oli ollut nyt esitetty syy valituksen peruuttamiselle jo siinä vaiheessa, kun valitus oli saapunut hovioikeuteen, hovioikeus katsoi, että valittaja oli aiheuttanut vastapuolelle tarpeettomia lisäkustannuksia ja että asiassa oli lähestymiskiellosta annetun lain 14 §:ssä tarkoitettuja painavia syitä velvoittaa valittaja korvaamaan vastapuolen kohtuulliset oikeudenkäyntikulut. (Vailla lainvoimaa 30.3.2021) - Uutiset
30.3.2021 9.26
KKO: Lukitsematta olleen parvekkeen oven kautta tunkeutuminen asuntoon oli rikoslaissa tarkoitettu murtautuminen asuttuun asuntoonA oli tunkeutunut kolmannessa kerroksessa sijainneeseen X:n asuntoon lukitsematta olleen parvekkeen oven kautta ja anastanut sieltä omaisuutta. Asunnon parvekkeelle A oli päässyt vastapäiseltä, noin metrin etäisyydellä olleelta tuuletusparvekkeelta. Parvekkeet olivat noin viiden metrin korkeudessa. A:n menettelyä pidettiin rikoslain 28 luvun 2 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettuna murtautumisena asuttuun asuntoon. Ks. KKO:2006:99
- Uutiset
30.3.2021 9.13
KKO:n ratkaisu törkeän pahoinpitelyn rangaistuksen mittaamisestaPahoinpitely - Törkeä pahoinpitely
Rangaistuksen määrääminen - Rangaistuksen mittaaminen - Uutiset
30.3.2021 8.10
Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus tuomitsi ampuma-aserikoksista ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta yhdyskuntapalveluaKun otettiin tuomiossa mainitut seikat kokonaisuutena huomioon hovioikeus katsoi, että tässä tapauksessa yhdyskuntapalvelun tuomitsemista tukevat seikat olivat painavampia kuin vastaan puhuvat seikat. Näin ollen A:lle tuomitun ehdottoman vankeusrangaistuksen sijasta voitiin määrätä yhdyskuntapalvelua. (Vailla lainvoimaa 30.3.2021)
- Uutiset
29.3.2021 16.00
Hovioikeus: Työnantajan edustaja loukkasi työntekijän kunniaa irtisanomista koskevassa keskustelutilaisuudessaVastaaja oli 5.3.2019 järjestetyssä neuvottelutilaisuudessa esittänyt A:han kohdistuneen yksilöimättömän väitteen työnantajayrityksen omaisuuden anastamisesta, eikä hän ollut neuvottelutilaisuudessa tai sen jälkeenkään esittänyt väitteensä tueksi mitään todistelua. Näissä olosuhteissa vastaajan oli täytynyt pitää vähintään varsin todennäköisenä, että hänen esittämänsä väite tai vihjaus oli omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä A:lle tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa ja että sen tueksi ei ollut ollut esitettävissä riittävästi perusteita. Työnantajan edustaja tuomittiin kunnianloukkauksesta sakkoihin ja korvauksiin. (Vailla lainvoimaa 29.3.2021)
- Uutiset
29.3.2021 15.00
Käräjäoikeuden tuomitsema rangaistus törkeää rattijuopumusta ym. koskevassa asiassa oli rangaistuskäytäntöön nähden liian ankara - kysymys oli ollut ainoastaan yhtenä päivänä tapahtuneesta vakavasta harkintakyvyn pettämisestäKO oli tuominnut vastaajalle 7 kk:n vankeusrangaistuksen sijasta 210 tuntia yhdyskuntapalvelua. HO totesi, että teot olivat asiassa mainituin perustein vakavia, ja vastaajan menettely oli ollut hyvin moitittavaa. Vastaajalla ei kuitenkaan ollut aikaisempia rikosrekisterimerkintöjä, ja teot oli tehty samana päivänä. Kysymys oli siten ollut ainoastaan yhtenä päivänä tapahtuneesta vakavasta harkintakyvyn pettämisestä. Menettelystä ei ollut myöskään aiheutunut konkreettista vaaratilannetta. HO katsoi edellä mainittuja seikkoja kokonaisuutena arvioiden, että KO:n tuomitsema rangaistus oli rangaistuskäytäntöön nähden liian ankara ja että oikeudenmukainen seuraamus oli 5 kk:n (150 tuntia) pituinen yhteinen vankeusrangaistus. KO:n tuomiota rangaistuslajin valinnan osalta ei ollut syytä muuttaa. (Vailla lainvoimaa 29.3.2021)
- Uutiset
29.3.2021 12.22
Opas yrityksille kyberrikostutkinnan kulusta: Kyberrikos on poliisiasiaOpas johdattaa lukijan yrityksiin kohdistuvan kyberrikollisuuden esitutkintaan poliisissa. Oppaan tarkoituksena on motivoida yrityksiä ilmoittamaan kyberrikokset poliisille ja omaksumaan toimintatapoja, jotka parantavat kyberrikosten selvittämismahdollisuuksia sekä tarjota tietoa esitutkinnan kulusta. Opas on kirjoitettu paitsi tiedonlähteeksi, myös keskustelun välineeksi yritysten sisällä vastuu- ja avainhenkilöiden ja ICT-ammattilaisten sekä ostopalvelusopimusten kautta toimivien palveluntarjoajien välillä. Parhaan hyödyn oppaasta saa käsittelemällä sitä yhdessä yrityskohtaisesti mietityllä kokoonpanolla ja pohtimalla vastauksia kunkin teeman alla esitettyihin kysymyksiin.
- Uutiset
29.3.2021 9.40
Hallinto-oikeus: Aseluvat oli tullut peruuttaa törkeän rattijuopumuksen vuoksiTörkeää rattijuopumusta on pidettävä sellaisena rikoksena, josta säädetään ampuma-aselain 67 §:n 1 momentin 4 kohdassa, jos tekoa on kokonaisuudessaan pidettävä sellaisena, että se osoittaa tekijässä vaarallisuutta tai piittaamattomuutta, minkä vuoksi hän on sopimaton hankkimaan tai pitämään hallussa ampuma-aseita, aseen osia, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia. Kun otetiin huomioon A:n tekoon liittyneet olosuhteet ja se, että A oli esitutkinnassa myöntänyt syyllistyneensä törkeään rattijuopumukseen eikä syyllisyyttä ollut valituksessakaan kiistetty, tekoa oli tässä tapauksessa arvioitava kokonaisuutena sellaiseksi, että mainitussa ampuma-aselain kohdassa säädetyt edellytykset täyttyvät. Poliisilaitoksen oli siten tullut peruuttaa A:n aseluvat. (Vailla lainvoimaa 29.3.2021)
- Uutiset
29.3.2021 7.23
Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota ympäristön turmelemisesta: Yritykselle yhteisösakko, toimitusjohtajan sakkorangaistus ehdolliseksi vankeudeksi ja kiinteistöpäällikön hylätty syyte avunannoksiHarkittuaan yhteisösakon tuomitsemisen puolesta ja sitä vastaan puhuvia seikkoja hovioikeus katsoi, ettei yhteisösakon tuomitseminen muodostu kohtuuttomaksi. A:n eli yhtiön johdon osuus tekoon oli ollut merkittävä. Yhtiön taloudellinen tilanne oli vakaa, vaikka koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi matkailuelinkeinon tulevaisuuden näkymiä on vaikea ennustaa. Kun lisäksi otettiin huomion teon vakavuus ja sen pitkä tekoaika, hovioikeus piti oikeudenmukaisena yhteisösakon määränä 10.000 euroa. Hovioikeus katsoi tuomiossa mainituilla perusteilla A:n menettelyn olleen tahallista. A oli menettelyllään syyllistynyt siihen ympäristön turmelemiseen, josta syyttäjä oli hänelle rangaistusta vaatinut. Tekoa ja tuomiossa mainittuja seikkoja kokonaisuutena arvioituaan sekä yhtenäisen rangaistuskäytännön vaatimus huomioon ottaen hovioikeus katsoi teon edellyttävän vankeusrangaistuksen tuomitsemista. Oikeudenmukainen ja rangaistuskäytännön mukainen seuraamus teosta oli 3 kuukautta vankeutta. Rangaistus voitiin tuomita ehdollisena. Ehdollista vankeutta oli pidettävä riittävänä rangaistuksena rikoksesta, joten vaatimus oheissakon määräämisestä rikoslain 6 luvun 10 §:n nojalla oli hylättävä. Hovioikeus katsoi, että B oli tahallaan auttanut A:ta tämän syyksi luetun rikoksen tekemisessä antamalla työntekijöille ohjeita jätteiden kuljettamisesta ja polttamisesta sekä osallistumalla itse jätteiden kuljettamiseen ja polttamiseen. Tällä menettelyllään B oli syyllistynyt avunantoon ympäristön turmelemiseen. (Vailla lainvoimaa 29.3.2021)
- Uutiset
26.3.2021 16.00
Hovioikeus: Videoyhteyspaikasta erehtyneen asianomistajan este voitiin hyväksyä "muuksi lailliseksi esteeksi"Valittaja oli valituksessaan kertonut poissaolonsa syyksi erehtymisen videoyhteyspaikasta. HO katsoi, ettei valittajan esittämää selvitystä ollut aihetta epäillä, eikä valittaja siten ollut tahallaan välttänyt oikeudenkäyntiä. HO katsoi, että valittajan este voitiin hyväksyä OK 12 luvun 28 §:ssä tarkoitetuksi muuksi lailliseksi esteeksi. KO:n valittajalle tuomitsema uhkasakko tuli poistaa. (Vailla lainvoimaa 26.3.2021)
- Uutiset
26.3.2021 15.04
Hovioikeus arvioi puolustajan välilaskun kohtuullisuuttaAsianajajan mukaan KO oli perusteettomasti leikannut laskua. HO tuomitsi asianajajalle valtion varoista palkkioksi vastaajan puolustamisesta KO:ssa ajalla 19.1.2016 - 19.3.2020 KO:n jo maksaman määrän lisäksi 3.300,70 euroa ja arvonlisäveron osuutena 792,17 euroa, mitkä määrät jäivät vastaajan taloudelliset olot huomioon ottaen valtion vahingoksi. Oikeudenkäyntikuluja HO:ssa koskeva vaatimus hylättiin. (Vailla lainvoimaa 26.3.2021)
- Uutiset
26.3.2021 13.49
Hovioikeus oli erimielinen tunnustamisoikeudenkäynnissä käsitellyn asian palauttamisesta käräjäoikeuteenTapauksessa oli kysymys rikosperusteisten vahingonkorvausvaatimusten suhteesta ROL 5b luvun mukaisessa tunnustamisoikeudenkäynnissä syyksi luettuun rikokseen. Tarkemmin ottaen HO:ssa oli kysymys ensinnäkin vastaajan prosessitoimen tulkinnasta eli siitä, oliko hän KO:ssa myöntänyt vastapuolien vahingonkorvausvaatimukset oikeiksi myös syyksi luetun rikoksen teonkuvauksen ylittäviltä osin. Toiseksi kysymys oli siitä, sitoiko sinällään mahdollisesti pätevä korvausvaatimusten myöntäminen vastaajaa vai voitiinko hänellä katsoa olleen hyväksyttävä syy myöntämisensä peruuttamiselle. Kolmanneksi kysymys oli siitä, missä määrin tunnustamisoikeudenkäynti ja sen puitteissa suoritettu syyksilukeminen ylipäänsä vaikuttivat yksityisoikeudellisiin vahingonkorvausvaatimuksiin. Vaikka asioiden palauttaminen tuottaa prosessiekonomisesti lisää työtä, HO:n enemmistö katsoi, että ns. instanssijärjestykseen liittyvät näkökohdat puolsivat asian palauttamista. Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos puolestaan katsoi, ettei asian palauttaminen ollut tarpeellista, vaan että asia olisi voitu ottaa oikeudenkäynnin kustannusten säästämiseksi ja enemmän viivytyksen välttämiseksi suoraan HO:ssa ratkaistavaksi. (Vailla lainvoimaa 26.3.2021)
- Uutiset
26.3.2021 13.30
Syyttäjän valitus ei menestynyt hovioikeudessa: KKO:n oikeusohjeen mukaan tappouhkaus ei yksin riittänyt osoittamaan tappotarkoitustaKysymys oli siitä, oliko A:lla ollut syytekohdassa 3 tarkoitetussa tilanteessa tarkoitus tappaa B. A oli itse kiistänyt tämän tarkoituksen. Syyttäjä ei väittänyt, että A:n oli täytynyt pitää B:n kuolemaa varmana tai varsin todennäköisenä seurauksena. Kysymys oli siten siitä, täyttääkö A:n menettely tahallisuuden korkeimman asteen eli tarkoitustahallisuuden. Oikeuskäytännössä (KKO 1993:5) on katsottu, että kun vammoista ei ole aiheutunut asianomistajalle hengenvaaraa, vastaajan lyöntitilanteessa esittämät tappouhkaukset eivät yksin riitä osoittamaan, että vastaaja olisi tavoitellut asianomistajan henkeä. (Vailla lainvoimaa 26.3.2021)
- Uutiset
26.3.2021 12.36
Hovioikeus hylkäsi syytteet ja vapautti OC-kaasua mopoilijan pysättämiseksi käyttäneen poliisin rangaistusseuraamuksestaHO katsoi näyttämättä jääneen, että vastaaja olisi virkaansa toimittaessaan tahallaan tai huolimattomuudesta rikkonut virkatoiminnassa noudatettavia poliisilain ja poliisin voimakeinoista sekä kulkuneuvon pysäyttämisestä annetun sisäministeriön asetuksen (245/2015) säännöksiä. OC-kaasun käyttö oli ollut asiassa tarpeellinen ja puolustettava sekä suhteellisuus- ja vähimmän haitan periaatteen mukainen voimakeino asianomistajan pakenemisen pysäyttämiseksi. Näin ollen syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijainen syyte tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta oli hylättävä. (Vailla lainvoimaa 26.3.2021)
- Uutiset
26.3.2021 10.07
Ajoneuvoyhdistelmä törmäsi ruuhkan vuoksi edessä jarruttaneeseen henkilöautoon Lahdenväylällä - hovioikeuskin katsoi puhelinta ajon aikana käyttäneen kuljettajan syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, törkeisiin vammantuottamuksiin ja törkeään kuolemantuottamukseenAsiassa oli suljettu pois se vaihtoehto, että törmäyksen syynä osaksikaan olisi ollut henkilöauton kuljettajan mahdollisesti tekemä kaistanvaihto vastaajan kuljettaman rekka-auton eteen. Sitä vastoin syynä oli ollut KO:n katsomin tavoin vastaajan matkapuhelimen käyttö kuljettajan keskittymistä liikenteeseen häiriten sekä liian suuri tilannenopeus ja laiminlyönti sovittaa etäisyys edellä kulkeviin ajoneuvoihin riittäväksi. Vastaaja oli siten rikkonut tekoaikana voimassa olleen tieliikennelain (267/1981) 3 §:n 1 momentin, 10 §:n 1 momentin ja 23 §:n 1 momentin sekä 24 a §:n 1 momentin (423/2002) säännöksiä. (Vailla lainvoimaa 26.3.2021)
- Uutiset
26.3.2021 8.30
Hovioikeus arvioi - tapon yritys vai törkeä pahoinpitelyAsiassa oli riidatonta, että nainen (s. 1967) oli lyönyt miestä syytteessä kuvatuin tavoin veitsellä aiheuttaen miehelle syytteessä kuvatut vammat ja että naisen viimeinen veitsellä lyönti oli ollut miehen kannalta potentiaalisesti hengenvaarallinen. Asiassa oli HO:ssa kysymys siitä, oliko naisen täytynyt pitää miehen kuolemaa menettelynsä varsin todennäköisenä seurauksena, eli täyttikö naisen menettely tapon yrityksen vai törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Lisäksi oli kysymys rangaistuksen määräämisestä. KO:n tuomiota ei muutettu. Nainen tuomittin tapon yrityksestä 4 v vankeusrangaistukseen. (Vailla lainvoimaa 26.3.2021)
- Uutiset
26.3.2021 7.57
Pakollisia terveystarkastuksia ja tietojen antamista koskevat tartuntatautilain muutokset voimaan 29. maaliskuutaVastedes myös tartuntataudille altistunut ja tartunnan saanut on velvollinen antamaan tietoja itsestään terveysviranomaisille. Jos henkilö kieltäytyy osallistumasta pakolliseen terveystarkastukseen, hänelle voidaan RL 44 luvun 2 §:n mukaan määrätä terveydensuojelurikkomuksesta sakkoa tai enintään 3 kuukautta vankeutta. Tartuntatautilain muutokset laajentavat lisäksi Rajavartiolaitoksen mahdollisuutta antaa virka-apua. Tasavallan presidentti vahvisti lain perjantaina 26. maaliskuuta.
- Uutiset
25.3.2021 16.00
Sähköpostia esimiehelle ja työpaikan palautesähköpostiin - viestintärauhan rikkominen ja kunnianloukkaus muodostivat esteen valvontarangaistuksen tuomitsemiselleVastaaja oli lähettänyt asianomistajalle yhteensä 80 tekstiviestiä ja 30 sähköpostia. Viestit oli lähetetty osin yöaikaan. Lisäksi vastaaja oli lähettänyt toisen asianomistajan esimiehelle sähköpostin, jonka liitteenä oli ollut hänen asianomistajasta tekemä rikosilmoitus, jossa hän oli ilmoittanut asianomistajan syyllistyneen tiettyihin oikeudenkäyttöä vastaan tehtyihin rikoksiin sekä yksityisyyttä, rauhaa tai kunniaa loukkaaviin rikoksiin, ja näin vihjannut asianomistajan syyllistyneen kyseisiin rikoksiin. Vastaaja oli lähettänyt myös asianomistajan työpaikan palautesähköpostiin ilmoituksen asiakkuutensa irtisanomisesta sillä perusteella, että asianomistaja olisi toiminut epäasiallisesti ja törkeästi. Vastaaja oli ilmoittanut kyseisessä viestissä asianomistajan esimiehen voivan antaa lisätietoja asiasta ja siten vihjannut asianomistajan käyttäytyneen työtehtävissään epäasiallisesti ja törkeästi. Kyseiseen palautesähköpostiin oli käyttöoikeus yhdeksällä henkilöllä. (Vailla lainvoimaa 25.3.2021)
- Uutiset
25.3.2021 15.15
Sananvapautta koskeneen kansalaispaneelin loppuraportti – suositusten toimeenpano julkisissa ammateissa toimivien henkilöiden suojelemiseksi vihapuheelta ja vapaan mielipiteenilmaisun turvaamiseksi käynnistyyKuntaministeri Sirpa Paatero on vastaanottanut loppuraportin helmikuussa kokoontuneesta kansalaispaneelista, joka käsitteli toimia, joita Suomessa tulisi ottaa käyttöön julkisissa ammateissa toimivien henkilöiden suojelemiseksi vihapuheelta ja vapaan mielipiteenilmaisun turvaamiseksi. Valtiovarainministeriö käynnistää tiiviillä aikataululla työskentelevän valmisteluryhmän, jossa on mukana myös oikeusministeriö ja sisäministeriö. Ryhmä valmistelee toukokuun loppuun mennessä yhdessä eri ministeriöiden kanssa aikataulut ja vastuutahot kansalaispaneelin suositusten toimeenpanolle. Raportti sisältää 25 kansalaispaneelin laatimaa toimenpide-ehdotusta vihapuheen ja maalittamisen ehkäisemiseksi
- Uutiset
25.3.2021 15.00
Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö - hovioikeuskin hylkäsi syytteenKysymys oli siitä, oliko vastaaja leikkiessään 5-vuotiaan asianomistajan kanssa joko itse paljastanut tai myötävaikuttanut asianomistajaa paljastamaan vastaajan sukupuolielimen ja heti tämän jälkeen koskettamaan sitä huulillaan (pussaamaan). Jos vastaajan näytettiin menetelleen edellä mainituin tavoin, kysymys oli siitä, oliko teko ollut seksuaalinen ja oliko se ollut omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa asianomistajalle ja vielä oliko teko kokonaisuutena arvostellen törkeä. Erityisesti kysymys oli asianomistajan ja vastaajan kertomusten todenperäisyyden ja luotettavuuden arvioimisesta. Tältä osin HO viittasi KO:n tuomiossa näytön arvioinnin lähtökohtien osalta lausuttuun. HO katsoi KO:n tavoin jääneen näyttämättä, että vastaaja olisi syyllistynyt hänen syykseen väitettyyn rikokseen. (Vailla lainvoimaa 25.3.2021)