Hakutulokset
- Uutiset
30.3.2021 12.31
STM ohjeistaa kuntia ja kuntayhtymiä tartuntatautilain uusista muutoksista liittyen pakolliseen terveystarkastukseenSTM on antanut ohjauskirjeen kunnille ja sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymille pakollista terveystarkastusta ja tietojen antamista koskevista muutoksista tartuntatautilaissa. Lain muutokset tulivat voimaan maanantaina 29. maaliskuuta 2021.
- Uutiset
26.3.2021 12.00
Apulaisoikeuskansleri: Huolellisuus virkatehtävissäApulaisoikeuskansleri kiinnitti pelastuslaitoksen pelastusjohtajan huomiota kunnallisesta viranhaltijasta annetussa laissa säädettyyn velvollisuuteen hoitaa virkasuhteeseen kuuluvat tehtävät asianmukaisesti ja viivytyksettä. - Uutiset
24.3.2021 13.21
KKV:n selvitys: Kunnallisten sidosyksiköiden ulosmyynti on kasvanut – tarvetta nostaa ulosmyyntirajaa ei löydettyKilpailu- ja kuluttajavirasto on selvittänyt kunnallisten sidosyksiköiden ulosmyynnin merkitystä kunnallisille toimijoille sekä markkinoiden toimivuudelle. Selvityksen perusteella yksittäisten sidosyksiköiden ulosmyynti ei näytä olevan kovin suurta, mutta kokonaisuudessaan se on kasvanut. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä, johon hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa. Käytännössä sidosyksiköt ovat yleensä kuntien, valtion tai seurakuntien omistamia osakeyhtiöitä. KKV on selvittänyt sidosyksiköiden liiketoiminnan ja ulosmyynnin laajuutta, sidosyksiköiden tuotannollista kapasiteettia ja kuinka paljon siitä riittäisi vielä ulos myytäväksi. KKV on kerännyt tietoa yrityksille ja kunta-alan toimijoille suunnatuilla kyselyillä.
- Uutiset
24.3.2021 11.45
Vierashuoneessa HTT, yliopistonlehtori Matti Muukkonen ja HTM Maritta Laakso: Osallistumis- ja vaikuttamisperusoikeus käytännössäSuomen perustuslain (731/1999) useat säännökset (2.2, 14.3 ja 20.2 §:t) ilmentävät perusoikeusjärjestelmään kuuluvan osallistumis- ja vaikuttamisoikeuksia turvaavan normin. Yksinkertaistettuna normiformulaationa voitaneen todeta, että Suomessa on valtiosääntöisesti säädetty suoja sille, että ihmiset – niin lapset kuin aikuiset – ovat oikeutettuja osallistumaan elinympäristönsä kehittämiseen ja sitä koskevaan päätöksentekoon. Valtiollisten perusoikeuksien, lähinnä vaalioikeuksien rinnalla, perustuslaki tukee siten ajatusta siitä, että ihmisten pitää voida vaikutta myös äänestämisen ulkopuolella. Tämä koskee niin valtion toimintaa kuin myös osallistumista itsehallinnollisen paikallishallinnon toimintaan.Avoin uutinen
- Uutiset
24.3.2021 9.23
KHO: Muun muassa seksuaaliseen ahdisteluun vapaa-ajallaan syyllistyneen lehtorin virkasuhde voitiin purkaaHO oli tuominnut A:n tämän vapaa-ajalla tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta, lievästä pahoinpitelystä, liikennerikkomuksesta, viestintäsalaisuuden loukkauksesta, kunnianloukkauksesta ja hallinnan loukkauksesta 3 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomio oli lainvoimainen. KHO katsoi, että kaupungilla oli ollut viranhaltijalain 41 §:ssä tarkoitettu erittäin painava syy A:n virkasuhteen purkamiseen. Virkasuhteen purkamisen lainmukaisuutta ei ollut myöskään syytä arvioida toisin A:n pitkän ja moitteettoman virkauran johdosta. Purkamista ei voitu pitää kysymyksessä olevissa olosuhteissa suhteettoman ankarana seuraamuksena. Kun otettiin huomioon, että A:n valitus oli tullut KHO:ssa hylätyksi, X:n kaupunkia ei ollut velvoitettava maksamaan korvausta A:n oikeudenkäyntikuluista KHO:ssa.
- Uutiset
19.3.2021 11.00
Hallinto-oikeus kumosi ympäristöpäällikön virkavalinnasta tehdyt päätökset virheellisessä järjestyksessä syntyneinäPäätökset oli kumottava virheellisessä järjestyksessä syntyneinä. Päätösten tultua edellä mainitulla perusteella kumotuiksi asiassa ei ollut tarpeen lausua valittajan esittämistä muista valitusperusteista.
- Uutiset
12.3.2021 14.31
Hallituksen esitys kuntavaalien siirtämisestä eduskuntaanHallitus on antanut esityksen, jolla vuoden 2021 kuntavaalit siirrettäisiin pidettäväksi sunnuntaina 13. kesäkuuta. Ennakkoäänestysaika olisi kotimaassa 26.5.-8.6. ja ulkomailla 2.-5.6.
- Uutiset
11.3.2021 11.45
Maakuntaverokomitean mietintö luovutettiin valtioneuvostolle 11.3.2021Maakuntaveron käyttöönottoa selvittävän parlamentaarisen komitean työ on valmistunut. Parlamentaarisen maakuntaverokomitean tehtävänä oli selvittää ja arvioida maakuntien verotusoikeutta maakuntien rahoituslähteenä.
- Uutiset
4.3.2021 9.00
Kuntaliiton julkaisu: Hallintosääntömalliin toimivaltamääräykset uhkatilanteisiinKuntaliiton hallintosääntömallia on täydennetty määräyksillä, jotka oikeuttavat poikkeamaan hallintosäännön toimivaltamääräyksistä välttämättömän syyn vuoksi. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi henkeen ja terveyteen kohdistuvat uhat sekä elintärkeiden palvelujen keskeytymiseen, talouteen, kiinteistöihin, muuhun omaisuuteen tai ympäristöön kohdistuvat uhat, jotka aiheuttavat välittömän vaaran tai muun vakavan toiminnallisen tai taloudellisen riskin. - Uutiset
3.3.2021 8.30
Tutkimus: Kaikilla kunnilla ei ole resursseja tai osaamista EU-hankkeiden toteuttamiseenKunnissa pidetään rakennerahastojen merkitystä aluekehitykselle tärkeänä, vaikka kaikilla kunnilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia ja resursseja toteuttaa rakennerahastohankkeita. Oulun yliopiston maantieteen yksikössä tehtiin vuonna 2020 tutkimushanke ”Alueellinen eriytyminen ja kuntien osallisuus rakennerahastoissa”. Tutkijatohtori Fredriika Jakola ja professori Eeva-Kaisa Prokkola selvittivät hankkeessa, millainen merkitys Euroopan aluekehitysrahastolla (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahastolla (ESR) on kuntien aluekehittämistyössä Suomessa ja millaisia ongelmia kuntien toimintaan ja osallisuuteen rakennerahastoissa liittyy.
- Uutiset
1.3.2021 12.30
OTT, dosentti Leena Heinämäki Lakimiehessä: saamelaisten oikeuksien turvana heikentämiskielto ja viranomaisten aktiiviset velvoitteet – eli mitkä?Euroopan unionin alueella on yksi ainoa alkuperäiskansa, jonka piiriin kuuluvia henkilöitä asuu Suomessakin yli 10 000 henkilöä – saamelaiset. Alkuperäiskansoille kuuluvat oikeudet, kuten oikeus kulttuuriseen itsehallintoon sekä kielen ja kulttuurin kehittämiseen ja ylläpitämiseen, ovat luovuttamattomia perus- ja ihmisoikeuksia. Näin ollen näitä oikeuksia ei voida loukata esimerkiksi viranomaisten toimesta edes saamelaisten suostumuksella. Miten näitä oikeuksia suojataan ja turvataan? Tätä teemaa läpikäydään Heinämäen artikkelissa.
- Uutiset
26.2.2021 12.40
Raportti: Kunnallisen tilintarkastuksen toteuttamisedellytyksissä on parannettavaaKuntien ja kuntayhtymien tilintarkastusta koskeneen tutkimuksen mukaan kunnat ja kuntayhtymät ovat pääosin tyytyväisiä tilintarkastukseen. Lakisääteisen tilintarkastuksen kilpailutuksessa ja hankinnassa on kuitenkin useita ongelmia, joiden ratkaisemiseksi tutkimusraportissa esitetään kehittämisehdotuksia.
- Uutiset
15.2.2021 16.00
Hallinto-oikeus: Koulutusjohtajan päätös lukion lehtorin virkasuhteen irtisanomisesta ei ollut lainvastainenValittajalle oli opiskelijoihin kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä sekä oppitunneilta myöhästymisistä, poistumisista ja poissaoloista annetuilla varoituksilla annettu viranhaltijalain 35 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tavalla mahdollisuus korjata menettelyään. Kun otettiin huomioon valittajan toiminta näiden varoitusten jälkeen, valittajan oli katsottava menettelyllään rikkoneen ja laiminlyöneen virkasuhteeseensa olennaisesti vaikuttavia velvoitteita siten, että hänen virkasuhteensa irtisanomiseen oli ollut olosuhteita kokonaisuutena arvioiden kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 35 §:n 1 momentissa tarkoitettu asiallinen ja painava syy. Koulutusjohtajan päätös valittajan virkasuhteen irtisanomisesta ei ollut lainvastainen. Kaupunginhallitus oli voinut hylätä valittajan oikaisuvaatimuksen. (Ei lainvoim. 15.2.2021)
- Uutiset
5.2.2021 6.00
Kuntaverovertailu 2021: Kirein verotus on Mikkelissä, kevyin HelsingissäMikkelin tuloveroprosentti on neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin Helsingissä, selviää Veronmaksajain Keskusliiton kuntaverovertailusta.Avoin uutinen
- Uutiset
28.1.2021 16.00
Hallinto-oikeus: Virantäytön valmistelu oli ollut virheellistä, minkä vuoksi teknisen johtajan ja teknisen lautakunnan päätökset oli kumottavaAsiassa saadun selvityksen perusteella valittaja ei hänen kohdallaan tapahtuneesta kelpoisuusehtojen täyttymisen virheellisestä tulkinnasta johtuen ollut ollut mukana hakijoiden ansiovertailussa. Saadusta selvityksestä ei muutoinkaan ilmennyt, miten hakijoiden koulutusta ja työkokemusta oli hakijoita haastatteluun valittaessa ja virkavalintaa tehtäessä tosiasiallisesti vertailtu keskenään. HAO katsoi, että virantäytön valmistelu oli ollut virheellistä, minkä vuoksi teknisen johtajan ja teknisen lautakunnan päätökset oli kumottava. (Ei lainvoim. 28.1.2021)
- Uutiset
28.1.2021 8.58
Hallinto-oikeus ei tutkinut rakennusluvasta tehtyä kunnallisvalitustaValittajan mukaan valitus oli tehty kunnallisvalituksena, koska se ei kohdentunut maankäyttö- ja rakennuslain mukaisiin menettelyihin, vaan hallintolain, kuntalain sekä ympäristönsuojelun yhteistoiminnasta Uudenkaupungin, Kustavin, Taivassalon ja Vehmaan välillä tehdyn sopimuksen vastaisiin menettelyihin. Hallinto-oikeus katsoi kuitenkin, että asiassa oli kysymys Uudenkaupungin ympäristö- ja lupalautakunnan maankäyttö- ja rakennuslain nojalla ratkaisemasta rakennuslupapäätöksestä. Mainitun lain mukaan rakennuslupaa koskevaan päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksen sijaan hallintovalituksella. Valitusoikeus ei voinut valittajan esittämällä tavalla perustua kunnan jäsenyyteen tai kuntien väliseen sopimukseen, jossa on sovittu kunnalle säädettyjen tehtävien hoitamisesta. (Vailla lainvoimaa 28.1.2021)
- Uutiset
18.1.2021 14.22
Apulaisoikeuskansleri: Yhdenvertaisuus kaupungin venepaikkamaksuissaKaupungin venepaikkamaksuja koskevassa kanteluasiassa apulaisoikeuskansleri saattoi näkemyksensä kaupungin tietoon, ja pyysi kaupunkia arvioimaan sen menettelyä näkemyksensä perusteella ja ilmoittamaan toimenpiteistään viimeistään 30.4.2021.
- Uutiset
15.1.2021 14.00
Hallinto-oikeus: Kunnanhallituksen päätöksiä talous- ja henkilöstöjohtajan viransijaisen valinnasta ei ollut perusteltu hallintolaissa edellytetyllä tavalla ja päätökset oli siten lainvastaisina kumottavaKoska HAO:lle esitetty selvityskään ei ollut tuonut asiaan selvyyttä, HAO:lla ei ollut päätösten puutteellisten perusteluiden vuoksi edellytyksiä arvioida, oliko valintamenettely riittävällä tavalla täyttänyt tasapuolisuuden ja syrjimättömyyden vaatimukset ja oliko kunnanhallitus tehnyt viransijaisuuden täyttämistä koskevan päätöksen sille kuuluvan harkintavallan rajoissa. HAO arvioi valittajan oman asiansa hoitamisesta aiheutuneiksi kohtuullisiksi kuluiksi kirjelmien sisältö sekä asian vaatima arvioitu ajankäyttö huomioon ottaen 1 000 euroa. Asian ratkaisu huomioon ottaen valittajaa ei ollut syytä velvoittaa korvaamaan Maskun kunnan oikeudenkäyntikuluja. (Ei lainvoim. 15.1.2021)
- Uutiset
14.1.2021 13.20
Sitran johtava asiantuntija Jukka Vahti: Korona paljasti Suomen päätöksenteon kehittämistarpeita – Sitran muistio julkaistuTuoreen muistion mukaan suomalainen päätöksenteko- ja hallintojärjestelmä on toiminut koronakriisissä melko hyvin. Silti esimerkiksi päättäjien reagointikykyä, lainvalmistelun laatua ja eri hallinnonalojen välistä yhteistyötä tulisi parantaa vastaamaan tulevien kriisien haasteisiin.
- Uutiset
14.1.2021 11.00
Hovioikeus: Useiden oppilaiden päättöarvosanoja muuttaneen rehtorin menettelyä ei ollut pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä - syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomiseen mutta jätettiin rangaistukseen tuomitsemattaToisin kuin syytteen hylännyt käräjäoikeus, HO katsoi rehtorin syyllistyneen siihen tekoon, josta syyttäjä oli hänelle vaatinut rangaistusta kuitenkin siten, että hän oli syytteessä kuvatulla menettelyllään muuttanut ainakin 16 oppilaan päättöarvosanaa. Rehtori ei ollut toiminut asiassa pelkästään oman arvionsa varassa, vaan arvosanojen muuttamiseen oli KO:n toteamin tavoin vaikuttanut myös koulun muun henkilökunnan huoli asiaan liittyvien oppilaiden arvostelun asianmukaisuudesta. Rehtorin oli selvitetty olleen saamansa palautteen vuoksi perustellusti siinä käsityksessä, että tiettyjen oppilaiden arvosanat eivät olleet vastanneet oppilaiden opintomenestystä. Hän oli lain vastaisella toiminnallaan kokenut saattavansa oppilaat yhdenvertaiseen asemaan, eikä hänen ollut selvitetty tavoitelleen itselleen tai muille henkilöille perusteetonta etua. Mainitut seikat vähensivvät selvästi rehtorin syyllisyyttä. Rehtori oli saanut menettelystään työnantajaltaan kirjallisen varoituksen. Lisäksi rikoksen tekemisestä (23.5. - 30.5.2016) oli kulunut jo varsin pitkä aika. Mainituilla perusteilla HO jätti rehtorin rangaistukseen tuomitsematta. (Vailla lainvoimaa 14.1.2021)