Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 195/2010
Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 6 §:n ja sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Eduskunnan hyväksyttäviksi ehdotetaan laki merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 6 §:n sekä laki sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 §:n muuttamisesta.

Merenkulun ympäristönsuojelulain muuttamisesta annetulla lailla on tarkoitus muuttaa mainitussa pykälässä olevat pykäläviittaukset siten, että ne vastaavat mainitun lain 12 luvun uutta pykälänumerointia.

Ehdotus laiksi sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 §:n muuttamisesta sisältää lakiviittausta koskevan muutoksen.

Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan mahdollisimman pian niiden hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen.


YLEISPERUSTELUT

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

1.1 Laki merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 6 §:n muuttamisesta

Uusi merenkulun ympäristönsuojelulaki annettiin 29 päivänä joulukuuta 2009 (1672/2009). Lakiin sisällytettiin pääosin aikaisemmin voimassa olleen aluksista aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemisestä annetun lain (300/1979), jäljempänä alusjätelaki, säännökset alusten tavanomaisesta toiminnasta johtuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemisestä (HE 248/2009 vp).

Merenkulun ympäristönsuojelulain 3 lukuun sisällytettiin sellaisenaan alusjätelain säännökset öljypäästömaksusta, joka voidaan määrätä laittomien öljypäästöjen johdosta. Uutena asiana lisättiin ainoastaan rajavartiolaitosta koskeva valitusoikeus.

Lain 3 luvun 6 §:ssä, joka koskee toimia öljypäästömaksun määräämisen turvaamiseksi, viitataan lain 12 lukuun, joka koskee valvontaa ja hallintopakkoa.

Lain 3 luvun 6 §:n 1 momentin mukaan voidaan öljypäästömaksun määräämiseksi ryhtyä sellaisiin asian selvittämiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin kuin tässä luvussa ja 12 luvun 9–11 §:ssä säädetään. Pykälän 2 momentin mukaan rajavartiolaitos voi pysäyttää aluksen 12 luvun 9 ja 10 §:ssä säädetyillä edellytyksillä myös, jos se on perusteltua maksusaatavan turvaamiseksi. Viittaukset 12 luvun pykäliin tulisi kuitenkin, perustuen aikaisemmin voimassa olleeseen alusjätelakiin, koskea mainitun luvun 11, 12 ja 13 §:ää.

Lain 12 luvun 11 § koskee tapahtuneiden päästöjen selvittämistä sekä toimintaa välittömän vesien pilaantumisen vaaran ollessa käsillä, 12 § koskee oikeutta suorittaa tarkastuksia, saada tietoja ja pysäyttää alus Suomen aluemerellä tai talousvyöhykkeellä ja 13 § velvollisuutta välttää aiheetonta viivytystä ja vähemmän haitan periaatetta.

Edellä esitetyn johdosta ehdotetaan muutettavaksi merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 6 §:n 1 momenttia siten, että siinä viitattaisiin 12 luvun 11–13 §:ään, sekä 6 §:n 2 momenttia siten, että kyseisessä momentissa viitattaisiin 12 luvun 11–12 §:ään.

1.2 Laki sakon täytäntöönpanoa annetun lain 1 §:n muuttamisesta

Sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 §:n 2 momentin (167/2008) mukaan pannaan täytäntöön mainitun lain mukaisessa järjestyksessä myös alusjätelain 19 b §:ssä tarkoitettu öljypäästömaksu.

Mainittu momentti ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä viitattaisiin uuden merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 1 §:ään.

2 Esityksen vaikutukset

Esityksellä saatetaan merenkulun ympäristönsuojelulain öljypäästömaksua koskevat säännökset vastaamaan aikaisempaa sääntelyä, jota ei ollut tarkoitus muuttaa merenkulun ympäristönsuojelulainsäädännön kokonaisuudistuksen yhteydessä.

3 Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu liikenne- ja viestintäministeriössä yhteistyössä sisäasiainministeriön rajavartio-osaston sekä oikeusministeriön kanssa. Oikeusministeriö on antanut esittelyluvan sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 §:n muuttamista koskevaan lakiehdotukseen.

4 Voimaantulo

Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan mahdollisimman pian niiden hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnalle hyväksyttäviksi seuraavat lakiehdotukset:

Lakiehdotus

1.

Laki merenkulun ympäristönsuojelulain 3 luvun 6 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 3 luvun 6 §:n 1 ja 2 momentti seuraavasti:

3 luku

Öljypäästömaksu

6 §
Toimet öljypäästömaksun määräämisen turvaamiseksi

Öljypäästömaksun määräämiseksi voidaan ryhtyä sellaisiin asian selvittämiseksi tarpeellisiin toimenpiteisiin kuin tässä luvussa ja 12 luvun 11–13 §:ssä säädetään.

Rajavartiolaitos voi pysäyttää aluksen 12 luvun 11 ja 12 §:ssä säädetyillä edellytyksillä myös, jos se on perusteltua maksusaatavan turvaamiseksi. Pysäyttämispäätös voidaan tehdä perustellusta syystä ennen maksupäätöksen tekemistä. Aluksen matkan jatkamisen ehdoksi voidaan määrätä, että rajavartiolaitokselle asetetaan riittävä rahavakuus mahdollisen maksuvelvollisuuden täyttämiseksi. Vakuuden tallettamisesta on voimassa, mitä rahan, arvo-osuuksien, arvopaperien tai asiakirjain tallettamisesta velan maksuna tai vapautumiseksi muusta suoritusvelvollisuudesta annetussa laissa (281/1931) säädetään. Vakuus on palautettava sen asettajalle, kun edellytyksiä sen pitämiselle ei enää ole.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .


2.

Laki sakon täytäntöönpanosta annetun lain 1 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan sakon täytäntöönpanosta annetun lain (672/2002) 1 §:n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 167/2008, seuraavasti:

1 §
Lain soveltamisala

Samoin tämän lain mukaisessa järjestyksessä pannaan täytäntöön merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009) 3 luvun 1 §:ssä tarkoitettu öljypäästömaksu ja tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain (1233/2006) 9 §:ssä tarkoitettu laiminlyöntimaksu.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .


Helsingissä 15 päivänä lokakuuta 2010

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Ministeri
Sirkka-Liisa Anttila

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.