Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 29/2009
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi taidenäyttelyiden valtiontakuusta annetun lain 4 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi taidenäyttelyiden valtiontakuusta annettua lakia siten, että valtiontakuiden yhteenlasketun takuuvastuun enimmäismäärää korotetaan 1 000 miljoonaan euroon ja valtiontakuun näyttelykohtainen rajoitus poistetaan.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä elokuuta 2009.


PERUSTELUT

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

Taidenäyttelyiden valtiontakuusta annetussa laissa (411/1986) säädetään taidenäyttelyiden näyttelyesineille aiheutuvien vahinkojen korvaamisen varalta myönnettävästä valtiontakuusta. Laki koskee taidenäyttelyiden lisäksi historiallisia ja muita kulttuurinäyttelyitä. Valtiontakuu voidaan myöntää myös yksittäisen esineen tai esineryhmän näytteillä pitämiseksi. Näyttelyesineille aiheutuvat vahingot korvataan valtiontakuun perusteella vain siltä osin kuin vahinkoa ei saada korvatuksi vakuutuksen tai muun vakuuden perusteella.

Valtiontakuu voidaan myöntää taiteellisesti tai kulttuurihistoriallisesti merkittävälle näyttelylle taikka näyttelylle, jonka järjestämistä pidetään kansainvälisen kulttuurivaihdon kannalta tärkeänä.

Valtiontakuu voidaan antaa vain sellaiselle näyttelylle, jonka järjestää kotimainen julkisyhteisö taikka kotimainen muu yleishyödyllinen yhteisö tai säätiö. Kaupalliseen näyttelytoimintaan valtiontakuuta ei voida myöntää. Valtiontakuun voi saada myös ulkomailla järjestettävään näyttelyyn.

Lain 4 §:ssä säädetään valtiontakuun myöntämisestä. Pykälän 1 momentin mukaan valtiontakuun myöntämisestä päättää näyttelyn järjestäjän hakemuksesta opetusministeriö. Opetusministeriö voi rajoittaa valtiontakuun vain osaan näyttelystä, näyttelyajasta, näyttelytiloista tai kuljetuksista sekä asettaa näyttelyn järjestäjän noudatettavaksi tarpeelliseksi katsomiaan ehtoja. Pykälän 2 momentin mukaan valtiontakuu voi olla enintään näyttelyesineiden vakuutusarvon määräinen, kuitenkin enintään 125 miljoonaa euroa yhtä näyttelyä kohden. Myönnettyjen valtiontakuiden yhteenlaskettu takuuvastuu saa samanaikaisesti olla enintään 550 miljoonaa euroa.

Opetusministeriön apuna on näyttelyiden valtiontakuulautakunta, josta säädetään tarkemmin taidenäyttelyiden valtiontakuusta annetussa asetuksessa (445/1986). Lautakunnan puheenjohtajana toimii opetusministeriön virkamies ja siinä tulee olla edustettuna taiteen ja kulttuurielämän, näyttelytoiminnan, palo- ja muiden turvallisuuskysymysten, kuljetustoimen sekä vakuutusasioiden ja konservoinnin asiantuntemus. Ennen kuin valtiontakuu voidaan myöntää, takuuhakemuksesta on hankittava lautakunnan lausunto. Lautakunnan on lausunnossaan esitettävä, onko päätökseen otettava näyttelyä, näyttelytiloja, näyttelyaikaa tai kuljetuksia koskevia rajoituksia tai muita ehtoja.

Asetuksella säädetään lisäksi näyttelyn järjestäjän omavastuusta. Omavastuu on 18 000 euroa silloin, kun näyttelyesineiden vakuutusarvo on alle 54 miljoonaa euroa, 36 000 euroa silloin, kun näyttelyesineiden vakuutusarvo on 54—90 miljoonaa euroa ja 54 000 euroa silloin, kun näyttelyesineiden vakuutusarvo on yli 90 miljoonaa euroa.

Opetusministeriö on 2000-luvulla myöntänyt yhteensä 154 valtiotakuuta. Näistä seitsemässä valtiontakuu on ylittänyt 50 miljoonaa euroa ja kahdessa 100 miljoonaa euroa. Luvut eivät kuitenkaan välttämättä anna täysin oikeaa kuvaa valtiontakuun tarpeista, koska joissakin tapauksissa näyttelysuunnitelmia on saatettu joutua mukauttamaan niin, että vakuutusarvo ei ylitä valtiontakuun enimmäismäärää.

Runsaan 20 vuoden aikana valtio on joutunut maksamaan korvauksen ainoastaan kerran. Vuonna 1996 valtio korvasi 0,5 milj. euroa Tampereen taidemuseolle Wienistä lainatun teoksen vaurioituessa pakkauslaatikkoa avattaessa Wienissä. Kyseisen vahingon jälkeen järjestelmää kehitettiin huomattavasti ja riskien ennakointiin on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Kyseinen vahinko on ainoa Euroopan unionin jäsenvaltiossa koskaan sattunut tämän suuruusluokan vahinko.

Valtiontakuun enimmäismäärä ei ole nykyisellään riittävä mittavien ja korkeatasoisten kansainvälisten näyttelykokonaisuuksien toteuttamiseksi. Muun muassa Ateneumin taidemuseolla on suunnitelmissa toteuttaa lähivuosina useita suurnäyttelyitä, joiden vakuutusarvojen ennakoidaan nousevan selvästi nykyistä valtiontakuun enimmäismäärää korkeammiksi. Esimerkiksi syksyllä 2009 Ateneumin taidemuseo on järjestämässä Pablo Picasson tuotantoa esittelevän suurnäyttelyn, jonka kokonaisvakuutusarvoksi on arvioitu noin miljardi euroa.

Tämän johdosta myönnettyjen valtiontakuiden yhteenlasketun takuuvastuun enimmäismäärä ehdotetaan korotettavaksi 1 000 miljoonaan euroon. Lisäksi valtiontakuun näyttelykohtaista enimmäismäärää koskeva rajoitus poistettaisiin, jolloin yhteenlasketun takuuvastuun enimmäismäärän puitteissa voitaisiin nykyistä joustavammin päättää yksittäisten näyttelyiden valtiontakuun määristä.

Ehdotetut muutokset mahdollistaisivat kansainvälisen näyttelyohjelmiston tason nostamisen ja erityisesti suurten kansainvälisten mestareiden ja taiteen klassikoiden kattavamman esittelyn näyttelyissä.

2 Esityksen vaikutukset

Ehdotettu valtiontakuun enimmäismäärien korottaminen edistäisi korkeatasoista kansallista ja kansainvälistä näyttelytoimintaa ja kulttuurivaihtoa.

Esitys nostaisi valtion takuuvastuun enimmäismäärää 550 miljoonasta eurosta 1 000 miljoonaan euroon. Lähtökohtana on kuitenkin, että vahingot pyritään torjumaan ennakolta yksityiskohtaisilla turvallisuusmääräyksillä ja hyvällä sopimuskäytännöllä. Sellaista laajamittaista vahinkoa, jossa valtion korvausvastuu nousisi lähelle valtiontakuun enimmäismäärää, voidaan pitää äärimmäisen epätodennäköisenä.

3 Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu opetusministeriössä. Esitysluonnoksesta on neuvoteltu valtiovarainministeriön kanssa ja siitä on pyydetty lausunnot Valtion taidemuseolta, Helsingin kaupungin taidemuseolta ja Espoon modernin taiteen museo EMMA:lta.

4 Tarkemmat säännökset

Taidenäyttelyiden valtiontakuusta annetun asetuksen 4 §:ssä säädettyä asteikkoa näyttelyn järjestäjän omavastuusta on tarkoitus valtiontakuun enimmäismäärän korotuksen yhteydessä tarkistaa seuraavasti:

vakuutusarvo(milj. euroa) omavastuu(euroa)
alle 50 20 000
50—100 40 000
100—200 60 000
200—500 100 000
yli 500 200 000

5 Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä elokuuta 2009.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki taidenäyttelyiden valtiontakuusta annetun lain 4 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan taidenäyttelyiden valtiontakuusta 30 päivänä toukokuuta 1986 annetun lain (411/1986) 4 §:n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1116/2001, seuraavasti:

4 §
Valtiontakuun myöntäminen

Valtiontakuu voi olla enintään näyttelyesineiden vakuutusarvon määräinen. Myönnettyjen valtiontakuiden yhteenlaskettu takuuvastuu saa samanaikaisesti olla enintään 1 000 miljoonaa euroa.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2009

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Kulttuuri- ja urheiluministeri
Stefan Wallin

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.