Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 181/2008
Hallituksen esitys Eduskunnalle suomalaisille pankeille myönnettävistä väliaikaisista valtiontakauksista

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta antaisi perustuslain 82 §:n 2 momentissa tarkoitetun suostumuksensa siihen, että valtioneuvosto voisi antaa määräämillään ehdoilla vastavakuuksia vaatimatta valtiontakauksen suomalaisten pankkien tai niiden omistusyhteisöjen liikkeeseen laskemille rahoitusmarkkinoiden ja rahoitushuollon toiminnan turvaamiseksi tarvittaville velkainstrumenteille. Takauksia tultaisiin valtioneuvoston harkinnan mukaan antamaan valtuuksien voimaantulon jälkeen ilman muita vakuuksia liikkeeseen laskettaville sijoitustodistuksille ja joukkovelkakirjalainoille. Takauksia voidaan myöntää vain toimintakelpoisille ja vakavaraisuusvaatimukset täyttäville pankeille. Takauksista tullaan perimään markkinaehtoinen maksu ja takauksia voi esitettyjen valtuuksien nojalla olla voimassa yhteensä enintään 50 miljardia euroa. Määrä vastaa suuruusluokaltaan taattavien velkainstrumenttien jälleenrahoitustarvetta. Väliaikaiset valtuudet valtiontakauksen myöntämiseen ovat voimassa vuoden 2009 loppuun, kuitenkin siten, että valtioneuvoston tulee 30 päivään huhtikuuta 2009 mennessä arvioida tarve uusien takausten myöntämiseen.


PERUSTELUT

Euroalueen jäsenvaltioiden hallitusten ja valtionpäämiehet antoivat 12 päivänä lokakuuta 2008 pitämässään huippukokouksessa julistuksen euroalueen valtioiden ja Ison-Britannian yhteisistä toimenpiteistä rahoitusmarkkinoiden vakauden palauttamiseksi. Julistuksen päämäärät on Suomessa tarkoitus toteuttaa samanlaisilla toimenpiteillä, kuin muissakin EU-maissa. Ensisijaisen tärkeätä on, että suomalaisten pankkien kilpailuasema säilyy neutraalina. Ensivaiheen toimenpiteenä rahoitushuollon toiminnan turvaamiseksi on tärkeätä voida tarvittaessa myöntää valtiontakauksia pankkien likviditeetin turvaamiseksi. Myöhemmin voivat tulla kysymykseen muut tähän liittyvät hallituksen esitykset.

Kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla ja useissa muissa maissa esiin tulleiden ongelmien vuoksi on kuitenkin myös meillä perusteltua varautua mahdollisesti tarvittaviin väliaikaisiin tukitoimiin erityisesti pankkien likviditeetin varmistamiseksi. Luottoluokituslaitokset ovat kannanotoissaan kiinnittäneet huomiota valmisteilla olevien laajojen kansainvälisten tukitoimien positiiviseen vaikutukseen pankkisektorin luottamuksen palauttamisessa ja rahoitusmarkkinoiden vakauttamisessa.

Esitettäviin takauksiin ja niistä perittäviin markkinaehtoisiin maksuihin sovelletaan lakia valtion lainanannosta sekä valtiontakauksesta ja valtiontakuusta (449/1988). Takauksia voidaan tarvittaessa kuitenkin myöntää ilman turvaavaa vakuutta. Päättäessään valtiontakausten käyttöön ottamisesta valtioneuvosto tulee samalla vahvistamaan tarkemmat periaatteet, joita noudatetaan päätettäessä takauksen piiriin hyväksyttävien pankkien ottolainauksen rakenteesta ja suuruudesta. Takauksia tullaan myöntämään laina-ajaltaan vähintään kolmen kuukauden ja enintään viiden vuoden pituisille lainoille. Valtiontakauksista perittävistä maksuista annetun valtioneuvoston asetuksen (20/2003) 3 §:n mukaan, sellaisena kuin säännös on muutettuna 21 päivänä helmikuuta 2008 annetulla asetuksella 109/2008, voidaan pitkäaikaisen lainan takauksesta periä 0,50 %:n vuotuismaksu ja 0,25 %:n kertamaksu. Lyhytaikaisesta lainasta peritään laina-ajan mukaan määräytyvä 0,25 %:n maksu. EU-maiden piirissä sovellettavaksi tulevien maksutasojen yhdenmukaistamiseksi tai muiden olosuhteiden niin vaatiessa takausmaksuja tullaan valtioneuvoston asetuksella muuttamaan.

Edellä lausutun perusteella ehdotetaan,

että Eduskunta päättäisi perustuslain 82 §:n 2 momentin mukaisesti antaa suostumuksensa sille, että valtioneuvosto tai sen määräämillä tarkemmilla ehdoilla valtiovarainministeriö tai valtiokonttori voi vastavakuuksia vaatimatta antaa omavelkaisen valtiontakauksen suomalaisen pankin tai sen omistusyhteisön antamien sijoitustodistusten tai liikkeeseen laskemien laina-ajaltaan enintään viiden vuoden pituisten joukkovelkakirjalainojen takaisinmaksamisen ja muiden ehtojen täyttämisen vakuudeksi siten, että takauksia saa olla voimassa yhteenlasketulta nimellisarvoltaan enintään 50 000 000 000 euron määräisten lainojen vakuutena ja siten, että valtioneuvoston tulee 30 päivään huhtikuuta 2009 mennessä arvioida tarve myöntää uusia takauksia, sekä siten, että valtuudet takauksen myöntämiseen päättyvät vuoden 2009 lopussa.

Helsingissä 22 päivänä lokakuuta 2008

Tasavallan Presidentti
Tarja halonen

Hallinti- ja kuntaministeri
Mari Kiviniemi

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.