Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 41/2008
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annettua lakia. Säännöksiä soveltamisalasta, koulutuskeskuksen velvollisuuksista ja kuljettajan ammattipätevyyskortin myöntämisestä täsmennettäisiin. Laki koskisi C-, C1-, D- ja D1-luokan ajoneuvon kuljettajia. Lain soveltamisalaan ei kuuluisi ulkomailta saapuvaa linja-autoa kuljettava, jolta ei kuljetuksen lähtömaassa vaadita ammattipätevyyttä epäkaupallisissa kuljetuksissa. Koulutuskeskuksen olisi ilmoitettava muutoksista toimintaa valvovalle. Lisäksi lakiin otettaisiin säännökset koulutuskeskuksen velvollisuudesta koulutusta koskevien asiakirjojen säilyttämiseen. Ammattipätevyyskortin voimassaolo päättyisi samaan aikaan ammattipätevyyden kanssa.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 10 päivänä syyskuuta 2008.


PERUSTELUT

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain (273/2008) 2 §:n 1 momentin mukaan laki koskee kuorma- ja linja-auton kuljettajalta vaadittavaa ammattipätevyyttä. Soveltamisalan ulkopuolelle jäävät kuitenkin eräät sellaisten ajoneuvojen kuljettajat, joilla suoritetaan samanlaisia kuljetuksia kuin kuorma-autolla ja joiden kuljettaminen edellyttää kuorma-auton ajokorttia. Esimerkiksi liikennetraktorin kuljettamiseen vaaditaan ajokorttiasetuksen (845/1990) mukaan C-luokan ajokortti. Lakiin ehdotetaan otettavaksi kuorma-auton ja linja-auton määritelmä. Kuorma-autolla tarkoitettaisiin ajoneuvoa, jonka kuljettamiseen vaaditaan C- tai C1-luokan ajo-oikeus, ja linja-autolla ajoneuvoa, jonka kuljettaminen edellyttää D- tai D1-luokan ajo-oikeutta. Tämän perusteella lakia sovellettaisiin myös liikennetraktorin kuljettajiin.

Lain 2 §:n 3 momentin 7 kohdan mukaan laki ei koske kuljettajaa, kun linja-autoa käytetään yksityisesti muihin kuin kaupallisiin henkilökuljetuksiin, jotka suoritetaan kuljettajan kanssa samassa taloudessa asuvien kuljettamiseksi, ja linja-auton omistaa joku heistä. Säännös on ankarampi kuin maanteiden tavara- ja henkilöliikenteeseen tarkoitettujen tiettyjen ajoneuvojen kuljettajien perustason ammattipätevyydestä ja jatkokoulutuksesta annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2003/59/EY edellytetään. Soveltamisalaa ehdotetaan täsmennettäväksi niiden tapausten varalta, joissa kuljettaja saapuu linja-auton ja matkustajien kanssa maahan tilapäisesti ja kysymys on yksityisestä kuljetuksesta, joka ei ole kaupallinen ja johon lähtömaassa ei vaadita ammattipätevyyttä.

Lain 14 §:n 1 momentin mukaan koulutuskeskuksen on ilmoitettava koulutuskeskusta hyväksyttäessä annetuissa tiedoissa tapahtuneista muutoksista hyväksymisestä päättäneelle viranomaiselle. Muutokset voivat olla hyvin erilaisia, eivätkä ne välttämättä edellytä koulutuskeskuksen hyväksyjän toimenpiteitä. Tämän vuoksi ilmoitusten tekeminen koulutuskeskuksen hyväksyneelle työllistäisi tätä tarpeettomasti. Ilmoitukset ohjattaisiin tehtäviksi toiminnan valvojalle. Tarkemmat säännökset ilmoittamisesta annettaisiin valtioneuvoston asetuksella.

Koulutettavien oikeusturvan varmistamiseksi erityisesti jatkokoulutuksen yhteydessä koulutuskeskukselle olisi tarpeen asettaa velvoite koulutusta koskevien asiakirjojen säilyttämiseen tietyn aikaa. Velvoite koskisi jatkokoulutuksen asiakirjoja ja palvelisi myös koulutuskeskuksen valvonnan tarpeita. Tietoja voitaisiin tarvittaessa luovuttaa myös ammattipätevyyden osoittavan asiakirjan myöntäjälle. Asiakirjojen säilyttämisaika voisi normaalisti olla vähintään kuusi vuotta, mikä kattaisi yhden jatkokoulutusperiodin. Siirtymäkauden järjestelyjen kohdalla säilytysaika olisi pitempi.

Ammattipätevyyskortin myöntämistä koskevan 20 §:n 2 momentin mukaan ammattipätevyyskortti myönnetään viideksi vuodeksi, kuitenkin enintään ajaksi, jonka hakijan ajo-oikeus on voimassa. Ammattipätevyyskortin voimassaolo perustuu ammattipätevyyden voimassaoloon, eikä korttia voida myöntää ammattipätevyyden voimassaoloa pidemmäksi ajaksi. Ammattipätevyyden voimassaolosta säädetään 7 §:n 2 momentissa. Sen viiden vuoden voimassaolojakso alkaa perustason ammattipätevyyden saavuttamisesta eli siitä, kun todistus kokeen suorittamisesta annetaan. Ammattipätevyyskortin myöntämispäivä voi olla sama kuin ammattipätevyyden alkamispäivä, mutta se voi olla myös myöhäisempi kortin hakemisen ja päätöksen tekemisen ajankohdan mukaan. Jos ajankohta on myöhäisempi, kortti myönnetään käytännössä lyhyemmäksi ajaksi kuin viideksi vuodeksi. Koska ammattipätevyyden saavuttamisesta on nimenomaiset säännökset olemassa, kortti myönnettäisiin määräajaksi, joka päättyisi samaan aikaan ammattipätevyyden voimassaolon kanssa, ellei ajo-oikeus pääty jo aikaisemmin.

2 Esityksen vaikutukset

Esityksellä selkeytettäisiin menettelykäytäntöä sekä turvattaisiin koulutuksen saaneiden edut ja valvonnan tarpeet. Ulkomaisen linja-auton kuljettajaa koskevilla säännöksillä täsmennettäisiin ammattipätevyysvaatimusta. Esityksellä ei ole valtiontaloudellisia vaikutuksia.

3 Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu liikenne- ja viestintäministeriössä. Ehdotukset ovat olleet lausunnolla osana taksinkuljettajan ammattipätevyyttä koskevaa esitysluonnosta joulukuussa 2007.

4 Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 10 päivänä syyskuuta 2008.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä 16 päivänä maaliskuuta 2007 annetun lain (273/2007) 14 §:n 1 momentti ja 20 §:n 2 momentti, sekä

lisätään 2 §:ään uusi 4 momentti ja lakiin uusi 2 a ja 14 a § seuraavasti:

1 luku

Yleiset säännökset

2 §
Soveltamisala

Tämä laki ei koske myöskään ulkomailla vakinaisesti asuvaa kuljettajaa, joka tuo maahan tilapäistä käyttöä varten ulkomailla rekisteröidyn linja-auton ja käyttää sitä muihin kuin kaupallisiin henkilökuljetuksiin ajoneuvon mukana tulleiden matkustajien kuljettamiseksi täällä. Kuljettajan tulee kuitenkin täyttää siinä ETA-valtiossa voimassa olevat kuljettajaa koskevat vaatimukset, josta kuljetus on lähtöisin.

2 a §
Määritelmiä

Tässä laissa tarkoitetaan:

1) kuorma-autolla ajoneuvoa, jonka kuljettamiseen vaaditaan C- tai C1-luokan ajo-oikeus;

2) linja-autolla ajoneuvoa, jonka kuljettamiseen vaaditaan D- tai D1-luokan ajo-oikeus.

14 §
Koulutuskeskuksen vastuu koulutuksen järjestämisessä ja koulutuskeskuksen hyväksymisen peruuttaminen

Koulutuskeskus vastaa siitä, että opetus annetaan koulutuskeskuksen hyväksymistä koskevassa hakemuksessa ja sen lisäksi annettujen tietojen sekä hyväksymisen ehtojen mukaisesti. Jos hakemuksessa annetuissa tai muissa hakijan antamissa tiedoissa tapahtuu muutoksia, koulutuskeskuksen on välittömästi ilmoitettava siitä koulutuskeskuksen toimintaa 13 §:n mukaan valvovalle. Tarkemmat säännökset ilmoittamisesta annetaan valtioneuvoston asetuksella.


14 a §
Koulutusta koskevien asiakirjojen säilyttäminen

Koulutuskeskuksen on säilytettävä jatkokoulutuksen järjestämistä ja jatkokoulutuksen suorittaneita koskevat asiakirjat niin kauan kuin jatkokoulutuksesta annettua todistusta voidaan käyttää ammattipätevyyskortin tai ajokorttiin tehtävän ammattipätevyysmerkinnän hakemiseen. Tämän jälkeen koulutuksen suorittajia koskevat henkilötiedot on hävitettävä. Tietoja saadaan luovuttaa hakemusasian käsittelemiseksi ammattipätevyyskortin ja ajokorttiluvan myöntäjälle.

20 §
Ammattipätevyyskortin myöntäminen

Ammattipätevyyskortti myönnetään ajaksi, joka päättyy samaan aikaan ammattipätevyyden kanssa, kuitenkin enintään ajaksi, jonka hakijan ajo-oikeus on voimassa. Kortin myöntämisestä ja myöntämiseen liittyvästä menettelystä säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .


Helsingissä 18 päivänä huhtikuuta 2008

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Liikenneministeri
Anu Vehviläinen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.