Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 74/2007
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maatalousyrittäjien lomituspalvelulain 6 ja 7 f §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maatalousyrittäjien lomituspalvelulakia siten, että kotieläintalousyrittäjän oikeus saada lomituspalveluja vuosiloman ajaksi lisääntyy yhdellä päivällä ja että sijaisapuun oikeutetulla maatalousyrittäjällä olisi oikeus saada sijaisapua myös tuottajajärjestön maakunnalli-

sen luottamuselimen kokoukseen osallistumista varten.

Esitys liittyy valtion vuoden 2008 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

1.1. Oikeus vuosilomaan

Maatalousyrittäjien lomituspalvelulain (1231/1996) 4 §:n 1 momentin mukaan vuosilomaan on oikeutettu maatalousyrittäjä, joka harjoittaa karjataloutta päätoimisesti. Karjatalouden tulee käsittää vähintään neljä kotieläinyksikköä, joista säädetään tarkemmin asetuksella. Lain 6 §:n mukaan 4 §:ssä tarkoitetulla maatalousyrittäjällä on oikeus saada lomituspalveluja kalenterivuoden aikana vuosilomaa varten 24 päivän ajaksi.

Hallitusohjelman mukaisesti säännöstä ehdotetaan muutetavaksi niin, että maatalousyrittäjän oikeus saada lomituspalveluja vuosiloman ajaksi lisääntyy yhdellä päivällä. Muutoksen jälkeen vuosiloman pituus olisi 25 päivää kalenterivuodessa. Vuosiloman lisäämisen tavoitteena on tukea kotieläintalousyrittäjien työssä jaksamista, sillä kotieläintalousyrittäjien työ on sitovaa työviikon ollessa seitsenpäiväinen.

1.2. Oikeus sijaisapuun tuottajajärjestön kokoukseen osallistumista varten

Maatalousyrittäjien lomituspalvelulain 7 f §:n 4 kohdan mukaan sijaisapuun oikeutetulla maatalousyrittäjällä on oikeus saada sijaisapua tuottajajärjestön valtakunnallisen tai kansainvälisen luottamuselimen kokoukseen osallistumista varten enintään kokouksen ja siihen liittyvien matkojen ajaksi.

Etenkin pitkien etäisyyksien alueilla maakunnallisiin kokouksiin osallistuminen saattaa vaatia yhtä paljon aikaa kuin valtakunnallisiin kokouksiin osallistuminen. Siksi ei ole tarkoituksenmukaista, että sijaisapu rajoittuu vain valtakunnalliseen tai kansainväliseen kokoukseen osallistumiseen. Säännöstä ehdotetaan muutettavaksi niin, että myös tuottajajärjestön maakunnallisen luottamuselimen kokoukseen osallistumista varten olisi oikeus saada sijaisapua.

2. Esityksen vaikutukset

Maatalousyrittäjien vuosilomaoikeuden lisääminen yhdellä päivällä lisää valtion vuoden 2008 talousarviossa arvioitujen lomituspäivien lukumäärää noin 29 800:lla. Muutoksen johdosta valtion korvattavien kustannusten määrä lisääntyy arviolta 4 700 000 eurolla vuonna 2008. Kustannusten lisäystä arvioitaessa on otettu huomioon, että vuosilomapäivien lisääntyminen todennäköisesti vähentää hieman maksullisen lomittaja-avun käyttöä ja ehkä myös sijaisavun tarvetta.

Vuosilomaoikeuden lisääntyminen yhdellä päivällä lisää lomittajatyövoiman tarvetta noin 140 työvuodella.

Tuottajajärjestöjen maakunnallisiin luottamuselinten kokouksiin osallistumista varten myönnettävä sijaisapu lisäisi valtion korvattavia kustannuksia vuositasolla arviolta noin 100 000 eurolla. Kustannusten lisäys on arvioitu olettaen, että noin 200 maatalousyrittäjällä olisi tarvetta sijaisapuun tällä perusteella. Sijaisapupäivien määrä vuodessa voisi olla enintään noin 800.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu maatalouslomituksen kehittämismahdollisuuksia selvittäneen työryhmän ehdotusten pohjalta sosiaali- ja terveysministeriössä (STM selvityksiä 2006:40). Valmistelun yhteydessä on kuultu Maatalousyrittäjien eläkelaitosta, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:tä, Maatalouslomittajat ry:tä sekä Kunnallista työmarkkinalaitosta.

4. Riippuvuus muista esityksistä

Esitys liittyy valtion vuoden 2008 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

5. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki maatalousyrittäjien lomituspalvelulain 6 ja 7 f §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 20 päivänä joulukuuta 1996 annetun maatalousyrittäjien lomituspalvelulain (1231/1996) 6 § ja 7 f §:n 4 kohta,

sellaisina kuin ne ovat, 6 § laissa 1141/2002 ja 7 f §:n 4 kohta laissa 1135/2001, seuraavasti:

6 §
Oikeus vuosilomaan

Edellä 4 §:ssä tarkoitetulla maatalousyrittäjällä on oikeus hakemuksesta saada lomituspalveluja kalenterivuoden aikana vuosilomaa varten 25 päivän ajaksi.

7 f §
Sijaisapu muilla perusteilla

Sijaisapuun oikeutetulla maatalousyrittäjällä on oikeus saada sijaisapua:


4) tuottajajärjestön maakunnallisen, valtakunnallisen tai kansainvälisen luottamuselimen kokoukseen osallistumista varten enintään kokouksen ja siihen liittyvien matkojen ajaksi; sekä



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä lain täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 13 päivänä syyskuuta 2007

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Peruspalveluministeri
Paula Risikko

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.