Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 28/2007
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maaseutuelinkeinojen tukitehtäviä hoidettaessa noudatettavasta menettelystä annetun lain 10 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan maaseutuelinkeinojen tukitehtäviä hoidettaessa noudatettavasta menettelystä annettua lakia muutettavaksi. Lakiin lisättäisiin siitä nyt puuttuva maininta, että työvoima- ja elinkeinokeskuksen ja Maaseutuviraston päätöksiin haetaan muutosta valittamalla maaseutuelinkeinojen valituslautakuntaan.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotettu muutos

Maaseutuelinkeinojen tukitehtäviä hoidettaessa noudatettavasta menettelystä annettu laki (1336/1992) on maataloushallintoa koskeva yleislaki, jota sovelletaan sekä kansallisista että Euroopan yhteisön varoista maksettavien maataloustukien hallinnoinnissa, jollei muualla laissa toisin säädetä. Laissa säädetään maataloustukia hallinnoivien viranomaisten noudattamasta menettelystä, eräistä tuen hakijaa tai saajaa koskevista oikeuksista ja velvollisuuksista sekä muutoksenhausta tukiasioita koskeviin päätöksiin.

Lakia on muutettu 13 päivänä huhtikuuta 2007 annetulla ja 1 päivänä toukokuuta 2007 voimaan tulleella lailla (428/2007). Muutosesitys on ollut osana hallituksen esitystä Maaseutuviraston toimivaltuuksia koskevaksi lainsäädännöksi (HE 218/2006 vp). Muutoksenhakumenettelyä koskevan sanotun lain 10 §:n 1 momentista on asiaa eduskunnassa käsiteltäessä jäänyt pois hallituksen esityksessä siihen sisältynyt lause: ”Työvoima- ja elinkeinokeskuksen ja Maaseutuviraston päätökseen saa hakea muutosta valittamalla maaseutuelinkeinojen valituslautakuntaan.” Pykälän 2 ja 3 momentti ovat sen sijaan asianmukaiset. Viimeksi mainitussa momentissa säädetään jatkomuutoksenhausta valituslautakunnan päätöksiin.

Edellä olevan perusteella ehdotetaan lain 10 §:n 1 momenttia muutettavaksi lisäämällä siihen säännös, jonka mukaan työvoima- ja elinkeinokeskuksen ja Maaseutuviraston päätökseen haetaan muutosta valittamalla maaseutuelinkeinojen valituslautakuntaan.

2. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu maa- ja metsätalousministeriössä yhteistoiminnassa maaseutuelinkeinojen valituslautakunnan kanssa.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Lakia ehdotetaan kuitenkin sovellettavaksi jo 1 päivästä toukokuuta 2007.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki maaseutuelinkeinojen tukitehtäviä hoidettaessa noudatettavasta menettelystä annetun lain 10 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan maaseutuelinkeinojen tukitehtäviä hoidettaessa noudatettavasta menettelystä 18 päivänä joulukuuta 1992 annetun lain (1336/1992) 10 §:n 1 momentti, sellaisena kuin se on laissa 428/2007, seuraavasti:

10 §
Muutoksenhaku

Kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen tämän lain nojalla tekemään päätökseen ei saa hakea valittamalla muutosta. Kunnan maaseutuelinkeinoviranomaisen päätökseen haetaan muutosta tekemällä kirjallinen oikaisuvaatimus työvoima- ja elinkeinokeskukselle 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Toimivaltainen on se työvoima- ja elinkeinokeskus, jonka toimialueella asianomainen kunta sijaitsee. Työvoima- ja elinkeinokeskuksen ja Maaseutuviraston päätökseen saa hakea muutosta valittamalla maaseutuelinkeinojen valituslautakuntaan. Valituslautakuntaan valitetaan myös Ahvenanmaan maakunnan lääninhallituksen tässä laissa tarkoitetussa asiassa tekemästä päätöksestä. Muutoksenhakuun sovelletaan muutoin, mitä hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 2007.

Tätä lakia sovelletaan kuitenkin jo 1 päivästä toukokuuta 2007.


Helsingissä 1 päivänä kesäkuuta 2007

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Maa- ja metsätalousministeri
Sirkka-Liisa Anttila

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.