Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 212/2006
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Bulgarian tasavallasta ja Romaniasta tuotavan tavaran arvonlisäverotuksesta eräissä tapauksissa

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki Bulgarian tasavallasta ja Romaniasta tuotavan tavaran arvonlisäverotuksesta eräissä tapauksissa.

Ehdotetulla lailla toteutettaisiin yhteisön lainsäädännössä edellytetty siirtymävaiheen sääntely tilanteissa, joissa Bulgarian tasavallasta tai Romaniasta tuotu tavara on asetettu tulliselvitys- tai tullimenettelyyn ennen näiden maiden liittymistä Euroopan unioniin tai joissa tavara on ennen liittymisajankohtaa viety kyseisistä valtioista ja tuotu Suomeen mainitun ajankohdan jälkeen. Tällaisiin tavaroihin sovellettaisiin edellä mainittujen menettelyjen päättyessä tai tuonnin yhteydessä edelleenkin tavaran maahantuonnin arvonlisäverotusta koskevia säännöksiä eikä yhteisökauppaa koskevia sääntöjä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan, kun Bulgarian tasavalta ja Romania liittyvät Euroopan unioniin.


YLEISPERUSTELUT

1. Nykytila

1.1. Kansallinen lainsäädäntö

Arvonlisäverolaissa (1501/1993) tavarakauppaa säätelevät eri säännökset sen mukaan, onko Suomeen saapunut tavara peräisin Euroopan unionin jäsenvaltioiden alueen, jäljempänä yhteisön, ulkopuolelta vai toisesta jäsenvaltiosta. Arvonlisäverolain 1 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan arvonlisäveroa suoritetaan valtiolle Suomessa tapahtuvasta tavaran maahantuonnista yhteisön ulkopuolelta sekä 3 kohdan mukaan Suomessa tapahtuvasta 26 a §:ssä tarkoitetusta tavaran yhteisöhankinnasta toisesta jäsenvaltiosta.

Jäsenvaltioiden väliseen tavarakauppaan sekä eräisiin tavaransiirtoihin jäsenvaltiosta toiseen sovelletaan yhteisökaupan säännöksiä, jotka perustuvat pääasiassa kulutusmaaperiaatteelle.

Tavaroiden myynti tai siirto jäsenvaltiosta toiseen on veroton yhteisömyynti, jos ostaja on toisen jäsenvaltion arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitty yritys. Arvonlisäverolain 72 a §:n mukaan veroa ei suoriteta 72 b §:ssä tarkoitetusta tavaran yhteisömyynnistä. Yhteisömyynnillä tarkoitetaan irtaimen esineen myyntiä, jos myyjä, ostaja tai joku muu heidän puolestaan kuljettaa esineen ostajalle Suomesta toiseen jäsenvaltioon. Yhteisömyyntinä pidetään myös lain 18 a §:n mukaisesti elinkeinonharjoittajan Suomessa harjoittaman liikkeen omaisuuteen kuuluvan tavaran siirtoa Suomesta toiseen jäsenvaltioon elinkeinonharjoittajan liiketoimia varten.

Ostoja ja siirtoja toisista jäsenvaltioista verotetaan tavaran saapumisvaltiossa yhteisöhankintana. Arvonlisäverolain 26 a §:n mukaan tavaran yhteisöhankinnalla tarkoitetaan irtaimen esineen omistusoikeuden vastikkeellista hankintaa, jos myyjä, ostaja tai joku muu heidän puolestaan kuljettaa esineen ostajalle jäsenvaltiosta toiseen. Tavaran yhteisöhankintana pidetään myös elinkeinonharjoittajan toisessa jäsenvaltiossa harjoittaman liikkeen omaisuuteen kuuluvan tavaran siirtoa Suomeen elinkeinonharjoittajan liiketoimia varten. Lain 63 e §:n mukaan tavaran yhteisöhankinta on tapahtunut Suomessa, jos ostajalle kuljetettava tavara on täällä kuljetuksen päättyessä.

Unionin jäsenvaltion ja unionin ulkopuolisen valtion eli kolmannen valtion väliseen kauppaan sovelletaan maahantuontia ja vientiä koskevia säännöksiä, joiden mukaan tavaran vienti Yhteisön alueen ulkopuolelle on verotonta ja tavaran tuonti yhteisön alueelle verotetaan maahantuontia koskevien säännösten mukaisesti. Samat säännökset koskevat sekä elinkeinonharjoittajien että yksityisten henkilöiden tuomia tavaroita. Lain 86 §:n mukaan tavaran maahantuonnilla tarkoitetaan tavaran tuontia Yhteisöön. Tavaran maahantuontina ei kuitenkaan pidetä sellaisen tavaran tuontia, joka on muussa kuin 86 a §:n 4 momentissa tarkoitetussa tilanteessa asetettu tullikoodeksin 163-165 artiklassa tarkoitettuun sisäiseen passitusmenettelyyn.

Arvonlisäverolain 86 a §:ssä säädetään tavaran maahantuonnista Suomessa. Tavaran maahantuonti tapahtuu Suomessa, jos tavara on Suomessa, kun se tuodaan Yhteisöön. Samoin maahantuonti tapahtuu Suomessa, jos tavaraan on Yhteisön tullialueelle tuotaessa sovellettu jotakin tulliselvitysmuotoa tai tullimenettelyä ja tavara on Suomessa kyseisen menettelyn päättyessä. Edellä tarkoitettuja menettelyjä ovat

- tullikoodeksin 50-53 artiklassa tarkoitettu väliaikainen varastointi,

- tavaran siirtäminen tullikoodeksin 166 artiklassa tarkoitettuun vapaavarastoon tai vapaa-alueelle,

- tullikoodeksin 98-113 artiklassa tarkoitettu tullivarastointimenettely tai tullikoodeksin 114 artiklassa tarkoitettu sisäinen jalostusmenettely suspensiojärjestelyin,

- tullikoodeksin 137-144 artiklassa tarkoitettu väliaikainen maahantuontimenettely täysin tulleitta sekä

- tullikoodeksin 91-97 artiklassa tarkoitettu ulkoinen passitusmenettely.

1.2. Yhteisölainsäädäntö

Arvonlisäverotuksesta säädetään Suomea sitovasti jäsenvaltioiden liikevaihtoverolainsäädännön yhdenmukaistamisesta — yhteinen arvonlisäverojärjestelmä: yhdenmukainen määräytymisperuste 17 päivänä toukokuuta 1977 annetussa kuudennessa neuvoston direktiivissä 77/388/ETY, jäljempänä kuudes arvonlisäverodirektiivi.

Kuudennen arvonlisäverodirektiivin 2 artiklan mukaan arvonlisäveroa on kannettava verovelvollisen tässä ominaisuudessaan maan alueella suorittamasta vastikkeellisesta tavaroiden luovutuksesta ja palvelujen suorituksesta sekä tavaran maahantuonnista.

Jäsenvaltioiden on kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 c artiklan A kohdan a alakohdan mukaan vapautettava verosta sellaisten tavaroiden luovutukset, jotka myyjä tai hankkija taikka joku muu näiden lukuun kuljettaa tai lähettää toiseen jäsenvaltioon sellaiselle toiselle verovelvolliselle tai oikeushenkilölle, joka ei ole verovelvollinen, joka toimii verovelvollisena muussa jäsenvaltiossa kuin tavaroiden lähetyksen tai kuljetuksen lähtöjäsenvaltiossa. Korvausta vastaan suoritettaviin toimituksiin rinnastetaan 28 a artiklan 5 kohdan b alakohdan mukaan verovelvollisen suorittama yrityksen tavaran siirtäminen toiseen jäsenvaltioon.

Tavaran yhteisöhankinnasta säädetään kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 a artiklassa. Kyseisen artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaan arvonlisäveroa on kannettava verovelvollisen tässä ominaisuudessa suorittamista tavaroiden yhteisöhankinnoista, jos myyjä on verovelvollinen, joka toimii tässä ominaisuudessa. Säännös koskee vastaavasti oikeushenkilöä, joka ei ole verovelvollinen. Artiklan 3 kohdan mukaan tavaran yhteisöhankinnalla tarkoitetaan omistajan hallintaoikeuden saamista irtaimeen aineelliseen omaisuuteen, jonka myyjä tai hankkija tai joku muu näiden lukuun lähettää tai kuljettaa tavaran hankkijalle muuhun kuin lähetyksen tai kuljetuksen lähtöjäsenvaltioon.

Maahantuonnista säädetään kuudennen arvonlisäverodirektiivin 7 artiklan 2 ja 3 kohdassa. Kyseisissä säännöksissä määritellään paikka, jossa tavaran maahantuonnin Yhteisöön katsotaan tapahtuvan (tuontipaikka). Direktiivin 7 artiklan 2 kohdan mukaan tuontipaikkana on se jäsenvaltio, jonka alueella tavara on, kun tavara tuodaan yhteisöön. Direktiivin 7 artiklan 3 kohta koskee tilannetta, jossa vapaaseen liikkeeseen tullaamaton tavara sen tullessa yhteisöön ilmoitetaan johonkin kuudennen arvonlisäverodirektiivin 16 artiklan 1 kohdan B alakohdan a-d alakohdassa mainittuun menettelyyn, väliaikaiseen maahantuontimenettelyyn täysin tuontitulleitta tai ulkoiseen passitusmenettelyyn. Tällöin tavaran tuontipaikkana on se jäsenvaltio, jonka alueella tavara on, kun kyseinen menettely päättyy.

Kuudennen arvonlisäverodirektiivin 7 artiklan 3 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tullikoodeksin mukaiset tulliselvitysmuodot tai tullimenettelyt ovat

- koodeksin 50-53 artiklan mukainen väliaikainen varastointi,

- siirtäminen koodeksin 166 artiklassa tarkoitetulle vapaa-alueelle tai vapaavarastoon,

- koodeksin 98-113 artiklassa tarkoitettu tullivarastointimenettely tai 114 artiklassa tarkoitettu sisäinen jalostusmenettely suspensiojärjestelmää soveltaen,

- koodeksin 137-144 artiklassa tarkoitettu täysin tulliton väliaikainen maahantuontimenettely ja

- koodeksin 91-97 artiklassa tarkoitettu ulkoinen passitusmenettely.

1.3. Bulgarian tasavallan ja Romanian liittyminen Euroopan unioniin

Bulgarian tasavalta ja Romania ovat liittymässä Euroopan unionin jäseniksi. Kesäkuun 21 päivänä 2005 annetussa asiakirjassa Bulgarian tasavallan ja Romanian liittymisehdoista ja niiden sopimusten muutoksista, joihin Euroopan unioni perustuu, L 157/203, on määritelty ne periaatteet ja säännökset, joita sovelletaan Euroopan perustuslaista tehdyn sopimuksen voimaantulopäivään asti. Asiakirjan 53 artiklan 2 kohdan mukaan siltä osin kuin yhteisön perustamissopimuksen 249 artiklassa tarkoitettuihin direktiiveihin asiakirjalla tehdyt muutokset edellyttävät nykyisten jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten muuttamista, nykyiset jäsenvaltiot toteuttavat toimenpiteet, jotka ovat tarpeen, jotta ne voisivat noudattaa liittymispäivästä alkaen muutettuja direktiivejä. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava kyseisistä toimenpiteistä komissiolle viimeistään liittymispäivänä. Jos toimielinten ennen liittymistä antamia säädöksiä on mukautettava liittymisen johdosta ja jos tarvittavista mukautuksista ei ole määrätty tässä asiakirjassa tai liitteissä, asiakirjan 56 artiklan mukaan tätä varten tarvittavat säädökset antaa joko neuvosto määräenemmistöllä komission ehdotuksesta tai komissio, jos komissio on antanut alkuperäisen säädöksen. Jos kyseiset mukautukset hyväksytään liittymisen jälkeen, niitä voidaan soveltaa liittymispäivästä alkaen.

Komissio on syyskuun 22 päivänä 2006 antanut liittymisasiakirjan 56 artiklan perusteella ehdotuksen neuvoston direktiiviksi tiettyjen direktiivien mukauttamisesta verotuksen alalla Bulgarian tasavallan ja Romanian liittymisen johdosta; KOM(2006) 522. Direktiiviehdotuksen liitteen mukaisesti muutettaisiin kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan siirtymätoimenpiteet kattamaan Bulgarian tasavallan ja Romanian liittymisestä aiheutuvat muutokset. Neuvosto tekee asiasta todennäköisesti päätöksen loppuvuodesta 2006.

Siirtymätoimenpiteitä koskevan 28 p artiklan 1 kohdassa määritellään yhteisön, uusien jäsenvaltioiden sekä laajennetun yhteisön käsitteet kyseistä artiklaa sovellettaessa. Yhteisöllä tarkoitettaisiin yhteisön aluetta sellaisena kuin se on määritelty 3 artiklassa ennen liittymistä ja uusilla jäsenvaltioilla muutoksen jälkeen niiden jäsenvaltioiden aluetta, jotka liittyivät Euroopan unioniin 1 päivänä tammikuuta 1995 ja 1 päivänä toukokuuta 2004 sekä 1 päivänä tammikuuta 2007, sellaisena kuin se on kunkin jäsenvaltion osalta 3 artiklassa määritelty. Laajennetulla yhteisöllä tarkoitettaisiin yhteisön aluetta sellaisena kuin se on määritelty 3 artiklassa Bulgarian tasavallan ja Romanian liittymisen jälkeen.

Jos tavara on tuotu ennen liittymispäivämäärää yhteisön tai jonkin uuden jäsenvaltion alueelle ja sen jälkeen asetetaan joko väliaikaisen maahantuonnin menettelyyn kokonaan tuontitullitta tai johonkin 16 artiklan 1 kohdan B alakohdan a-d alakohdassa tarkoitetuista menettelyistä tai johonkin näihin verrattavaan menettelyyn jossain uusista jäsenvaltioista, eikä sitä ole poistettu tästä menettelystä ennen liittymispäivää, kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan 2 kohdan mukaan sovelletaan säännöksiä, jotka olivat voimassa sillä hetkellä, jolloin tavara asetettiin tähän menettelyyn siihen asti, kunnes tavara poistuu tästä menettelystä liittymispäivänä tai sen jälkeen.

Jos tavara on ennen liittymispäivämäärää asetettu yhteiseen passitusmenettelyyn tai muuhun passitusmenettelyyn eikä tavara ole poistunut menettelystä ennen liittymispäivää, artiklan 3 kohdan mukaan sovelletaan säännöksiä, jotka olivat voimassa sillä hetkellä, jolloin tavara asetettiin tähän menettelyyn, siihen asti, kunnes tavara poistuu tästä menettelystä liittymispäivän jälkeen. Tavaran tuontiin rinnastetaan 4 kohdan mukaan, siltä osin kuin on osoitettu sen olleen vapaassa liikkeessä jossain uusista jäsenmaista tai yhteisössä

a) mikä tahansa, myös sääntöjen vastainen, tavaran poistaminen väliaikaisen maahantuonnin menettelystä, johon se oli asetettu ennen liittymispäivää 2 kohdassa mainituin edellytyksin,

b) mikä tahansa, myös sääntöjen vastainen, tavaran poistaminen joko jostain 16 artiklan 1 kohdan B alakohdan a-d alakohdassa tarkoitetuista menettelyistä tai näihin rinnastettavasta menettelystä, johon tavara on asetettu ennen liittymispäivää 2 kohdassa mainituin edellytyksin,

c) jonkin 3 kohdassa tarkoitetun, ennen liittymispäivää uudessa jäsenvaltiossa aloitetun, verovelvollisen tässä ominaisuudessaan kyseisessä jäsenvaltiossa tavaroiden toimittamiseksi maksua vastaan ennen liittymispäivää aloittaman menettelyn päättyminen; ja

d) mikä tahansa 3 kohdassa tarkoitetun menettelyn aikana tapahtunut vilppi tai rikkomus c kohdassa tarkoitetuin edellytyksin.

Kuudennen arvonlisäverodirektiivin 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun tavaran tuontiin rinnastetaan 28 p artiklan 5 kohdan mukaan myös verovelvolliselle tai muulle kuin verovelvolliselle ennen liittymispäivää toimitettujen tavaroiden käyttö tämän henkilön toimesta liittymispäivämäärän jälkeen yhteisössä tai jossakin uudessa jäsenvaltiossa, jos näiden tavaroiden toimitus oli tai sen arveltiin olevan tullitonta joko 15 artiklan 1 ja 2 kohdan nojalla tai jonkin uusissa jäsenvaltioissa olevan vastaavanlaisen säännöksen nojalla ja tavaroita ei ole tuotu johonkin uusista jäsenvaltioista tai yhteisöön ennen liittymispäivää. Artiklan 6 kohdan mukaan 4 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa tuontia pidetään tapahtuneena 7 artiklan 3 kohdan mukaisesti jäsenvaltiossa, jonka alueella tavara poistuu menettelystä, johon se oli asetettu ennen liittymispäivää. Artiklan 7 kohdan mukaan poiketen siitä, mitä 10 artiklan 3 kohdassa säädetään, 7 artiklan 4 ja 5 kohdassa tarkoitettua tavaraa tuotaessa ei verolle ole määräytymisperustetta, jos tuotu tavara lähetetään tai kuljetetaan laajennetun yhteisön ulkopuolelle tai 4 kohdan a alakohdan mukaisesti tuotu tavara on muu kuin ajoneuvo, joka lähetetään edelleen tai kuljetetaan siihen jäsenvaltioon, josta se on viety, sille joka sen on vienyt. Artikla koskee myös tilannetta, jossa 4 kohdan a alakohdan mukaisesti tuotu tavara on ajoneuvo, joka on hankittu tai tuotu maahan ennen liittymispäivää jonkin uuden jäsenvaltion tai unionin jäsenvaltion kotimarkkinoiden yleisillä verotusta koskevilla edellytyksillä, eikä sille ole myönnetty viennin vuoksi vapautusta arvonlisäverosta tai arvonlisäveronpalautusta. Verolle ei ole muutoksen jälkeen määräytymisperustetta myöskään, jos Bulgarian tasavallan ja Romanian osalta ajoneuvon ensimmäinen käyttöpäivä oli ennen 1 päivää tammikuuta 1999 tai jos tuonnin vuoksi maksettavan veron määrä olisi mitättömän pieni.

2. Esityksen tavoitteet ja keskeiset ehdotukset

Bulgarian tasavalta ja Romania todennäköisesti liittyvät unionin jäseniksi vuoden 2007 alusta.

Komission antama direktiiviehdotus kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan muuttamisesta edellyttää Suomen kansallisten arvonlisäverosäännösten muuttamista Bulgarian tasavallan ja Romanian liittymishetkestä siten, että Bulgarian tasavaltaa ja Romaniaa pidetään kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan mukaisena uutena jäsenvaltiona, johon kyseisen artiklan säännöksiä sovelletaan.

Hallituksen esitys on tullut laatia jo ennen mainitun direktiivin hyväksymistä neuvostossa, jotta eduskunnalle jäisi riittävä aika lain käsittelyyn ja sen hyväksymiseen.

Koska direktiivin säännökset koskevat vain Bulgarian tasavallasta ja Romaniasta tapahtuvaa tavaran tuontia Suomeen, ehdotetaan, että direktiivi saatettaisiin Suomessa voimaan erillisellä lailla. Bulgarian tasavallan ja Romanian liittymisajankohdan jälkeen Bulgarian tasavallasta ja Romaniasta tapahtuvaan tavaran kuljetukseen Suomeen sovellettaisiin kolmansia maita koskevien maahantuontisäännösten sijaan sisämarkkina-alueella sovellettavia yhteisöhankintaa koskevia säännöksiä. Siirtymäkauden aikana sovellettaisiin kuitenkin kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan mukaisia säännöksiä veronkannon varmistamiseksi.

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi säännökset menettelystä, jota sovellettaisiin tilanteissa, joissa tavara on vientiselvitetty Bulgarian tasavallassa tai Romaniassa ennen liittymishetkeä, mutta se saapuu Suomeen vasta liittymisajankohdan jälkeen. Tällöin katsottaisiin, että liittymisen jälkeen yhteisöön Suomessa tuotu tavara olisi myös liittymisen jälkeen tuotu yhteisön ulkopuolelta. Ilman nyt ehdotettavia erityisiä säännöksiä arvonlisäverolain 86 §:n mukaista maahantuontitapahtumaa ei syntyisi, koska tavaran olisi Suomeen saapumishetkellä katsottava lähteneen toisesta jäsenvaltiosta. Tämä koskisi myös arvonlisäverolain 86 a §:n 3 momentin mukaisia tilanteita, joissa tavara on asetettu lainkohdan mukaiseen menettelyyn ennen maiden liittymishetkeä ja poistetaan menettelystä Suomessa liittymisajankohdan jälkeen.

3. Esityksen vaikutukset

Esityksen taloudelliset ja hallinnolliset vaikutukset olisivat vähäiset. Jos esitettyjä säännöksiä ei otettaisi kansalliseen lainsäädäntöön, vaarantuisi veron kanto tilanteissa, joissa arvonlisäverolain yhteisöhankintaa ja maahantuontia koskevia säännöksiä ei voitaisi edellä esitetyistä syistä soveltaa.

4. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu valtiovarainministeriössä. Asian valmistelussa on kuultu Tullihallitusta.

YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

1. Lakiehdotuksen perustelut

1 §. Pykälä koskisi tavaraa, joka on tuotu Bulgarian tasavallasta tai Romaniasta ennen niiden liittymistä unioniin ja johon on yhteisön tullialueelle tuotaessa sovellettu arvonlisäverolain 86 a §:n 3 momentin mukaista tulliselvitysmuotoa tai tullimenettelyä, jos tavara on tarkoitus ottaa menettelystä liittymisajankohdan jälkeen. Tällaisia tullimenettelyjä ovat tullikoodeksin 50-53 artiklassa tarkoitettu väliaikainen varastointi, tavaran siirtäminen tullikoodeksin 166 artiklassa tarkoitettuun vapaavarastoon tai vapaa-alueelle, tullikoodeksin 98-113 artiklassa tarkoitettu tullivarastointimenettely tai tullikoodeksin 114 artiklassa tarkoitettu sisäinen jalostusmenettely suspensiojärjestelyin, tullikoodeksin 137-144 artiklassa tarkoitettu väliaikainen maahantuontimenettely täysin tulleitta sekä tullikoodeksin 91-97 artiklassa tarkoitettu ulkoinen passitusmenettely. Säännös vastaisi kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan 2 ja 4 kohtaa.

Jotta tällaiset tavarat eivät välttyisi verolta, ennen Bulgarian tasavallan ja Romanian liittymisen ajankohtaa sovellettavia säännöksiä sovellettaisiin myös ajankohtana, jona tavara mainittujen säännösten perusteella poistuu näiden menettelyjen piiristä. Menettelyn päättyminen rinnastettaisiin tavaran maahantuontiin siten kuin arvonlisäverolain 86 a §:n 2 momentissakin säädetään. Myös sääntöjen rikkominen merkitsisi kysymyksessä olevan menettelyn päättymistä.

Säännöstä sovellettaisiin, jos tavara on ennen edellä mainittuihin menettelyihin asettamista ollut vapaassa liikkeessä Bulgarian tasavallassa tai Romaniassa ennen sen saapumista yhteisöön. Muussa tapauksessa tavaraan sovellettaisiin normaaleja maahantuontia koskevia säännöksiä.

2 §. Tavaraan, joka on asetettu johonkin passitusmenettelyyn ennen tämän lain voimaantuloa, sovellettaisiin ennen menettelyyn asettamista voimassa olleita säännöksiä sinä aikana, jona tavara on edellä mainittujen säännösten piirissä. Kun menettely päättyy, sovellettaisiin arvonlisäverolain säännöksiä tavaran maahantuonnista. Edellytyksenä olisi, että tavara on ennen passitusmenettelyä ollut vapaassa liikkeessä Bulgarian tasavallassa tai Romaniassa ja että tavara on asetettu ennen lain voimaantuloa menettelyyn elinkeinonharjoittajan toimesta tapahtuneen myynnin johdosta. Säännös vastaisi kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan 3 ja 4 kohtaa.

3 §. Verosta välttymisen estämiseksi tavaran maahantuontiin ehdotetaan rinnastettavaksi sellaisen tavaran käyttö Suomessa, jonka myynti on lähtövaltiossa vapautettu verosta ulkomaille myyntiä koskevien säännösten perusteella ennen Bulgarian tasavallan ja Romanian liittymisen ajankohtaa ja jota ei ole maahantuotu Suomeen ennen mainittua ajankohtaa. Edellytyksenä olisi lisäksi, että tavara on myyty Bulgarian tasavallassa tai Romaniassa. Säännös vastaisi kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan 5 kohtaa.

4 §. Pykälässä säädettäisiin tilanteista, joissa edellä 1 ja 2 §:ssä tarkoitetun tavaran maahantuonnin katsottaisiin tapahtuvan Suomessa. Säännös perustuisi kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan 6 kohtaan.

5 §. Kysymyksessä ei olisi verollinen maahantuonti, kun tavara tuotaisiin edellä 1, 2 ja 3 §:ssä tarkoitetuissa tilanteissa vain tilapäisesti yhteisöön ja vietäisiin uudelleen laajennetun yhteisön ulkopuolelle. Säännös vastaisi kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan 7 kohdan a alakohtaa.

6 §. Tavaran maahantuontia ei pidettäisi verollisena myöskään silloin, kun väliaikaisesti maahantuotu muu tavara kuin kuljetusväline poistuisi Suomessa väliaikaisen maahantuonnin menettelystä ja se toimitettaisiin takaisin alkuperäiselle viejälle siihen uuteen jäsenvaltioon, josta tavara on tuotu. Säännös perustuisi kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan 7 kohdan b alakohtaan.

7 §. Tarkoituksena on yksinkertaistaa niiden kuljetusvälineiden verokohtelua, jotka ovat ennen Bulgarian tasavallan ja Romanian liittymisen ajankohtaa asetettu väliaikaiseen maahantuontimenettelyyn täysin tuontitullitta ja väliaikainen maahantuontimenettely ei ole päättynyt ennen kyseistä ajankohtaa. Säännöksen mukaan veroa ei suoritettaisi Bulgarian tasavallasta tai Romaniasta verollisina hankituista kuljetusvälineistä. Veroa ei myöskään suoritettaisi kuljetusvälineistä, joiden ensimmäinen käyttöönotto on tapahtunut ennen vuotta 1999 tai joiden maahantuonnista suoritettavan veron määrä olisi vähäinen. Säännös vastaisi liittymisestä johtuvien muutosten jälkeen kuudennen arvonlisäverodirektiivin 28 p artiklan 7 kohdan c alakohtaa.

8 §. Lain voimaantulosta säädettäisiin valtioneuvoston asetuksella.

2. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan valtioneuvoston asetuksella, kun Bulgarian tasavallan ja Romanian liittyminen on varmistunut.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki Bulgarian tasavallasta ja Romaniasta tuotavan tavaran arvonlisäverotuksesta eräissä tapauksissa

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Tavaraan, joka on tuotu yhteisöön arvonlisäverolaissa (1501/1993) tarkoitetulla tavalla ja asetettu arvonlisäverolain 86 a §:n 3 momentissa tarkoitettuun menettelyyn ennen tämän lain voimaantuloa, sovelletaan tavaraa menettelyyn asetettaessa voimassa olleita säännöksiä sinä aikana, jona tavara edellä mainittujen säännösten perusteella on menettelyssä. Kun tavara otetaan edellä mainitusta menettelystä, sovelletaan, mitä arvonlisäverolaissa säädetään tavaran maahantuonnista. Edellytyksenä on, että tavara on ennen edellä mainittuun menettelyyn asettamista ollut vapaassa liikkeessä Bulgarian tasavallassa tai Romaniassa.

2 §

Tavaraan, joka on asetettu johonkin passitusmenettelyyn ennen tämän lain voimaantuloa, sovelletaan tavaraa menettelyyn asetettaessa voimassa olleita säännöksiä sinä aikana, jona tavara on edellä mainittujen säännösten perusteella passitusmenettelyssä. Kun menettely päättyy, sovelletaan arvonlisäverolain säännöksiä tavaran maahantuonnista. Edellytyksenä on, että tavara on ennen passitusmenettelyä ollut vapaassa liikkeessä Bulgarian tasavallassa tai Romaniassa ja että tavara on asetettu menettelyyn ennen tämän lain voimaantuloa asettamisvaltiossa elinkeinonharjoittajan toimesta tapahtuneen myynnin johdosta.

3 §

Mitä arvonlisäverolaissa säädetään tavaran maahantuonnista, sovelletaan tämän lain voimaantultua Suomessa tapahtuvaan tavaran käyttöön, jos

1) tavara on myyty käyttäjälle ennen lain voimaantuloa Bulgarian tasavallassa tai Romaniassa;

2) myynti on lähtövaltiossa vapautettu tai voitu vapauttaa verosta ulkomaille myyntiä koskevien säännösten perusteella; ja

3) tavaraa ei ole maahantuotu ennen lain voimaantuloa.

4 §

Edellä 1 ja 2 §:ssä tarkoitettu maahantuonti tapahtuu Suomessa, jos mainituissa lainkohdissa tarkoitettu menettely päättyy Suomessa.

5 §

Tavaran maahantuonnista ei suoriteta veroa 1-3 §:ssä tarkoitetuissa tilanteissa, jos tavara kuljetetaan tai lähetetään Euroopan yhteisön alueen ulkopuolelle.

6 §

Tavaran maahantuonnista ei suoriteta veroa väliaikaisen maahantuonnin päättyessä, jos muu tavara kuin kuljetusväline lähetetään tai kuljetetaan takaisin viejälle siihen valtioon, josta tavara on väliaikaisesti maahantuotu.

7 §

Ennen tämän lain voimaantuloa täysin tuontitullitta väliaikaiseen maahantuontimenettelyyn yhteisössä asetetun kuljetusvälineen maahantuonnista ei suoriteta veroa, jos

1) kuljetusväline on hankittu Bulgarian tasavallassa tai Romaniassa taikka maahantuotu Bulgarian tasavaltaan tai Romaniaan verotusta koskevien yleisten säännösten mukaisesti eikä kuljetusvälineen vienti ole oikeuttanut verottomuuteen tai veron palauttamiseen;

2) kuljetusvälineen ensimmäinen käyttöönotto on tapahtunut ennen 1 päivää tammikuuta 1999; tai

3) kuljetusvälineen maahantuonnista suoritettavan veron määrä olisi vähäinen.

8 §

Tämä laki tulee voimaan valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana.


Helsingissä 19 päivänä lokakuuta 2006

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Valtiovarainministeri
Eero Heinäluoma

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.