Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ravintoloiden eteisvahtimestareiden saamien palvelurahojen verotus

Tämä on vanha versio.

Vuosi 2006
VEROHALLINTO
OHJE Dnro
549/32/2006
Valtuutussäännös Päivämäärä
VerohallintoL (1557/95) 2 § 2 momentti 31.3.2006
Voimassaolo
31.3.2006 - 25.11.2007

Tämä ohje on korvattu 26.11.2007 annetulla ohjeella Palvelurahojen verotus (Dnro 1614/345/2007). 

Ravintoloiden eteisvahtimestarit voivat toimia joko ravintolaan työsuhteessa olevina työntekijöinä tai itsenäisinä yrittäjinä. Lisäksi on yleistä, että ravintolat ostavat vahtimestaripalveluja muilta yrityksiltä. Eteisvahtimestarit voivat saada työstään tuloja vapaaehtoisten palvelurahojen eli ns. tippien muodossa tai sellaisina palvelurahoina, joiden määrä on ilmoitettu etukäteen. Verohallitus on 20.12.2004 antanut vapaaehtoisten palvelurahojen verokohtelua koskevan ohjeen Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan asiakkaalta saamien vapaaehtoisten palvelurahojen verokohtelu (dnro 2230/40/2004).

Vakiintuneen verotuskäytännön mukaan sekä palvelurahapalkkaisten että kiinteäpalkkaisten ravintolaan työsuhteessa olevien eteisvahtimestareiden saamat palvelurahat on katsottu vahtimestareiden saamiksi ansiotuloiksi. Verotuksessa työsuhteisten vahtimestareiden palvelurahoja on käsitelty EPA 19 §:n ja EPL 23 §:n mukaan ennakonkannonalaisena muun tulonhankkimistoiminnan tuottamana tulona, joka vahtimestareiden on tullut ilmoittaa omalla henkilökohtaisella veroilmoituksellaan. Vahtimestareiden asiakkailta saamia palvelurahatuloja ei ole luettu verotuskäytännössä ravintoloiden tuloksi.

Keskusverolautakunta on antanut 1.2.2006 ennakkoratkaisun n:o 5/2006, jossa on otettu kantaa palvelurahapalkkaisten vahtimestareiden saamien palvelurahojen verotukseen. Ennakkoratkaisun mukaan ravintolaan työsuhteessa olevan vahtimestarin saama palveluraha, jonka määrä on ilmoitettu ennalta, on ravintolan saamaa elinkeinotuloa. Ravintolan on ennakkoratkaisun mukaan myös suoritettava saamistaan palvelurahoista arvonlisäveroa.

Edellä mainittu KVL:n ratkaisu on koskenut siten nimenomaan työsuhteisen palvelurahapalkkaisen vahtimestarin saamia sellaisia palvelurahoja, joiden määrä on ilmoitettu etukäteen. Ratkaisu ei ole toistaiseksi lainvoimainen. Ratkaisusta on tehty valitus Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jossa tapausta ei ole vielä käsitelty. Koska KVL:n ratkaisu on syntynyt äänestyspäätöksellä 5-3, eikä tapaus ole vielä lainvoimainen, katsoo Verohallitus, ettei tässä vaiheessa ole syytä muuttaa vakiintunutta verotuskäytäntöä palvelurahojen osalta. Verovelvollisille on myös Verohallituksen käsityksen mukaan annettava edellä esitetyssä asiassa VML 26 § 2 momentin mukaista luottamuksensuojaa, sillä verotuskäytäntö on ollut palvelurahojen suhteen jo pitkään vakiintunut. Näin ollen asiassa vallinnutta verotuskäytäntöä ei tule toistaiseksi muuttaa, eikä vahtimestareiden saamien palvelurahojen osalta tule toimittaa jälkiverotuksia kyseisen KVL:n ratkaisun perusteella. Kun KHO on antanut asiassa ratkaisun, Verohallitus tulee ohjeistamaan uudelleen ravintoloiden vahtimestareiden verotusta.

Apulaisjohtaja Anneli Kukkonen
Toimistotarkastaja Sanna Hätönen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.