Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 131/2010
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain 4 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain 4 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että jokaiseen edellisenä kalenterivuonna lentoasemalta kaupallisessa ilmakuljetuksessa olevalla ilma-aluksella lähteneeseen, vähintään kaksivuotiaaseen matkustajaan kohdistuvan lentoliikenteen valvontamaksun määrää korotettaisiin 0,80 eurosta 1,00 euroon.

Esitys liittyy vuoden 2011 valtion talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2011 alusta.


PERUSTELUT

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

Lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain (1249/2005) 4 §:n nojalla lentoliikenteen valvontamaksun määrä on lentoasemakohtaisesti 0,80 euroa jokaiselta edellisenä kalenterivuonna lentoasemalta kaupallisessa ilmakuljetuksessa olevalla ilma-aluksella lähteneeltä, vähintään kaksivuotiaalta matkustajalta. Maksu peritään vain 20 000 euroa ylittävältä osalta. Kyseisen lain mukaan maksuvelvollinen on lentoaseman pitäjä.

Lentoliikenteen valvontamaksua kannetaan valtiolle lentoturvallisuuden valvontaa ja ilmailun julkisia hallintotehtäviä varten. Valvontamaksu on tarkoitettu sellaisten ilmailuviranomaisen tehtävien rahoittamiseen, joita ei rahoiteta valtion talousarviosta ja joita ei voi maksuperustelain perusteella rahoittaa suoritemaksuilla. Tällaisia tehtäviä olisivat muun muassa siviili-ilmailun kansainvälisten sopimusten täytäntöönpano ja soveltaminen sekä sellaiset liikenneoikeuksien käyttämiseen liittyvät luvat, joista kansainvälisen käytännön mukaan ei peritä maksuja. Lentoliikenteen valvontamaksu on asetettu soveltaen periaatetta, jonka mukaan lentoliikenteeltä voidaan periä lentoliikenteen valvontaan ja hallintoon liittyvät kustannukset. Lentoliikenteen valvontamaksu on veronluonteinen ja sen kantamisesta ja valvonnasta huolehtii ilmailuviranomainen, Liikenteen turvallisuusvirasto.

Tavoitteena on ollut, että maksutulot kattaisivat valvontatoiminnan menot. Maksun suuruutta joudutaan kuitenkin arvioimaan uudelleen johtuen toisaalta lentoliikenteen matkustajamäärien vähentymisestä sekä ilmailuviranomaisen kustannusten noususta. Tulo-meno -vastaavuus on toteutunut hyvin vuoteen 2009 asti maksun ollessa 0,80 euroa matkustajalta. Maksun perusteena olevien matkustajien määrä on kuitenkin alentunut vuoden 2009 8,3 miljoonan tasosta ja vuonna 2010 matkustajamäärän arvioidaan olevan 7 650 654 matkustajaa.

Vuoden 2011 laskutusperustetta arvioitaessa on käytetty perusteena vajaan kahden prosentin matkustajamäärän kasvua, mikä tarkoittaisi 7 800 000 matkustajaa. Jos lentoliikenteen valvontamaksu säilyy nykyisessä 0,80 eurossa matkustajaa kohti, valvontamaksutuloksi muodostuisi 6 240 000. Matkustajamäärän vähentyminen vuoden 2009 tasosta 500 000 matkustajalla merkitsee 400 000 euron tulonmenetystä. Esityksen mukaisella maksun korotuksella 1 euroon, tulokertymän arvioidaan siten olevan 7 800 000 euroa.

Nykytasoinen valvontamaksun tuotto ei riitä kattamaan lentoliikenteen valvontatehtävien aiheuttamia kustannuksia myöskään viranomaisen kustannustason nousun takia. Valvontatoiminnan menot ovat lisääntymässä 9,4 miljoonaan euroon vuonna 2010. Vuonna 2009 menot olivat 7,1 miljoonaa euroa ja menojen ennakoidaan nousevan 10,1 miljoonaan euroon vuonna 2011. Kustannusten merkittävän kasvun syitä ovat loppuvuonna 2009 toteutuneet noin 10 htv:n rekrytoinnit avoinna olleisiin virkoihin, jotka on toteutettu hallinnonalan tuottavuusohjelmassa vahvistetun henkilömäärän mukaisesti. Lisäksi kustannuksia lisäävät toimitilavuokrien, koulutusmenojen ja matkamenojen kasvu.

Maksun korottamisen jälkeisen tulokertymän ollessa 7 800 000 euroa ja menojen ollessa 10,1 milj. euroa, alijäämä olisi 2,3 milj. euroa.

Ilmailutoimialan kokonaismenoksi arvioidaan yhteisten kustannusten maksun jälkeen 15,2 miljoonaa euroa vuonna 2010 ja 16,1 miljoonaa euroa vuonna 2011. Menot rahoitettaisiin suorite-maksutuloilla (5 016 000 euroa), veroluonteisella lentoliikenteen valvontamaksulla (7 800 000 euroa) ja loppuosa valtion talousarviossa osoitettavalla nettomäärärahalla.

Edellä mainituin perustein lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain 4 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että lentoliikenteen valvontamaksun määrä olisi lentoasemakohtaisesti 1,00 euroa jokaiselta lentoasemalta kaupallisessa ilmakuljetuksessa olevalla ilma-aluksella lähteneeltä, vähintään kaksivuotiaalta matkustajalta.

2 Esityksen vaikutukset

Valtion tulot lisääntyisivät 7 800 000 euroon kun ne nykyisellä maksutasolla olisivat 6 240 000 euroa eli lisäystä olisi 1 560 000 euroa. Tulot kertyvät valtion talousarvioon momentille 11.19.05 ja on otettu huomioon vuoden 2011 valtion talousarvioesityksessä. Valvontatehtävistä aiheutuvat menot suoritetaan momentilta 31.20.01. Menojen määräksi vuonna 2011 arvioidaan 16,1 milj. euroa, joka on otettu huomioon momentin mitoituksessa.

Lentoasemanpitäjä maksaa lentoliikenteen valvontamaksun. Finavian Oyj:n vuosimaksu kasvaisi tällöin 1 560 000 euroa nykyiseen valvontamaksuun verrattuna. Lentoaseman pitäjä voi ratkaista, siirtääkö hän maksun 20 sentin korotuksen matkustajilta lentoyhtiöiden kautta perittäviin asiakasmaksuihin.

3 Asian valmistelu

Hallituksen esitys on valmisteltu liikenne- ja viestintäministeriössä virkatyönä yhteistyössä Liikenteen turvallisuusviraston kanssa. Esitysluonnoksesta on pyydetty lausunnot valtiovarainministeriöltä, Liikenteen turvallisuusvirastolta, Finavia Oyj:ltä, Finnair Oyj:ltä, Blue1 Oy:ltä, Finnish Commuter Airlines Oy:ltä sekä Oy Air Finland Ltd:ltä. Lentoyhtiöiden sekä Finavian antamissa lausunnoissa valvontamaksun korotusta ei ole pidetty tarpeellisena ja niissä on esitetty kritiikkiä siitä, että korotus tulee viime kädessä lentomatkustajien maksettavaksi.

4 Riippuvuus muista esityksistä

Esitys liittyy valtion vuoden 2011 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

5 Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2011.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

              
Lakiehdotus

Laki lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain 4 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan lentoliikenteen valvontamaksusta annetun lain (1249/2005) 4 § seuraavasti:

4 §
Lentoliikenteen valvontamaksun määrä ja perusteet

Lentoliikenteen valvontamaksun määrä on lentoasemakohtaisesti 1,00 euroa jokaiselta edellisenä kalenterivuonna lentoasemalta kaupallisessa ilmakuljetuksessa olevalla ilma-aluksella lähteneeltä, vähintään kaksivuotiaalta matkustajalta. Maksu peritään vain 20 000 euroa ylittävältä osalta.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .


Helsingissä 10 päivänä syyskuuta 2010

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Liikenneministeri
Anu Vehviläinen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.