Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 91/2004
Hallituksen esitys Eduskunnalle vuoden 2005 varallisuusveroasteikkolaiksi

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esitys sisältää ehdotuksen vuoden 2005 varallisuusveroasteikkolaiksi. Laissa säädettäisiin vuoden 2005 valtionverotuksessa sovellettavasta progressiivisesta varallisuusveroasteikosta sekä yhteisön varallisuusveroprosentista.

Esitys liittyy yritys- ja osinkoverouudistukseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2005 alusta.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Nykyinen varallisuusveroasteikko on pysynyt samalla tasolla vuodesta 1991. Alaraja on 185 000 euroa ja veroa suoritetaan alarajan kohdalla 80 euroa ja alarajan ylittävältä osalta 0,9 prosenttia. Varallisuusveron tuotto vuonna 2001 oli noin 116 miljoonaa euroa ja varallisuusveroa maksavia luonnollisia henkilöitä ja kuolinpesiä oli 38 870. Vuonna 2002 tuotto oli hieman yli 105 miljoonaa euroa ja varallisuusveroa maksavia 36 447. Alenevaan suuntaukseen luvuissa on vaikuttanut lähinnä pörssiosakkeiden arvojen alentuminen kyseisinä tilastovuosina.

Tämän esityksen kanssa samassa yhteydessä annetaan esitys yritys- ja osinkoverotuksen uudistamiseksi. Osinkoverotusta uudistetaan luopumalla yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä ja saattamalla osingot osittain kaksinkertaisen verotuksen piiriin.

Koska osinkoverotuksen muutoksista johtuen suuria osinkotuloja saavien ja myös varallisuusveroa maksavien verotus kiristyisi, olisi perusteltua vastaavasti alentaa tähän ryhmään kohdistuvaa varallisuusverorasitusta. Osinkoverotuksen uudistamisessa ehdotetaan muista kuin julkisesti noteeratuista yhtiöistä saatujen osinkotulojen verovapaudelle säädettäväksi henkilökohtainen yläraja.

Tässä esityksessä ehdotetaan varallisuusveroasteikon alarajaa korotettavaksi 185 000 eurosta 250 000 euroon sekä alarajan ylittävään osaan sovellettavaa varallisuusveroprosenttia alennettavaksi 0,9 prosentista 0,8 prosenttiin. Alarajan korottamista puoltaa sekin, että toisin kuin tuloveroasteikkoon varallisuusveroasteikkoon ei ole tehty rahan arvon muutoksista huolimatta tarkistusta yli kymmeneen vuoteen.

2. Taloudelliset vaikutukset

Varallisuusveroasteikon alarajan korottaminen alentaisi varallisuusveron tuottoa 17 miljoonaa euroa ja veroprosentin alentaminen 11 miljoonaa euroa eli yhteensä varallisuusveron tuoton arvioidaan alenevan 28 miljoonaa euroa. Varallisuusveroa maksavien lukumäärän arvioidaan alenevan noin kolmanneksella.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä valtiovarainministeriössä.

4. Riippuvuus muista esityksistä

Esitys liittyy hallituksen esitykseen yritys- ja osinkoverotuksen uudistamiseksi ja on tarkoitus käsitellä samassa yhteydessä.

5. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2005.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotukset

Vuoden 2005 varallisuusveroasteikkolaki

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Vuodelta 2005 toimitettavassa verotuksessa määrätään varallisuusverolain (1537/1992) perusteella valtiolle suoritettava varallisuusvero tässä laissa olevan veroasteikon ja veroprosenttien mukaan.

2 §

Progressiivinen varallisuusveroasteikko on seuraava:

Verotettava Vero Vero alarajan
varallisuus alarajan ylittavasta
euroa kohdalla euroa varallisuuden osasta, %
250 000 - 80 0,8
3 §

Yhteisön varallisuusveroprosentti on 1.

4 §

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2005.


Helsingissä 19 päivänä toukokuuta 2004

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Valtiovarainministeri
Antti Kalliomäki

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.