Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 122/2003
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annetun lain 10 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annetun lain Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion johtokuntaa koskevaa säännöstä. Esityksen mukaan kehittämiskeskuksen johtaja ei olisi kehittämiskeskuksen johtokunnan jäsen.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2004.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio on metsätalouden kehittämis- ja asiantuntijaorganisaatio, joka hoitaa sille kuuluvia tehtäviä tekemällä metsätaloutta koskevia esityksiä ja aloitteita sekä tuottamalla metsätaloudellisia kehittämis- ja asiantuntijapalveluja maa- ja metsätalousministeriölle, metsäkeskuksille ja muille tahoille sekä suorittamalla ne erityistehtävät, jotka maa- ja metsätalousministeriö sille antaa. Varsinaiset viranomaistehtävät eivät kuulu kehittämiskeskuksen tehtäväalueeseen. Kehittämiskeskus hoitaa myös metsäkeskusten hallinnollisia palvelutehtäviä.

Kehittämiskeskuksella on johtokunta, johon kuuluu seitsemän jäsentä. Kullakin jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen. Kehittämiskeskuksen johtaja on johtokunnan jäsen. Hänen varajäsenensä on hänen sijaisekseen määrätty toimihenkilö. Johtokunnan asettaa maa- ja metsätalousministeriö neljäksi kalenterivuodeksi kerrallaan. Johtokunnan jäsenten tulee edustaa kehittämiskeskuksen toiminnan kannalta keskeistä asiantuntemusta. Johtokunnan jäsenistä kolmen tulee edustaa metsäkeskuksia. Metsäkeskusten edustajat tulee nimittää metsäkeskusten ehdottamista henkilöistä siten, että yksi jäsenistä nimitetään pääasiallisesti ruotsinkielisiä alueita varten olevan metsäkeskuksen ehdotuksesta.

Esityksessä ehdotetaan metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annetun lain 10 §:ää muutettavaksi siten, että Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion johtaja ei enää olisi kehittämiskeskuksen johtokunnan jäsen. Lisäksi pykälää ehdotetaan tarkistettavaksi siten, että johtokunnan jäsenten määrä olisi enintään seitsemän nykyisen seitsemän jäsenen sijasta. Johtokunnan tehtävänä on muun muassa päättää kehittämiskeskuksen toimintalinjoista ja monivuotisista toimintasuunnittelua koskevista asioista sekä ylimpänä toimielimenä valvoa kehittämiskeskuksen toimintaa. Kehittämiskeskuksen johtajan tehtävänä on johtaa, valvoa ja kehittää kehittämiskeskuksen toimintaa, vastata kehittämiskeskuksen toiminnan tuloksellisuudesta sekä johtokunnassa käsiteltävien asioiden valmistelusta ja johtokunnan päätösten täytäntöönpanosta. Muutosehdotus selkiinnyttäisi johtokunnan ja johtajan rooleja sekä korostaisi johtokunnan asemaa kehittämiskeskuksen ylimpänä toimielimenä.

2. Esityksen vaikutukset

Esitys selkeyttäisi Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion johtokunnan ja johtajan tehtäviä sekä johtokunnan ja johtajan välisiä ohjaus- ja vastuusuhteita. Esityksellä ei ole muita vaikutuksia.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä. Esityksestä on pyydetty lausunnot metsäkeskuksilta, Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiolta, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:ltä sekä Metsäteollisuus ry:ltä. Valtaosa lausunnonantajista kannattaa esitystä. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio ei pidä pelkästään kehittämiskeskuksen johtokunnan kokoonpanoa koskevaa lakimuutosta tarkoituksenmukaisena.

4. Tarkemmat säännökset

Metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annetun asetuksen (93/1996) 15 §:n mukaan kehittämiskeskuksen johtaja on johtokunnan jäsen. Esityksen johdosta tulee metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annettua asetusta muuttaa ehdotettua lainmuutosta vastaavaksi.

5. Voimaantulo

Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion johtokunnan toimikausia päättyy 31 päivänä joulukuuta 2003. Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2004, jotta uusi johtokunta voitaisiin asettaa esityksen mukaisena.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annetun lain 10 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta 18 päivänä joulukuuta 1995 annetun lain (1474/1995) 10 § seuraavasti:

10 §
Kehittämiskeskuksen johtokunta

Kehittämiskeskuksella on johtokunta, johon kuuluu enintään seitsemän jäsentä. Kullakin jäsenellä on henkilökohtainen varajäsen, jota koskevat samat säännökset kuin jäsentäkin. Johtokunnan asettaa maa- ja metsätalousministeriö neljäksi kalenterivuodeksi kerrallaan.

Johtokunnan jäsenten tulee edustaa kehittämiskeskuksen toiminnan kannalta keskeistä asiantuntemusta. Johtokunnan jäsenistä kolmen tulee edustaa metsäkeskuksia. Metsäkeskusten edustajat tulee nimittää metsäkeskusten ehdottamista henkilöistä siten, että yksi jäsenistä nimitetään pääasiallisesti ruotsinkielisiä alueita varten olevan metsäkeskuksen ehdotuksesta.

Johtokunnan tehtävistä, asettamisesta, tarkemmasta kokoonpanosta ja muista johtokuntaa koskevista tarpeellisista asioista säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 200 .

Kehittämiskeskuksen nykyisen johtokunnan 31 päivänä joulukuuta 2003 päättyvä toimikausi jatkuu siihen saakka kunnes maa- ja metsätalousministeriö on asettanut tämän lain mukaisen johtokunnan. Tämän lain mukaisesti ensimmäisen kerran asetetun johtokunnan toimikausi päättyy vuoden 2007 lopussa.

Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 24 päivänä lokakuuta 2003

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Maa- ja metsätalousministeri
Juha Korkeaoja

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.