Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 82/2003
Hallituksen esitys Eduskunnalle metsälainsäädännön eräiden viittaussäännösten tarkistamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan teknisesti muutettaviksi metsänhoitoyhdistyksistä annetun lain, puutavaranmittauslain, metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annetun lain sekä kiinteistöjen yhteisomistajien osallistumisesta metsätalouden rahoituslainsäädännössä tarkoitettuun toimenpiteeseen annetun lain viittaussäännökset vastaamaan hallintolakia ja uutta kielilakia. Lisäksi kiinteistön yhteisomistajien osallistumisesta metsätalouden rahoituslainsäädännössä tarkoitettuun toimenpiteeseen annetun lain ja metsän hyönteis- ja sienituhojen torjunnasta annetun lain muutoksenhakua koskevia säännöksiä täsmennettäisiin vastaamaan muuttunutta lainsäädäntöä.

Lait ovat tarkoitetut tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2004.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

1.1. Hallinto-oikeudellisessa lainsäädännössä tapahtuneet muutokset

Hallinnon toimintaa yleislakina sääntelevä hallintolaki (434/2003) tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2004. Lailla kumotaan hallintomenettelylaki (598/1982), asiakirjain lähettämisestä annettu laki (54/1974) ja tiedoksiannosta hallintoasioissa annettu laki (232/1966). Uusi kielilaki (423/2003) tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2004. Sillä kumotaan vanha kielilaki (148/1922).

Hallinto-oikeuslaki (430/1999) on tullut voimaan 1 päivänä marraskuuta 1999. Lailla on perustettu hallinto-oikeudet yleisiksi hallintotuomioistuimiksi ja kumottu lääninoikeuslaki (1021/1974).

Mainittujen lainsäädäntöuudistusten vuoksi ovat eräisiin metsäalan lakeihin sisältyvät, hallintomenettelyä ja muutoksenhakua koskevat viittaussäännökset vanhentuneet tai vanhentumassa, minkä vuoksi ne ehdotetaan uudistettaviksi.

1.2. Metsänhoitoyhdistyksistä annettu laki

Metsänhoitoyhdistyksistä annetun lain (534/1998) 17 §:n mukaan metsänhoitoyhdistyksen hallituksen jäsenen ja toimihenkilön esteellisyyteen sovelletaan soveltuvin osin, mitä hallintomenettelylain 10 §:ssä säädetään. Metsänhoitoyhdistyksistä annetun lain 17 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että yhdistyksen hallituksen jäsenen ja toimihenkilön esteellisyyden osalta noudatettaisiin soveltuvin osin hallintolain 28 §:ssä säädettyjä esteellisyysperusteita.

1.3. Puutavaranmittauslaki

Puutavaranmittauslain (364/1991) 47 §:n 1 momentin mukaan mittauslautakunnan on hoitaessaan puutavaranmittauslain mukaisia tehtäviä noudatettava soveltuvin osin, mitä hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään. Pykälän 2 momentin mukaan puutavaranmittauslain mukaisissa määräaikojen laskemisissa sovelletaan säädettyjen määräaikain laskemisesta annettua lakia (150/1930) ja tiedoksiannoissa tiedoksiannosta hallintoasioissa annettua lakia. Pykälän 3 momentin mukaan virallisen mittaajan on valvontamittaukseen liittyvissä tehtävissä noudatettava soveltuvin osin, mitä hallintomenettelylaissa säädetään.

Puutavaranmittauslain 47 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että viittaukset hallintomenettelylakiin ja tiedoksiannosta hallintoasioissa annettuun lakiin muutetaan viittauksiksi hallintolakiin.

1.4. Kiinteistön yhteisomistajien osallistumisesta metsätalouden rahoituslainsäädännössä tarkoitettuun toimenpiteeseen annettu laki

Kiinteistön yhteisomistajien osallistumisesta metsätalouden rahoituslainsäädännössä tarkoitettuun toimenpiteeseen annetun lain (1349/1996), jäljempänä yhteisomistajalaki, 4 §:n mukaan metsäkeskuksen yhteisomistajalain nojalla tekemään päätökseen haetaan valittamalla muutosta lääninoikeudelta. Toimivaltainen lääninoikeus määräytyy sen mukaan, minkä lääninoikeuden tuomiopiirissä pääosa kyseessä olevasta metsätalousmaasta sijaitsee. Pykälää ehdotetaan täsmennettäväksi lainsäädännön muuttumisen vuoksi siten, että maininta lääninoikeudesta muutoksenhakutuomioistuimena korvattaisiin hallinto-oikeudella.

Yhteisomistajalain 6 §:ssä säädetään yhteisesti omistettua kiinteistöä koskevan päätöksen ja muun asian tiedoksiannosta. Pykälässä tarkoitettu tiedoksianto katsotaan tulleen yhteisomistajien tietoon, kun se on annettu tiedoksi yhdelle kiinteistöä hoitavista yhteisomistajista siten kuin tiedoksiannosta hallintoasioissa annetussa laissa säädetään. Yhteisomistajalain 6 §:ää ehdotetaan muutettavaksi siten, että viittaus tiedoksiannosta hallintoasioissa annettuun lakiin muutetaan viittaukseksi hallintolakiin.

1.5. Metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annettu laki

Metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annetun lain (1474/1995) 8 §:n 2 momentin mukaan metsäkeskusten on hoitaessaan niille säädettyjä tai määrättyjä viranomaistehtäviä noudatettava, mitä hallintomenettelylaissa, tiedoksiannosta hallintoasioissa annetussa laissa, asiakirjain lähettämisestä annetussa laissa ja kielilaissa säädetään. Metsäkeskusten asiakirjojen ja toiminnan julkisuudesta on voimassa, mitä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa (621/1999) säädetään.

Metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annetun lain 8 §:n 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että viittaukset hallintomenettelylakiin, tiedoksiannosta hallintoasioissa annettuun lakiin ja asiakirjain lähettämisestä annettuun lakiin muutetaan viittaukseksi hallintolakiin. Lisäksi momenttia ehdotetaan tarkistettavaksi kumoutuvan kielilain osalta.

1.6. Metsän hyönteis- ja sienituhojen torjunnasta annettu laki

Metsän hyönteis- ja sienituhojen torjunnasta annetun lain (263/1991) 11 §:n 1 momentin mukaan metsäkeskuksen 9 §:n 1 momentin nojalla antamaan velvoittamispäätökseen saa hakea valittamalla muutosta lääninoikeudelta. Toimivaltainen lääninoikeus määräytyy sen mukaan, minkä lääninoikeuden tuomiopiirissä pääosa kyseessä olevasta alueesta sijaitsee. Metsän hyönteis- ja sienituhojen torjunnasta annetun lain 11 §:n 1 momenttia ehdotetaan täsmennettäväksi lainsäädännön muuttumisen vuoksi siten, että maininta lääninoikeudesta muutoksenhakutahona korvattaisiin hallinto-oikeudella.

2. Esityksen vaikutukset

Esitys selventää lainsäädäntöä.

3. Asian valmistelu

Esitys on laadittu virkatyönä maa- ja metsätalousministeriössä. Koska esitykseen sisältyvät lakiehdotukset tarkoittavat lakien viittaussäännösten teknistä tarkistamista muuttunutta lainsäädäntöä vastaavaksi, ei siitä ole pyydetty lausuntoja.

1. Voimaantulo

Lait ehdotetaan tuleviksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2004.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäviksi seuraavat lakiehdotukset:

Lakiehdotukset

1.

Laki metsänhoitoyhdistyksistä annetun lain 17 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 10 päivänä heinäkuuta 1998 metsänhoitoyhdistyksistä annetun lain (534/1998) 17 § seuraavasti:

17 §
Esteellisyys

Metsänhoitoyhdistyksen hallituksen jäsenen ja toimihenkilön esteellisyyden osalta noudatetaan soveltuvin osin, mitä hallintolain (434/2003) 28 §:ssä säädetään.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .


2.

Laki puutavaranmittauslain 47 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 22 päivänä helmikuuta 1991 annetun puutavaranmittauslain (364/1991) 47 §, sellaisena kuin se on laissa 582/2002, seuraavasti:

47 §

Mittauslautakunnan on hoitaessaan tämän lain mukaisia tehtäviä noudatettava soveltuvin osin, mitä hallintolainkäyttölaissa säädetään.

Tämän lain mukaisissa määräaikojen laskemisissa sovelletaan säädettyjen määräaikain laskemisesta annettua lakia (150/1930) ja tiedoksiannoissa hallintolakia (434/2003).

Virallisen mittaajan on 4 a luvun mukaisissa tehtävissä noudatettava soveltuvin osin, mitä hallintolaissa säädetään.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Ennen tämän lain voimaantuloa vireille tulleisiin hallintoasioihin sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä. Uuteen käsittelyyn palautettuihin asioihin sovelletaan kuitenkin tämän lain säännöksiä.


3.

Laki kiinteistön yhteisomistajien osallistumisesta metsätalouden rahoituslainsäädännössä tarkoitettuun toimenpiteeseen annetun lain 4 ja 6 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 30 päivänä joulukuuta 1996 kiinteistön yhteisomistajien osallistumisesta metsätalouden rahoituslainsäädännössä tarkoitettuun toimenpiteeseen annetun lain (1349/1996) 4 ja 6 § seuraavasti:

4 §

Metsäkeskus päättää tässä laissa tarkoitetun tuen ja lainan myöntämisestä ja takaisinperimisestä.

Tämän lain mukaiseen metsäkeskuksen päätökseen saa hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. Toimivaltainen hallinto-oikeus määräytyy sen mukaan, minkä hallinto-oikeuden tuomiopiirissä pääosa kyseessä olevasta metsätalousmaasta sijaitsee. Muutoksen hakemiseen sovelletaan, mitä hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään muutoksenhausta hallintoviranomaisen päätökseen.

6 §

Viranomaisen tai metsäkeskuksen päätöksen ja muuta asiaa koskevan tiedoksiannon katsotaan tulleen yhteisomistajien tietoon, kun se on annettu tiedoksi yhdelle kiinteistöä hoitavista yhteisomistajista siten kuin hallintolaissa (434/2003) säädetään. Jos asia koskee lainan myöntämistä, tiedoksianto on kuitenkin toimitettava kaikille niille yhteisomistajille, joiden oma tai Suomessa olevan asiamiehen osoite on tiedossa.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Ennen tämän lain voimaantuloa vireille tulleisiin hallintoasioihin sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä. Uuteen käsittelyyn palautettuihin asioihin sovelletaan kuitenkin tämän lain säännöksiä.


4.

Laki metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta annetun lain 8 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan metsäkeskuksista ja metsätalouden kehittämiskeskuksesta 18 päivänä joulukuuta 1995 annetun lain (1474/1995) 8 §:n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 675/1999, seuraavasti:

8 §
Virkavastuu ja viranomaistehtävissä noudatettava menettely

Kun metsäkeskukset hoitavat niille säädettyjä tai määrättyjä viranomaistehtäviä, niiden on noudatettava, mitä hallintolaissa (434/2003) ja kielilaissa (423/2003) säädetään. Metsäkeskusten asiakirjojen ja toiminnan julkisuudesta on voimassa, mitä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa (621/1999) säädetään.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .

Ennen tämän lain voimaantuloa vireille tulleisiin hallintoasioihin sovelletaan tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä, jollei metsäkeskus kielilain osalta asianosaisten oikeutta ja etua silmällä pitäen muuta päätä. Uuteen käsittelyyn palautettuihin asioihin sovelletaan kuitenkin tämän lain säännöksiä.


5.

Laki metsän hyönteis- ja sienituhojen torjunnasta annetun lain 11 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan metsän hyönteis- ja sienituhojen torjunnasta 8 päivänä helmikuuta 1991 annetun lain (263/1991) 11 §:n 1 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1351/1996, seuraavasti:

11 §
Muutoksenhaku

Metsäkeskuksen 9 §:n 1 momentin nojalla antamaan päätökseen saa hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen. Toimivaltainen hallinto-oikeus määräytyy sen mukaan, minkä hallinto-oikeuden tuomiopiirissä pääosa kyseessä olevasta alueesta sijaitsee. Muutoksen hakemiseen sovelletaan, mitä hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään muutoksenhausta hallintoviranomaisen päätökseen. Milloin metsäkeskuksen määräämien toimenpiteiden suorittamista ei voida lykätä, metsäkeskus voi määrätä, että valituksenalaista päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 20 .


Helsingissä 3 päivänä lokakuuta 2003

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Maa- ja metsätalousministeri
Juha Korkeaoja

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.