Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 185/2001
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi taidenäyttelyiden valtiontakuusta annetun lain 4 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi taidenäyttelyiden valtiontakuusta annettua lakia yhteisvaluutta euroon siirtymisen edellyttämällä tavalla. Laissa olevat valtiontakuiden yhteenlaskettua takuuvastuuta ja yhdelle näyttelylle myönnettävää valtiontakuun enimmäismäärää koskevat markkamäärät muutetaan euromääräisiksi. Samalla enimmäismääriä ehdotetaan korotettaviksi kustannustason muutoksen johdosta.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2002 alusta.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Taidenäyttelyiden valtiontakuusta annetussa laissa (411/1986) säädetään taidenäyttelyiden näyttelyesineille aiheutuvien vahinkojen korvaamisen varalta myönnettävästä valtiontakuusta. Laki koskee taidenäyttelyiden lisäksi historiallisia ja muita kulttuurinäyttelyitä. Valtiontakuu voidaan myöntää myös yksittäisen esineen tai esineryhmän näytteille pitämiseksi.

Näyttelyesineille aiheutuvat vahingot korvataan valtiontakuun perusteella vain siltä osin kuin vahinkoa ei saada korvatuksi vakuutuksen tai muun vakuuden perusteella.

Valtiontakuu voidaan myöntää taiteellisesti tai kulttuurihistoriallisesti merkittävälle näyttelylle taikka näyttelylle, jonka järjestämistä pidetään kansainvälisen kulttuurivaihdon kannalta tärkeänä.

Valtiontakuu voidaan antaa vain sellaiselle näyttelylle, jonka järjestää kotimainen julkisyhteisö taikka kotimainen muu yleishyödyllinen yhteisö tai säätiö. Kaupalliseen näyttelytoimintaan valtiontakuuta ei voida myöntää. Valtiontakuun voi saada myös ulkomailla järjestettävään näyttelyyn.

Lain 4 §:ssä säädetään valtiontakuun myöntämisestä. Pykälän 1 momentin mukaan valtiontakuun myöntämisestä päättää näyttelyn järjestäjän hakemuksesta opetusministeriö. Opetusministeriö voi rajoittaa valtiontakuun vain osaan näyttelystä, näyttelyajasta, näyttelytiloista tai kuljetuksista sekä asettaa näyttelyn järjestäjän noudatettavaksi tarpeelliseksi katsomiaan ehtoja.

Pykälän 2 momentin mukaan valtiontakuu voi olla enintään näyttelyesineiden vakuutusarvon määräinen, kuitenkin enintään 700 miljoonaa markkaa yhtä näyttelyä kohden. Myönnettyjen valtiontakuiden yhteenlaskettu takuuvastuu saa samanaikaisesti olla enintään 3 000 miljoonaa markkaa. Säännös tuli voimaan 6 päivänä toukokuuta 1997.

Opetusministeriön apuna on näyttelyiden valtiontakuulautakunta, josta säädetään tarkemmin taidenäyttelyiden valtiontakuusta annetussa asetuksessa (445/1986). Asetuksella säädetään lisäksi näyttelyn järjestäjän omavastuusta. Omavastuu on 100 000 markkaa silloin, kun näyttelyesineiden vakuutusarvo on alle 300 miljoonaa markkaa, 200 000 markkaa silloin, kun näyttelyesineiden vakuutusarvo on 300―500 miljoonaa markkaa ja 300 000 markkaa silloin, kun näyttelyesineiden vakuutusarvo on yli 500 miljoonaa markkaa.

Tietyistä euron käyttöön ottamiseen liittyvistä säännöksistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1103/97 ja euron käyttöönotosta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 974/98 mukaan euro otetaan yleisesti käyttöön jäsenvaltioiden käypänä maksuvälineenä 1 päivänä tammikuuta 2002.

Lain 4 §:ään ehdotetaan tehtäväksi yhteisvaluutta euroon siirtymisen edellyttämät muutokset. Laissa olevat valtiontakuiden yhteenlaskettua takuuvastuuta ja yhdelle näyttelylle myönnettävää valtiontakuun enimmäismäärää koskevat markkamäärät muutetaan euroiksi ja sana markka korvataan sanalla euro. Samalla valtiontakuun enimmäismääriä ehdotetaan korotettaviksi kustannustason muutoksen johdosta, jolloin yhtä näyttelyä koskeva valtiontakuun enimmäismäärä olisi 125 miljoonaa euroa ja myönnettyjen valtiontakuiden yhteenlaskettu takuuvastuu 550 miljoonaa euroa.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksellä ei ole merkittäviä taloudellisia eikä organisatorisia vaikutuksia. Valtiontakuun enimmäismäärissä on otettu huomioon vuosien 1997―2001 kustannustason muutos.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä opetusministeriössä.

4. Tarkemmat säännökset

Taidenäyttelyiden valtiontakuusta annettua asetusta joudutaan muuttamaan siten, että asetuksen 4 §:ssä olevat näyttelyn järjestäjän omavastuuta koskevat markkamäärät muutetaan euromääräisiksi.

5. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2002.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotukset

Laki taidenäyttelyiden valtiontakuusta annetun lain 4 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan taidenäyttelyiden valtiontakuusta 30 päivänä toukokuuta 1986 annetun lain (411/1986) 4 §:n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 390/1997, seuraavasti:

4 §
Valtiontakuun myöntäminen

Valtiontakuu voi olla enintään näyttelyesineiden vakuutusarvon määräinen, kuitenkin enintään 125 miljoonaa euroa yhtä näyttelyä kohden. Myönnettyjen valtiontakuiden yhteenlaskettu takuuvastuu saa samanaikaisesti olla enintään 550 miljoonaa euroa.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2002.


Helsingissä 17 päivänä lokakuuta 2001

Tasavallan Presidentti
TARJA HALONEN

Opetusministeri
Maija Rask

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.