Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 53/2015
Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annetun lain 1 §:n väliaikaisesta muuttamisesta

PeVM 5/2015 vp HE 53/2015 vp

esityksen pääasiallinen sisältö

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annettua lakia väliaikaisesti siten, että valtioneuvoston jäsenille tehtävänsä hoitamisesta maksettavaa palkkiota alennetaan viidellä prosentilla. Lisäksi palkkioihin ehdotetaan kahden prosentin suuruista alennusta, joka vastaa vuositasolla noin viikon alennusta valtioneuvoston jäsenen palkkioon.

Esitys liittyy valtion vuoden 2016 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016 ja se on tarkoitettu olemaan väliaikaisesti voimassa 31 päivään toukokuuta 2019, enintään kuitenkin sen kuukauden loppuun, jonka aikana tasavallan presidentti myöntää eron tämän lain voimaan tullessa nimitettynä olevalle valtioneuvostolle.

perustelut

1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

Valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annettu laki (1096/2006, jäljempänä ministeripalkkiolaki) tuli voimaan vuoden 2007 alusta lukien. Ministerille maksettava palkkio säädettiin vastaamaan eduskunnan varapuhemiehelle maksettavaa palkkiota ja pääministerille maksettava palkkio puolestaan eduskunnan puhemiehelle maksettavaa palkkiota. Ministeri saa tehtävästään nykyisin 9 788 euron kuukausipalkkiota ja pääministeri 11 742 euron kuukausipalkkiota. Palkkio on veronalaista tuloa. Lisäksi valtioneuvoston jäsenelle, joka on myös kansanedustaja, maksetaan edustajanpalkkioista annetun lain (328/1947) 1 §:n 3 momentin mukaan puolet edustajalle tulevasta palkkiosta ja kulukorvauksesta.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on syyskuussa 2015 ilmoittanut, että valtioneuvoston jäsenet tekevät vuodessa viikon ajan töitä ilman palkkaa koko hallituskauden ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että valtioneuvoston jäsenten vuosipalkkioista vähennetään viikon palkkiot. Tämä on noin kaksi prosenttia vuosipalkkiosta. Myöhemmin hallitus sopi lisäksi, että kuukausipalkkiota alennetaan viidellä prosentilla. Kyse on koko hallituskauteen kohdistuvasta vähennyksestä. Aiemmin myös pääministeri Jyrki Kataisen hallitus vähensi ministerien kuukausipalkkioita viidellä prosentilla. Tämä aiempi ministeripalkkioita koskeva vähennys päättyi 30 päivään huhtikuuta 2015. Yhteensä valtioneuvoston jäsenten palkkioita ehdotetaan alennettaviksi seitsemän prosenttia. Samalla ehdotetaan, että eduskunnan puhemiehelle tai varapuhemiehelle jo vahvistettuun palkkioon tehtävät ylimääräiset vähennykset tai lisäykset, eivät muuta pääministerille tai ministerille maksettavaa palkkiota. Tällä tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi samalle aikavälille, kun väliaikainen säännös on voimassa, kansanedustajien palkkioihin mahdollisesti tehtävät vähennykset eivät vähentäisi toistamiseen tällä lain muutoksella jo vähentyneitä pääministerin ja ministerin palkkioita.

2 Esityksen taloudelliset vaikutukset

Esityksen mukainen palkkion seitsemän prosentin alentaminen aiheuttaa noin 125 000 euron säästön vuositasolla nykyisellä valtioneuvoston jäsenten lukumäärällä. Ministeripalkkioita maksetaan valtion talousarvion momentin 23.01.02 määrärahasta.

3 Asian valmistelu

Hallituksen esitys on laadittu valtioneuvoston kansliassa.

4 Riippuvuus muista esityksistä

Esitys liittyy valtion vuoden 2016 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

5 Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016. Laki ehdotetaan olemaan väliaikaisesti voimassa 31 päivään toukokuuta 2019, enintään kuitenkin sen kuukauden loppuun, jonka aikana tasavallan presidentti myöntää eron tämän lain voimaan tullessa nimitettynä olevalle valtioneuvostolle.

Edellä esitetyn perusteella annetaan eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Lakiehdotus

Laki valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annetun lain 1 §:n väliaikaisesta muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan väliaikaisesti valtioneuvoston jäsenille maksettavista palkkioista ja korvauksista annetun lain (1096/2006) 1 §:n 2 momentti seuraavasti:

1 §

Palkkio vastaa suuruudeltaan edustajanpalkkiosta annetun lain (328/1947) mukaisen palkkiotoimikunnan vahvistamaa eduskunnan varapuhemiehelle maksettavaa palkkiota vähennettynä seitsemällä prosentilla. Pääministerille maksettava palkkio vastaa kuitenkin suuruudeltaan palkkiotoimikunnan eduskunnan puhemiehelle vahvistamaa palkkiota vähennettynä seitsemällä prosentilla. Tämän lain voimassa ollessa eduskunnan puhemiehelle tai varapuhemiehelle vahvistettuun palkkioon tehtävät ylimääräiset vähennykset tai lisäykset eivät muuta pääministerille tai ministerille maksettavaa palkkiota.


Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2016 ja se on voimassa 31 päivään toukokuuta 2019, enintään kuitenkin sen kuukauden loppuun, jonka aikana tasavallan presidentti myöntää eron tämän lain voimaan tullessa nimitettynä olevalle valtioneuvostolle.


Helsingissä 28 päivänä syyskuuta 2015

Pääministeri
Juha Sipilä

Lainsäädäntöneuvos
Sanna Helopuro

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.