Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Hankintalain oikeussuojauudistuksen vaikutukset hankintayksiköiden toimintaan – empiirinen tutkimus hankintayksiköiden suorahankinta- ja sopimuskäytännöistä

Halonen, Kirsi-Maria

Artikkelit 23.4.2015, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Vuonna 2010 voimaan tulleella hankintalain (laki julkisista hankinnoista 30.3.2007/348) oikeussuojauudistuksella saatettiin kansallisesti voimaan oikeussuojadirektiivi 2007/66. Oikeussuojadirektiivin taustalla vaikuttaa EU-oikeuden tehokkuusperiaate. Oikeussuojadirektiivin 1 artiklan 1 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on varmistettava, että hankintayksiköiden päätöksiin voidaan hakea muutosta tehokkaasti ja varsinkin mahdollisimman nopeasti. Kansallisten oikeussuojakeinoja koskevien menettelysääntöjen ei tule johtaa siihen, että unionin oikeuteen perustuvien oikeuksien turvaaminen olisi käytännössä mahdotonta tai suhteettoman vaikeaa.

Tässä artikkelissa esiteltävän, väitöskirjaan tähtäävään tutkimukseen liittyvän, empiirisen tutkimuksen tavoitteena oli selvittää hankintayksiköiden käytäntöjä erityisesti suorahankintojen ja suorahankintailmoituksen käytön osalta. Lisäksi hankintayksiköille ja hankinta-asiantuntijoille tehdyssä kyselyssä kartoitettiin hankintayksiköiden sopimuskäytäntöjä sopimusneuvottelujen sekä sopimuksen tehottomuuteen varautumisen osalta. Internet-kyselyyn laaditut kysymykset ja niiden jäsentely perustuvat paljolti yhteishankintayksiköiden lakimiehenä ja erilaisissa hankintojen kehittämishankkeissa saamiini kokemuksiin. Kirjoittaja on tohtorikoulutettava Turun yliopistossa sekä Hansel Oy:n lakimies(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2015/15

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.