Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Välimiesmenettelyn käyttöala viranomaisten sopimuksissa

Knuutinen, Mikko

Artikkelit 22.10.2014, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Viranomaisten sopimusriitoja ratkaistaan kolmella forumilla. Hallintosopimuksia koskevat riidat ratkaistaan hallintoriitamenettelyssä hallinto-oikeudessa ja siviilioikeudellisia sopimuksia koskevat riidat puolestaan ratkaistaan joko yleisissä tuomioistuimissa tai välimiesmenettelyssä.

Välimiesmenettelyn käyttö sopimusriidan ratkaisumenettelynä perustuu pääsääntöisesti sopimusosapuolten asiaa koskevaan keskinäiseen sopimukseen. Näitä sopimuksia tekevät säännönmukaisesti myös eri viranomaiset. Ongelmallisia välimiesmenettelyn käytettävyyden suhteen ovat etenkin sekamuotoiset sopimukset, joissa on piirteitä tai osia sekä siviilioikeudellisista sopimuksista että hallintosopimuksista.

Kysymys välimiesmenettelyn käytettävyydestä kuntien yhteistoimintasopimuksissa on periaatteellinen ja laaja. Nykymuotoinen, pitkälti sääntelemätön ja käytäntöihin perustuva menettely, ei ole omiaan turvaamaan hyvän hallinnon toteutumista kaikessa viranomaistoiminnassa.

(Edilex-toimitus)

    Lisätiedot
  • Edilex-sarja 2014/22

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.